Sljedeće godine možemo govoriti o reorganiziranju BiH

Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto sljedeće godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH, pojašnjava Čović.

Posjet članova Predsjedništva BiH Beogradu nikog nije ostavila ravnodušnim, kaže Dragan Čović, koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Navodi kako su Srbija i BiH uhvatile dobar ritam i izdignule su se iznad svoje povijesti i okrenule budućnosti.

“Sada je došlo vrijeme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu. Mislim da će sve to brzo biti prepoznato od naših prijatelja izvana, koji uvijek jednim okom gledaju što se događa na području zapadnog Balkana”, rekao je Čović u intervjuu za Nezavisne novine.

– U tih nekoliko sati pokazali smo da uistinu možemo voditi politiku na drugačiji način. Premijer Vučić je bio sjajan domaćin i to je dobar primjer kako to trebaju raditi koji zovu svoje prijatelje u goste. Pokazali smo da možemo razgovarati o bilo kojoj temi na dostojanstven način, puno mnogo bolje nego što smo to možda radili u proteklom vremenu. To je jedan iskorak i potpuno novi standard ponašanja, kaže Čović.

– Razgovarali smo uistinu o svim mogućim temama i u zatvorenim razgovorima, što nije bilo izloženo svjetlu javnosti. Ovih dana ćemo imati razgovore predstavnika resora, ureda, vlada. Informirali smo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, gospodina Vjeku Bevandu i Mirka Šarovića o razgovorima i područjima gdje očekujemo da ćemo raditi, to je područje namjenske industrije, pristup zajedničkim tržištima u svijetu, infrastrukturi – cestovnoj, željezničkoj, energetskoj – i naravno turizmu, gdje mislimo da možemo praviti iskorake, kaže Čović.

– U sljedećih petnaestak dana ćemo razgovarati o svemu tome, vidjeti gdje su nam zajedničke točke i kako ih realizirati. To bismo onda sve mogli prezentirati na regionalnoj konferenciji u Beču u osmom mjesecu. U devetom mjesecu idemo k tome da imamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Dogovor je da ovo ne bude samo kurtoazni posjet Beogradu, nego da se bavimo konkretnim, životnim pitanjima. Razgovarat ću i s Nikolićem i pozvati ga u službeni posjet u desetom mjesecu, koji je bio otkazan prije izvjesnog vremena i time praktično pokazati kako se odnosi u BiH mijenjaju jer želimo okrenuti jednu novu stranicu kredibilnosti kako Bruxselleks gleda prema nama, navodi Čović.

Govoreći o tome što je Predsjedništvo razmotrilo reformsku agendu, Čović kaže kako je ona potpuno usuglašena i sada treba na te dokumente dobiti potpise svih deset premijera županija, entiteta Brčko i vlada entiteta.

– Osim reformske agende, imali smo i master plan koji je Predsjedništvo postavilo ispred sebe, gdje bismo u komunikaciji s izvršnom vlasti na razini BiH definirali jasne okvire za razdoblje u kojima bi određene stvari trebalo završiti. Razmatrali smo i koordinacijski mehanizam u vezi s kojim je Predsjedništvo usvojilo jedan zaključak da Vijeće ministara raspravi taj dokument kako bi ga i ono u konačnici moglo usvojiti, pojasnio je Čović.

Obzirom da je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, na upit kako je postavio prioritete predsjedavanja, Čović kaže da sve što nas veže na putu ka EU je prvi prioritet njegovog rada i njega kao predsjedatelja i to pokazuje ova prva sjednica.

