Slaven Raguž stao u obranu studenata SUM-a | Jabuka.tv

Slaven Raguž stao u obranu studenata SUM-a

Nakon što je skupina studenata održala drugi prosvjed ispred zgrade Rektorata u Mostaru kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo, priopćenjem su se oglasili i iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Naime, SUM je objavio da će pokrenuti disciplinski postupak protiv osoba koje su se predstavile kao Hrkać, Vračević i treće osobe zbog uznemiravanja djelatnika.

Zbog neovlaštenog ulaska tri osobe u zgradu Rektorata Sveučilišta u Mostaru između 12:20 i 12:30 sati i vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika Sveučilište u Mostaru pokrenut će disciplinski postupak zbog kršenja načela propisanih Etičkim kodeksom, naglasili su iz SUM-a.

Podršku su studenti ovaj put dobili i u vidu Županijskog zastupnika Slavena Raguža koji je u svojoj objavi na društvenim mrežama naglasio da će se pobrinuti da Hrkać i njegovi suglasnici dobiju odvjetnike s kojima će se moći suprotstaviti SUM-u u slučaju kažnjavanja studenata.

REKTORE ZORANE TOMIĆU I SURADNICI

Danas sam saznao kako se na Sveučilištu u Mostaru službeno planira „lov na vještice“ odnosno, vjerovali ili ne, proces protiv studenata i drastične kazne zbog „neovlaštenog“ ulaska u Rektorat SVOG Sveučilišta.

Za neupućene, nekolicina studenata nedavno pokucala na vrata Rektorata SVOG Sveučilišta, otvorilo im se, tražili sastanak sa Rektorom, nije ga bilo, porazgovarali s djelatnicima Rektorata i mirno izišli vani. Nije bilo palica, kamenja, psovki, razbijenih prozora i glava, ničega. Nije pozivana ni policija. Studenti mirno ušli, mirno izišli.

Danas sam, eto, saznao kako će Sveučilište pokrenuti postupak i tražiti disciplinske mjere pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta zbog „neovlaštenog ulaska u zgradu Rektorata, vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika i neovlašteno snimanje i stavljanje snimaka u promet putem interneta“. Najavljuju čak i prijave MUP-u.

Čitam ovo i na službenoj stranici Sveučilišta i ne mogu vjerovati. Mislim, znam kako su nam društvene vrijednosti, demokracija, slobodna i neovisna misao negdje u blatu, ali ovo graniči sa znanstvenom fantastikom!

S kojim to pravom Rektorat pokreće procese protiv svojih studenata? Je li Rektorat tu zbog studenata ili obrnuto? Primaju li ti „uznemireni“, sigurno po javnom natječaju uposleni, djelatnici plaću za biti na usluzi studentima ili obrnuto? U čemu su to pogriješili studenti tražeći razgovor sa Rektorom? U čemu to griješe sa svojim zahtjevima? Je li na vratima Rektorata stoji „Zabranjen ulaz studentima Sveučilišta čiji je ovo Rektorat“?

Ono što me je najviše naljutilo jeste komentar profesora sa Sveučilišta, koji je želio ostati anoniman, na jednom HDZ portalu, čiji vlasnici isto tako žele ostati anonimni: „neće nitko svoje frustracije liječiti na djelatnicima Sveučilišta, a svoje programe će moći promovirati koliko žele, ali neće na Sveučilištu“.

Ne reče ništa o liječenju frustracija na studentima? Snimanja ispod strehe kamerama i kontaktiranju onih koji su identificirani? Ovaj drugi je dio komentara važan, jer govori o pravoj prirodi lova na vještice.

Krimen je što je Dario Hrkać bio na listi HRS-a, iako nikad, nigdje, ni na kojem mjestu HRS nije spominjan niti ga se stavljalo u kontekst studentskih prosvjeda, niti je on to ikad koristio pri prosvjedima. Dapače, on je sa svojim aktivizmom krenuo puno prije angažiranja u HRS-u. Da je bio na listi HDZ-a, to nikakav problem ne bi bio, jer na Sveučilištu se to uzima kao poželjna vannastavna aktivnost.

Pa evo da ovim lovcima na vještice nešto poručim.

Poštovani Rektore Zorane Tomiću i suradnici, vaša obveza je, sukladno tom istom Kodeksu na kojeg se pozivate, „skrbiti o dobru i interesima Sveučilišta u duhu akademske slobode“. Ide li ovaj „lov na vještice“ u prilog tome? Spominjete provođenje političkih programa na Sveučilištu?!

Za kolike i kakve budale vi nas smatrate?! Kompletno Sveučilište je servis vladajuće stranke, resursi se koriste za ispitivanja javnosti i navođenje da glasuju za HDZ, slikate se i promovirate stranku na službenim glasilima, u službenim prostorijama, diplome dijelite po stranačkoj liniji…

Ovim putem poručujem Rektoru, kao i vodstvu Sveučilišta, samo se usudite kazniti na bilo kakav način Darija Hrkaća i bilo koga drugog od ovih studenata, najmanje što ćemo uraditi jeste da ćemo im osigurati odvjetnike za tužiti Sveučilište i traženje pravne zadovoljštine. Umjesto da vam služi na čast što su se studenti usudili slobodno razmišljati i djelovati, vi nas vraćate u eru Jugoslavije. Osobito što znate kako se radi o izvrsnim i uzornim studentima.

