Slijedi natkrivanje sjeverne tribine stadiona Pecara, a momčad ide u Antaliju

Na Pecari treću titulu čekaju već osam godina, a naznaka da bi ju sljedeće godine mogli i dočekati, došla je u vidu jesenske titule. Direktor kluba Josip Bevanda nije mogao obećati da će tako i biti, no nije bježao obećanja da će rukovodstvo kluba stvoriti sve preduvjete.

Malo je u poslijeratnom razdoblju bilo kalendarskih godina kojima u NK Široki Brijeg nisu bili zadovoljni. Ako nekad i nije bilo rezultata, organizacija je konstantno bila na razini, tako da je uvijek bilo razloga za zadovoljstvo. I na kraju 2014. osjećaji su na Pecari pomiješani, mada je razloga za pozitivne daleko više. Da je upravo tako, potvrdio nam je klupski direktor Josip Bevanda…

– Klub može biti zadovoljan, jer svaka zadaća Uprave je ostvarena. Ponovno smo igrali Europu, a kada govorimo o rezultatu, ostaje jedina gorčina iz prošle sezone. Ne zbog Mostara, gdje smo mogli trasirati put prema naslovu, nego zbog podbačaja u nekim manjim utakmicama. Bili smo nadomak titule i toga se sada nerado sjećamo. Što se Europe tiče, možda je domaći poraz od Mladog Boleslave mogao biti manje uvjerljiv (0:4, op. a.), ali trener se odlučio igrati otvoreno. Da nije, sigurno bi to bio manje uvjerljiv poraz, ali cilj u Europi je ostvaren, rekao je Bevanda, koji se u analizi zatim prebacio na minulu jesen i zatim se naglo oraspoložio.

Europa i jedan trofej

– Jesenski smo prvaci, a to je rezultat koji obvezuje klub da nastavi raditi kao i do sada. Što se rezultata u prvom dijelu ove sezone tiče, ostaje žal zbog tog kiksa u Travniku, ali razumjeli smo da se to dogodilo u vrijeme kada smo igrali sa Sarajevom i Željom, pa je došlo do jednog emotivnog i fizičkog pražnjenja…, ali ne bih previše ulazio u posao struke.

Spomenuo je Bevanda i to da je vraćanjem Borisa Pandže minule jeseni napravljen još jedan dobar porez, naglasio ozbiljnost struke i igrača na turniru u Vukovaru, gdje je pobijeđen zagrebački Dinamo, ali posebno je ušima zazvonio “rezultat koji obvezuje klub”. Zvuči li to kao ozbiljna nakana Širokog da konačno svim silama upregne u napad na naslov koji Pecara čeka dugo…, možda i predugo s obzirom na činjenicu da je Široki klub s najdužim nizom uzastopnih europskih nastupa (jedanaest, a ukupno dvanaest) otkako se igra Premier liga.

– Klub će sve učiniti da osigura preduvjete za to. Mogli smo imati i više od tri boda prednosti da nije bilo nekih sudačkih previda na našu štetu, npr. na Grbavici (poništen regularan pogodak, op. a.), ali tako je, kako je. Nitko ne može obećati da će osvojiti titulu. Sarajevo, koje je puno uložilo, nam je za leđima. Aktualni prvak Zrinjski, koji ima širok kadar, također. Tu su i Željo, ali i Olimpic. Cilj je ponovno izići u Europu i uzeti jedan trofej…, nadam se da ćemo u tomu uspjeti tako da ostanemo na prvom mjestu.

Afirmacija mladih igrača

Jedan detalj s kojim u Širokom mogu biti posebno zadovoljni – afirmacija je mladih igrača.

– To je bio jedan od postavljenih ciljeva i to je odrađeno. Dvojica su prodani klubovima kao što su Dinamo i Rijeka (Mirko Marić i Jozo Špikić, op. a.), a Sarajevo smo dobili i sa Zrinjskim odigrali neriješeno s devet igrača iz naše omladinske škole, kojima je trener zaista pružio dosta prilika, a dosta ih je “isplivalo”…, Kožulj, Ćorluka, da ih sve ne nabrajam. Dijelom se to dogodilo jer neki drugi igrači nisu bili na razini. Ali, eto, to se tako lijepo izjednačilo. Treba zato naglasiti i rad šefa omladinske škole Tonija Karačića, a itekako nas raduje to da su svi naši treneri zapravo iz kluba.