– Mi smo sada napravili veliki iskorak i to je dinamika koju moramo nastaviti pratiti. U Beču imamo aktivnosti 28.8. gdje želimo i gospođu Mogherini i gospodina Hahna i sve ostale koji će tamo biti informirati da smo ovaj posao završili. To je pitanje naše vjerodostojnosti. Molim sve kolege da shvatimo kako europski put nema alternativu i da barem s okvirnim dokumentima idemo ka laganijem dogovoru kako ne bismo pravili zastoj kao ovi iz protekle dvije godine, jer ovi zastoji nikome ne pomažu. U Beču ćemo potpisati sporazum o granici sa Crnom Gorom, a imat ću sastanak s predsjednikom Austrije, te Crne Gore, i sastanak sa Mogherinijevom. Već početkom devetog mjeseca predstavnici EU, gospođa Mogherini ili gospodin Hahn, će posjetiti BiH ukoliko mi ovo sve završimo, a evidentno je da hoćemo, naglašava Čović.

Prema njegovim riječima, u vanjskopolitičkom planu je mnogo obveza koje moraju ispoštovati.

– Donijeli smo odluku da pozovemo predsjednika Francuske da posjeti BiH povodom 20 godina Daytonsko-pariskog sporazuma krajem ove godine. U Njemačkoj ćemo sigurno biti na poziv gospođe Angele Merkel u desetom mjesecu. Imamo u planu posjet Turskoj i jako puno posjeta državnika u tom ciklusu i to je čitava naša strategija – vratiti BiH ponovno na mjesto gdje mi mislimo da ona treba biti, da oči svjetske javnosti budu okrenute ka BiH na afirmativno pozitivan način jer to nam onda otvara mogućnosti da značajnije možemo participirati u sredstvima kojima onda možemo pokrenuti one naše ključne ekonomsko-socijalne procese jer bez te pomoći izvana to bi teško išlo, ističe Čović dodajući kako su to prioriteti kojima će se baviti.

– Sljedećih dana planiram realizirati još jedan posjet s predsjednikom Vujanovićem, sigurno ćemo se za nekih desetak dana sresti u Crnoj Gori ili negdje u Hercegovini, i tu je još razgovor s gospodinom Nikolićem. U stalnom sam kontaktu i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jer želimo sa svojim prvim susjedima izgraditi dobre odnose, navodi Čović.

U proteklom razdoblju bilo je dosta velikih frustracija: kod Srba to su pitanja koja su vezana za referendum, kod Hrvata nedovoljna prava kroz zastupljenost u institucijama… Na upit jesu li ta pitanja sad u drugom planu, Čović kaže kako su se dogovorili u tri pravca rješavati probleme koji dolaze.

– Jedan je euroatlantski put, drugo su socijalno-ekonomske prilike, a treći je reorganiziranje države, osobito u FBiH, da budem vrlo jasan. To su pitanja o kojima stalno razgovaramo i koja sada ne moramo previše izlagati svjetlu javnosti i rješavati ih u hodu. Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto sljedeće godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH, pojašnjava predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Nezavisne novine)


25 komentara

 • TAKVE PRIČE SLUŠAMO 25 GODINA I ŠTO TOGA MI IMAMO A TVOJ KONTO SEUVIJEK SAMO POVEĆAVA BILI BI TI ZAHVALNI DA SE NE SEKIRAŠ ZA NAS JER OD TE SEKIRANCIJE NAM SVAKI DAN GORE

 • Mislim da ce se to tek kofol poceti 2018 ili već kad ce biti izbori pa smo opet ugroženi i to tako, kako je vec ustaljeno pricate već dvadeset godina.
  Ni milimetra promjena. A ako odemu u EU tek ce ekipi koja pregovara oko toga pod navodnicima biti veliki problem poglavlja 23 i 24. Zna se sta je to. Ali eto cekat cemo i do dogodine da vidimo sta ce te napraviti. Samo neznam znali se sta se traži konkretno. Bicu glup pa cu ovako reci sta mi tražimo.

