Slijedi naglo povećanje cijena u BiH, građani ističu: “Mi smo umjetnici kako preživljavamo!”

Sve je poskupilo u BiH, navode u Savezu samostalnih sindikata BiH. Poručuju da u kolvoozu i rujnu slijedi naglo povećanje cijene potrošačke košare.

Tri mjeseca su prošla otkako je Vlada Federacije BiH odobrila povećanje cijene plina za 30 posto. Prognoze da će to biti izravan udar na gospodarstvo ali i džepove građana, jer će lančano izazvati poskupljenja brojnih proizvoda su se obistinile.

Svakodnevno sve poskupljuje, povrće, voće je skuplje nego što je ikad bilo u ovim mjesecima. Poskupilo je meso, poskupile su generalno sve namirnice, higijenske potrepštine, i tako dalje, kazala je Lejla Čaušević-Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata.

Zlatko Hurtić, ekonomist i savjetnik u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kaže da je rast cijena umjeren i u skladu sa europskim te da podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nisu mjerodavni.

Podaci koje izbacuje Savez samostalnih sindikata su neozbiljni. Radi se o amaterskoj anketi koja nije zasnovana ni na kakvom znanstvenom temelju i ne treba je komentirati. To nije službeni podatak niti se može takvim smatrati ni upotrebljavati, niti taj podatak o potrošačkoj košari postoji bilo gdje u zemljama bivše Jugoslavije niti igdje u svijetu, rekao je.

I građani sve česće iz upotrebe izbacuju potrošačku košaru, jer im često nije teško i bez košare ponijeti do blagajne sve ono što mogu platiti. Rast cijena vjerojatno je u skladu s europskim, ali ne i povećanje plaća.

Evo šta su nam kazali građani:

Sve je skupo, ponesem 20 maraka i ne znam hoću li moći napraviti ručak;

Mislim da nije sve u svemu tako strašno skupo. Skromna sam u svojim potrebama.;

Skupo je vrlo je skupo, moja je mirovina 374 marke, meni je skupo;

Pojeftinilo je, ralčica je bila katastrofa skupa, tikvica je bila 25 KM na veliko a sad je 2 marke na stolu. Malo kalkuliramo pa izađemo na kraj;

Sve je skupo, plaće ne idu a hrana skače;

Cijene su jako velike, ljudima s mirovinama je teško, jedva sastavljaju kraj s krajem;

Grozno, sve je skupo, kupujem sve pomalo,

Jako se malo može izdvojiti za hranu i lijekove, nešto više od 90 posto stanovništva nije u stanju sebi da priušti;

Mi smo umjetnici, kako preživljavamo mi smo umjetnici;

Koliko su poskupile životne namirnice?

Puno, baš.

Ni od plaće ni od mirovine ne može se živjeti. Da je poskupilo, poskupilo je;

Malo krediti, malo muvanje, nekako se preživljava,  poručili su građani.

Možda je pojam potrošačke košare u ovom kontekstu kod nas i dalje prisutan jer granice potreba građana BiH samo kod rijetkih prelaze njene okvire.

Većina kao da je uspjela uvjeriti sebe da je zadovoljna ukoliko ovaj komad plastike – košaru- svakodnevno uspije napuniti najosnovnijim namirnicama. Unatoč tome što pojedini pumirovljenici žive od 370KM, novca za bacanje ima, piše N1.

Oni koji su definiciju luksuza proširili na sve što nije potrošačka košara, uredno su, iz novčanika građana, plaćeni za desetljetno svođenje života gradjana u BiH, na preživljavanje.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.