Sloboda medija u svijetu: BiH na 63. mjestu

Bosna i Hercegovina se po slobodi medija nalazi na 63. mjestu na svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Po indeksu medijskih sloboda Hrvatska se poboljšala za pet mjesta, te je sada na 64. mjestu, ali organizacija upozorava na politički pritisak na javnu televiziju, fizičke napade i zastrašivanje novinara putem interneta, prenosi N1.

Hrvatska se po slobodi medija nalazi u društvu Armenije (61.), Haitija (62.) i Bosne i Hercegovine (63.) i ispred Grčke (65.).

Listu, već uobičajeno, predvode Norveška i druge skandinavske države.

RSF navodi kako su hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine često metom zlostavljanja.

Velik su problem fizički napadi, prijetnje i zlostavljanje novinara na internetu.

Organizacija upozorava kako i dalje postoji problem vladinog miješanja u rad Hrvatske Radiotelevizije, što ograničava medijsku neovisnost.

Jasno je da je HRT pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i upletati se u unutarnju organizaciju, navodi RSF.

RSF ističe činjenicu da je HRT-a čak tužio svoje zaposlenike koji su se požalili o tim problemima.

Organizacija problematizira i kaznena djela protiv ugleda i časti u medijskom prostoru, posebno ističući klevetanje i sramoćenje. Ističe se i kako je vrijeđanje “Republike, grba, državne himne i zastave” kažnjivo s do tri godine zatvora.

Slovenija je po slobodi medija 34, Mađarska 87, a Srbija 90, što je za obje zemlje pad za čak 14 mjesta. Crna Gora je 104.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.