 • O reorganizaciji BiH se moze govoriti onog dana kad ti i tvoji pajdasi izetbegovic i Dodig budu procesuirabni radi toliko kriminala koji ste napravili,sve dok se to ne desi BiH nema buducnosti niti nade

 • sela u zapadnom dijelu širokog nemaju vode -nemaju ni vodovod
  kako objasniti djetetu da nema vode za bazen jer ste vi dogovorili agendu
  tele u štali hoće vodu a ne agendu

  sve nešto mislim da su telad u politici a ne u štali

 • Prva poslanica Hrvatima od druga Gage.
  „Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto sljedeće godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH, pojašnjava Čović.“ Prošle godine inauguracija, ove godine priča o izbornom zakonu, slijedeće godine bajka o reorganizaciji BiH i ostaje još za četvrtu godinu TV kanal na hrvatskom jeziku. Ovakva glava uspijeva da nosi kapacitet sva četiri događaja, posebno ako se uzme u obzir da se mora nositi još sa problemima zetova, njihove braće i bratića, te svekolike ostale rodbine koja je mobilizirana u popunjavanje zapošljavanja po svim mogućim državnim institucijama koje zahtijevaju takvu stručnost koju jedva pruža i takva ustanova poput Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba. Ta taj fakultet su jedva završili i Rojs, Jure Perin, Petar Stankičin i mnogi drugi prvaci hrvatske političke i znanstvene zajednice. Ovakvu glavu treba staviti na vidljivo i dostupno mjesto gdje ju svatko može sa zanimanjem proučavati i analizirati.
  „Posjet članova Predsjedništva BiH Beogradu nikog nije ostavila ravnodušnim, kaže Dragan Čović, koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Navodi kako su Srbija i BiH uhvatile dobar ritam i izdignule su se iznad svoje povijesti i okrenule budućnosti.“ Još jedno u nizu promaknuća i promoviranja druga nam Gage, koji svojim tonovima daje dobar ritam Srbiji i BiH, pa mi samo nije jasno što čeka Hrvatska? Možda čeka druga Karamarka da bi ton i ritam bili potpuni.
  “Sada je došlo vrijeme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu. Mislim da će sve to brzo biti prepoznato od naših prijatelja izvana, koji uvijek jednim okom gledaju što se događa na području zapadnog Balkana”, rekao je Čović u intervjuu za Nezavisne novine. Ne znam da li on gleda ispred sebe od srama, ili gleda u nebu i čudi se samom svevišnjem koliko mu njegovi podanici daju i tjeraju ga da „jamlja“, a on eto srami se i u zemlju gleda od stida. Ove Nezavisne novine svako malo pa pune druga Gage i njegovih dobročinstava i mudre proročke politike, kakav Poskok, Jabuka ili VL.
  „U tih nekoliko sati pokazali smo da uistinu možemo voditi politiku na drugačiji način. Premijer Vučić je bio sjajan domaćin i to je dobar primjer kako to trebaju raditi koji zovu svoje prijatelje u goste. Pokazali smo da možemo razgovarati o bilo kojoj temi na dostojanstven način, puno mnogo bolje nego što smo to možda radili u proteklom vremenu. To je jedan iskorak i potpuno novi standard ponašanja, kaže Čović.“ Što bi tek bilo da su imali više vremena od nekoliko sati, napravili bi novu Yugoslaviju, novo bratstvo i jedinstvo. Otkrili su novi jezik sporazumijevanja koji im je bio nedostupan u zadnjih 25 godina, postigli su novi standard u slaganju bosanskog lonca, a trik je u trokoraku iskoraka.
  „Razgovarali smo uistinu o svim mogućim temama i u zatvorenim razgovorima, što nije bilo izloženo svjetlu javnosti. Ovih dana ćemo imati razgovore predstavnika resora, ureda, vlada. Informirali smo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegova dva zamjenika, gospodina Vjeku Bevandu i Mirka Šarovića o razgovorima i područjima gdje očekujemo da ćemo raditi, to je područje namjenske industrije, pristup zajedničkim tržištima u svijetu, infrastrukturi – cestovnoj, željezničkoj, energetskoj – i naravno turizmu, gdje mislimo da možemo praviti iskorake, kaže Čović. Srećom javnost nije bila upoznata, jer bi inače sve ponovo propalo ako u prošlosti, gdje se utrkuju na tri isprepletene staze, bez pravila koja su sada donesena. Još kada dođu njihove osobe koje za njih rade u raznim uredima, resorima i vladama, bit će bolje posloženo nego da je to uradio Izet Fazlinović osobno. Čak su informirali i Vjeku Bevandu i Mirka Šarovića, koji će pohitati da rješavaju probleme, posebno iz namjenske industrije tipa Sokola iz Mostara koju je netko zločesto zapostavio. Još kada se u sve to uključe stručnjaci sa prometnim znanostima, dići će im se u zraku, na cesti, na pruzi, a posebno na moru.