Mislio je ovdje Bevanda i na šefa struke A tima, Slavena Musu, koji je za vrijeme igračke nosio dres Širokog. Stabilnost kluba uvelike se da primijetiti i na činjenici da je on na klupi od kolovoza 2012., a po nedavno produljenom ugovoru tamo bi još trebao biti godinu i pol dana. Stabilnost je zapravo sinonim za Široki, a Bevanda tu posebno ističe dva imena.

– Predsjednik Jelić i dopredsjednik Grbešić dva su najzaslužnija čovjeka za sve napravljeno. Jelić je zbog osobnih razloga bio ponudio ostavku, ali Uprava je stala uz njega i odbila ju. Srećom, ostao je na čelu kluba i 19. godinu.

Slijedi natkrivanje sjevera

Rezultati Širokog su opipljivi, kao i klupska infrastruktura. U 2014. napravljen je novi korak naprijed, a posla će, ističe Bevanda, biti i sljedeće godine.

– Postavljeno je 6000 sjedalica na Pecaru, izmijenjene su i u našem trening kampu, a svi naši tereni dobili su i novi sustav navodnjavanja koji je primijenjen i na SP-u Brazilu. Odrađena je kompletna adaptacija apartmana za smještaj mladih igrača, a s unaprjeđenjem ćemo nastaviti i u 2015., kada planiramo u potpunosti natkriti i sjevernu tribinu. Za očekivati je da će radovi biti odrađeni nakon završetka sezone. Na Pecari se mogu igrati utakmice 3. i 4. pretkola, ali kako UEFA stalno diže kriterije, treba nastaviti i kontinuitet rada na infrastrukturi. Profit koji dođe od nastupa u Europi nam je važan da se “pokrijemo” za tekuće troškove, ali zna se dogoditi i da vas zadesi skupo gostovanje u Kazahstanu, ili sada Azerbajdžanu…, za koje smo bili dovoljno kvalitetni da ga prođemo.

Gabela pa Antalija

Ove je zime, priznaje Bevanda, posao po pitanju izmjena u kadru, odrađen brže nego inače. Podsjećamo, na Pecaru su ove zime sletjeli iskusni napadač Dino Kresinger i brazilski veznjak Tai.

– Doveli smo dva igrača koje je trener tražio, napadača i veznjaka, sve je odrađeno prije Nove godine. A kako bi se što bolje spremili za drugi dio sezone, osigurane su i pripreme u Antaliji. Taj dio bit će odrađen od 6. do 15. veljače, nakon nastupa na turniru u Gabeli. Bit ćemo tamo i sa svim našim igračima u izlogu, s tim da nam nije prioritet prodavati. Ali spremni smo i na to ako prilika dođe.

Smanjenje Lige i zbog imidža Saveza

Bevanda je kao član Izvršnog odbora NS-a BiH utjecajna figura u bh. nogometu, a kao takav posebno je glasan kada je tema – smanjenje Premier lige.

– Mislim da se o tomu treba početi pričati još ozbiljnije. Između ostalog, važno je to i za imidž Saveza, jer klubovi koji igraju Europu su naši predstavnici u svijetu. Potrebno je samo primijeniti principe licenciranja, rekao nam je.

(Dnevni list)

12 komentara

  • Počimaju natrkivati poslije nove godine a ti stara torca nemoj da na božiić psovati moram majumen smiješni klub jeli derle balavoo

  • Tako je,ali nemas potrebe uopce usporedjivat jedan od najljepsih stadiona na svijetu sluzbeno proglasen sa ova dva rugla,Sretan Bozic

  • Poslije svega se povuče voda KOLIKO IMATE GLEDALACA IZUZEV VAS KOJI ULAZITE BESPLATNO ŠTO STE PO STRUCI odnosno što imate od škole a zna da ste vi jedino zadovoljni što ste dobili u proteklom vremenu samo objasnite kako i zašto

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.