  „U sljedećih petnaestak dana ćemo razgovarati o svemu tome, vidjeti gdje su nam zajedničke točke i kako ih realizirati. To bismo onda sve mogli prezentirati na regionalnoj konferenciji u Beču u osmom mjesecu. U devetom mjesecu idemo k tome da imamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije. Dogovor je da ovo ne bude samo kurtoazni posjet Beogradu, nego da se bavimo konkretnim, životnim pitanjima. Razgovarat ću i s Nikolićem i pozvati ga u službeni posjet u desetom mjesecu, koji je bio otkazan prije izvjesnog vremena i time praktično pokazati kako se odnosi u BiH mijenjaju jer želimo okrenuti jednu novu stranicu kredibilnosti kako Bruxselleks gleda prema nama, navodi Čović.“ Drug nam Gago ima razrađenu mapu puta za EU, preko Beograda i Beča, sa Bevandom, Vučićem i Nikolićem. Čudi me samo gdje su ispali sa tog puta Mile Dodo i RS.
  „Govoreći o tome što je Predsjedništvo razmotrilo reformsku agendu, Čović kaže kako je ona potpuno usuglašena i sada treba na te dokumente dobiti potpise svih deset premijera županija, entiteta Brčko i vlada entiteta. – opet nema druga Mile, ili su oni članovi Predsjedništva FBiH, a što je onda Ćavara?
  „Osim reformske agende, imali smo i master plan koji je Predsjedništvo postavilo ispred sebe, gdje bismo u komunikaciji s izvršnom vlasti na razini BiH definirali jasne okvire za razdoblje u kojima bi određene stvari trebalo završiti. Razmatrali smo i koordinacijski mehanizam u vezi s kojim je Predsjedništvo usvojilo jedan zaključak da Vijeće ministara raspravi taj dokument kako bi ga i ono u konačnici moglo usvojiti, pojasnio je Čović. Reformska agenda, master plan, mehanizam koordinacije, sve su oni postavili ispred sebe, definirali jasne okvire, za neodređeno razdoblje određene stvari koje bi netko nekada trebao izvršiti. Čak su i usvojili jedan zaključak, da su bila dva ne bi stigli.
  „Obzirom da je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, na upit kako je postavio prioritete predsjedavanja, Čović kaže da sve što nas veže na putu ka EU je prvi prioritet njegovog rada i njega kao predsjedatelja i to pokazuje ova prva sjednica.“ Pričaj djeci bajke pred spavanje i nikada nećeš promašiti, tako i narodu pričaj bajke o putu ka EU, s tim da su nepodobni Hrvati samo otkrili svoj put za EU i pune ga novim četveroredima kao da je 45´, a ne 2015-a.
  „Mi smo sada napravili veliki iskorak i to je dinamika koju moramo nastaviti pratiti. U Beču imamo aktivnosti 28.8. gdje želimo i gospođu Mogherini i gospodina Hahna i sve ostale koji će tamo biti informirati da smo ovaj posao završili. To je pitanje naše vjerodostojnosti. Molim sve kolege da shvatimo kako europski put nema alternativu i da barem s okvirnim dokumentima idemo ka laganijem dogovoru kako ne bismo pravili zastoj kao ovi iz protekle dvije godine, jer ovi zastoji nikome ne pomažu. U Beču ćemo potpisati sporazum o granici sa Crnom Gorom, a imat ću sastanak s predsjednikom Austrije, te Crne Gore, i sastanak sa Mogherinijevom. Već početkom devetog mjeseca predstavnici EU, gospođa Mogherini ili gospodin Hahn, će posjetiti BiH ukoliko mi ovo sve završimo, a evidentno je da hoćemo, naglašava Čović. Što je, je, drug Gago je napravio veliki iskorak, pozapošljavao svu rodbinu i zetove, postavio sve diplomate iz pripadajuće kvote podobnih Hrvata, i to je dinamika koju samo moraju pratiti. To je pitanje adezeove 25-ogodišnje vjerodostojnosti. EU put nepodobnih Hrvata nema alternativu, i nemojte zastajati kao što ste do sada zastajali, jer vrata EU-a su vam širom otvorena, draga hrvatska nepodobna braćo i sestre. Samo ste zaboravili prije polaska jednu stvar, a to je da održite klauzuru sa duhovnim prvacima Crkve u Hrvata, jer put je isti i motiv je isti kao i u ona vremena kada nas je vodio Fra Didak Buntić.
  „Prema njegovim riječima, u vanjskopolitičkom planu je mnogo obveza koje moraju ispoštovati.
  – Donijeli smo odluku da pozovemo predsjednika Francuske da posjeti BiH povodom 20 godina Daytonsko-pariskog sporazuma krajem ove godine. U Njemačkoj ćemo sigurno biti na poziv gospođe Angele Merkel u desetom mjesecu. Imamo u planu posjet Turskoj i jako puno posjeta državnika u tom ciklusu i to je čitava naša strategija – vratiti BiH ponovno na mjesto gdje mi mislimo da ona treba biti, da oči svjetske javnosti budu okrenute ka BiH na afirmativno pozitivan način jer to nam onda otvara mogućnosti da značajnije možemo participirati u sredstvima kojima onda možemo pokrenuti one naše ključne ekonomsko-socijalne procese jer bez te pomoći izvana to bi teško išlo, ističe Čović dodajući kako su to prioriteti kojima će se baviti.“ Najprije će posložiti kadrovsku križaljku na vanjskopolitičkom planu, jer to je obveza koja se mora ispoštivati. Onda će slaviti Daytonski-pariški sporazum koji je izbrisao pola Hrvata iz BiH, a drugu polovicu će majka priroda. Oni će vratiti ponovo BiH na mjesto gdje bi ona trebala biti, a gdje je ikada BiH negdje bila ili gdje bi trebala biti? Ovi stručnjaci političari će svojom politikom otvoriti perspektive ulagačima koji će svoja sredstva uložiti u BiH kao bi se ekonomsko-socijalni procesi pokrenuli. Kako mogu isti ljudi zatvoriti vrata stranim ulagačima, te ih ponovo otvarati, uništiti sve u procesu privatizacije, te na tim temeljima nuditi ljudima perspektivu, i to sve propagirati kao afirmativno pozitivan proces koji je u interesu hrvatskoga naroda? Pa narod je bar u ovih 25 godina naučio prioritete adezea i druga Gage, dosta je lage!
  „Sljedećih dana planiram realizirati još jedan posjet s predsjednikom Vujanovićem, sigurno ćemo se za nekih desetak dana sresti u Crnoj Gori ili negdje u Hercegovini, i tu je još razgovor s gospodinom Nikolićem. U stalnom sam kontaktu i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jer želimo sa svojim prvim susjedima izgraditi dobre odnose, navodi Čović.“ Je li ovo ono drugo oko u glavi ili su stranci koji nas promatraju jednim okom ćoravi kao njihova čorava posla?
  „U proteklom razdoblju bilo je dosta velikih frustracija: kod Srba to su pitanja koja su vezana za referendum, kod Hrvata nedovoljna prava kroz zastupljenost u institucijama… Na upit jesu li ta pitanja sad u drugom planu, Čović kaže kako su se dogovorili u tri pravca rješavati probleme koji dolaze.“ Čuj frusracije kod Srba radi referenduma, a ja mislio radi genocida. Kad smo već kod genocida zašto nikada ne spomene najveći genocid, ne na tlu Europe, nego na svijetu, poslije WWII koji je izvršen nad Hrvatima u periodu od kraja rata pa negdje do početka 50-ih i njegove izvršitelje tita i komuniste, te po zapovjednoj odgovornosti Engleze koji su sve to omogućili.
  „Jedan je euroatlantski put, drugo su socijalno-ekonomske prilike, a treći je reorganiziranje države, osobito u FBiH, da budem vrlo jasan. To su pitanja o kojima stalno razgovaramo i koja sada ne moramo previše izlagati svjetlu javnosti i rješavati ih u hodu. Uvjeren sam da ćemo ove godine riješiti pitanje izbornog zakona, a ako to bude išlo tako ne vidim razlog zašto sljedeće godine ne bismo mogli malo govoriti i o reorganiziranju nekih odnosa u BiH, osobito u FBiH, pojašnjava predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.“ EU put Hrvata se zna, a to je put bez povratka za većinu, jer pola ih se već iselila. Socijalne prilike je drug Gago inicirao kroz stvaranje mase lažnih invalida, mase podijeljenih stranačkih nezasluženih činova i ordenja, kao i masa korisnika povoljnih umirovljenja čime osigurava sigurne krađe na izborima, u narodu prezentirane kao velike izborne pobjede. U vlastitom narodu je napravljeno takvo raslojavanje, podigao takve barijere i stvorio takve animozitete da bi i Englezi i Ameri vjerojatno mogli nešto od njega naučiti. Jedino što rješava u hodu je uhljebljivanje stranačkih podobnika i kadroviranje rodbine po ključnim državnim resorima, a ti narode ne vidim razloga zašto i slijedeće godine nećeš slušati o reorganizaciji nekih odnosa u BiH, pa i slijedeće i tako svih slijedećih i svi su sretni i živi ako nisu umrli.

 • Bravo 505, svaka cast! Cudi me da tako pametan, ostrouman, iskren, cestit, koji razumije cijelu politicku situaciju, koji je pismen, nacitan, obrazovan, ne sjedi u najmanju ruku, u zagrebackom studiju umjesto onog Raspudica. Tako bih Vas volio upoznati, ali kako?Zelim s Vama popricati, jedino me Vi mozete razumjeti.Daj smislite neki nacin da se nekako nadjemo. Nastavite tako. Ne dajte se. Nemojte da Vas ucijene, toga se bojim. Tako je pocela ona Sopta ili kako se vec prezivala pa su je ucjenili i okanila se pisanja kolumna protiv “svevisnjeg i vjecnovladajuceg vozda” Gage.Drzite se. Veliki Vam pozdrav

 • 505 svaka cast, kapa dolje. Nije bez veze pisalo nedavno negdje da je narod u BiH najgluplji na svijetu. Iste price slusamo vec 25 godina i opet biramo iste krkane koji nas vuku za nos, prave budalama itd. Je li se ikad ijedan od njih, koji su uhljebili svoje sve do 15 koljena, upitao kako prezivljavaju oni koji nemaju posla niti ikakvih primanja, od cega ce platiti lijekove, hranu, rezije…? Zasto ne uvedu u zakon da nezaposleni imaju sve to besplatno? Nece jer su u sprezi s tim HEp-ovima, ERONET-ima, i ostalim dobrostojecim firmama.Koga zanima sirotinja? Niti fratre, koji su se samo dali u bogacenje, a ne placaju ni porez, samo uzivaju. Gvardijan brijeski ide ugradjivat zube u zagreb, a narod mu gladuje, umire jer nemaju ni za lijekove….A kad dodju njemu, on ih vraca s vrata samostana. Farizejci. Kazu ti: “Kucajte, otvorit ce vam se”, a kad zakucate, zalupe vam vrata pred nosom. Cast izuzetcima koje mozemo u cijeloj BiH nabrojiti na prste jedne ruke.
  Da je makar vise takvih poput tebe 505. Bog ti dao zdravlje, a pokvarenim i korumpiranim politicarima samo porucujem: dabili svu pokretnu i nepokretnu imovinu, svo bogatstvo potrosili na lijekove. Dabili se “skinuli” s vlasti jednom za sva vremena. I dao Bog da nas dodju voditi posteni, obrazovani kao npr. 505!

 • šezdeset posto širokoga nema vodu , zapadni dio
  na visoku glavicu staviti natpis

  ULAZITE U BEZVODNO PODRUČJE , NA OSOBNU ODGOVORNOST

 • Neko napisa da nema promjena. Nije istina da nema, sve se mjenja samo što se mjenja prema gorem, a i to su promjene ako ćemo reć pošteno. Tako da ne napadate velikoga vođu da ne radi na promjenama jerbo bi sr moga naljutit pa počet možda radit i prema boljem.

 • Slažem se s komentarima prethodnika. Već dugi niz godina slušamo istu mantru i ništa se ne mijenja nabolje, sve je lošije i lošije za ovaj naš napaćeni narod. Što je najgore od svega to predugo traje i sve više unosi razdor među naš narod. Udbaško-lopovska hobotnica je raširila svoje krake u svaku poru života naših ljudi i čvrsto ih drži u klopci iz koje izgleda nema izlaza. Od izbora do izbora ista priča, isto ponašanje i isti rezultat-katastrofalan za hrvatski narod u BiH. Idući izbori će isto proći jer ne dopuštaju (HDZ-UDBA) normalnim i domoljubnim hrvatskim ljudima da dospiju u javnost i kažu što imaju za reći. Kontroliraju (HDZ-UDBA) medije, školstvo, zdravstvo. gospodarstvo i crkvu. Stvorili su jedan jako zatvoren i čvrst obruč unutar kojega se teško može ući, ali i izaći. Interesne skupine unutar tog kruga odlučuju o svemu. Nema demokracije, već TOTALNA DIKTATURA. Glas iskrenog i poštenog čovjeka ne vrijedi ništa. Stoga mislim da je jedini način da se nešto promijeni formiranje jednog drugog kruga ( u tajnosti) koji bi bio suprotnost ovomu što sada imamo. Ako to nije moguće, onda treba masovno bojkotirati izbore, bojkotirati sve inicijative koje proizlaze iz tog kruga (HDZ-UDBA). Te njihove inicijative i planovi ništa nam dobrog nisu donijele, niti će donijeti. Stoga se tomu treba suprotstaviti na sve moguće načine.
  Bilo bi mi drago kada bi se ljudi, s ovog i drugih portala, nekako našli i ujedinili, s ciljem širenja mreže istomišljenika. Treba formirati taj krug koji će se suprotstaviti postojećem ustoličenom krugu koji nas guši i ubija. Volio bi se naći s ljudima čiji su komentari ovdje slični mojem razmišljanju i koji bi mogli učiniti nešto da se počne mijenjati ova katastrofalna situacija.

 • nikada ama baš nikada nećeš dobit moj glas,niti ga zaslužuješ iako sa do sada nasjedao..Dragi vođo šta ti ono zet poče raditi od meki dan.Jeli to on sposoban ili je to,što ti j.kćer.Sram te bilo.Vi ste postali takav ološ da ljudski um ne može shvatiti.Sicilija vam nije ni do koljena.Npr.postavljate džambo reklame na mjestima zbog čega će ljudi izginuti i ne uklanjate ih i pored pismenih upozorenja građana.Recimo onaj u Privaljskom trokutu na izlazu na cestu za Grude.to je užas.

 • za pecaru..mat.r ti j.koliko si ti dao za vodu partizanino jedna.ja sam uplatio 2400 KM.Nego uvuci taj jezik u kuću i ne baljuzgaj bezveze.A drugaGagu povedi m.u krevet ako ti je dobar i pošten.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.