Drugo, iskoristiti ću sva moguća poznanstva i veze, što u BiH, Hrvatskoj, što dalje u inozemstvu kako bi se za ovu sramotu koju radite čulo u javnosti. Bez obzira koliko medija i novinara kontrolira Vaša stranka, budite uvjereni da će se o toj sramoti pisati i objavljivati uveliko i naširoko.

Ono što ću napraviti bez obzira hoćete li poslušati sugestiju ili ne, kao županijski zastupnik, tražit ću službenim putem reviziju utroška proračunskih sredstava od strane Sveučilišta te ću preko prijatelja i zastupnika Mosta tražiti da oni istu inicijativu pokrenu po pitanju sredstava uplaćenih iz proračuna Republike Hrvatske.

Svojim postupcima ne sramotite samo Sveučilište kao instituciju, nego cijeli narod. Sveučilište jeste i mora biti temelj našeg nacionalnog identiteta i misli u BiH, a ne stranačka prćija i poligon.

Eto toliko od mene.

REKTORE ZORANE TOMIĆU I SURADNICI

Danas sam saznao kako se na Sveučilištu u Mostaru službeno planira „lov na vještice“…

Posted by Slaven Raguž on Friday, November 20, 2020

Manji broj studenata ponovno prosvjedovao, iz SUM-a podižu discplinski postupak protiv organizatora

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Ja sam završio zanat…
  Svojim rukama dobro zaradjujem.
  Volim radit kod elite..profesora..doktora…itd
  Odetem ih maksimalno.
  To su svi ljudi lakog morala i nimalo mi nije žao da im pojačam kvadrat.
  Imaaju gospodske ruka i daju mi prljavi novac koji su vrijedno zaradili…
  E moji studenti…ništa od vas kad vas takvi razjedinjuju u svoju korist..
  E da opet taj prljavi novac dodje ka njima.
  Jer sve moram platit d a mi dijete završi fax..
  Zatvoren krug…
  Naro čeka da se nešto promjeni..
  Al samo čeka…
  Prodje vrijeme…i to je to…
  Kažu vrijeme liječi sve…
  Ne, vrijeme samo prolazi…!!!!

 • Hvala Bogu za ovaj komentar!
  Pokrenite se i komentirajte kolege studenti, oni se bore za sve vas. Nemojte biti uplašeni i zastrašeni, ne dozvolite da netko drugi/hrabriji vodi vaše bitke, kad ste zajedno jači.

  • Mala digresija, nevezano direktno uz temu (politika, izbori itd.)

   Baš je glupo je kada se nekakva „crkvenjačka stranka“ u vremenitim prepucavanjima koristi metaforama poput „lov na vještice“. Problem je zapravo u tome što to netko mlad i naivan možda i povjeruje, u smislu, oni su kao moderni i skroz protiv te neke „zaostale crkve“, toga tipa nešto, ali onda u pravilu slijedi razočarenje kada se shvati je to u osnovi nerijetko bila nekakva patologija, projekcija, zgodan paravan za „restitucio in integrum“ – kada te negdje nekada dočeka neki blentavi zaostali klerik, koji stoji iza svega toga, polu-pukotina od intentizivne priprave za odlučujući boj protiv sotone i antikrista, koji ti provjerava pravovjernost, doduše bez ikakvih sprava za mučenje, a na žensko u osnovi gleda kao na rasplodnu kobilu, sve naravno prevedeno na metajezik nekakvog „skrbljenja i ljubavima prema domovinama i narodima, ostancima i opstancima, iz pijeteta prema žrtvama za slobode, u ime nekakvih obitelji i oltara domovine, za krstove zlatne i časne, protiv komunista mentalnih, masona“ i sl..
   Nije to nikako za mladu osobu, može ju s*ebat ako su joj u svemu motivi bili oni iskreni mladenački – ideali koji u pravilu nikada nisu konzervativni – i treba se od svega toga odmaknut’. Manji, onaj „namazaniji ili luđi dio“ se eventualno uvali negdje u sabor, uđe u kakav privatluk posredstvom „d.o.o. crkve“ i sl., ali glavnina se razočara a dok se okrene oko sebe – paf – nije se više mlad/mlada.

 • Valjda ovi iz rektorata misle da su studenti trebali ući u upravu vodovoda,pa se tamo žaliti??
  Šta su umislili ti rektori i prorektori? Da su svete krave?
  Činjenica je da je školarina skupa, da je cijena promocije previsoka,da je kvaliteta predavanja na vrlo biskoj razini,da se neki ispiti/više njih/ polažu na krajnje nemoralan i sumnjiv način.
  Dakle, nije niti tajna da su se neke diplome i kupile od početka do kraja. Vidljivo je i vrlo jasno da sveučilište ima jasno naglašenu političku orijentaciju,pa tek onda obrazovnu……
  I nakon svega ovoga,prijava na studente!
  Šta žele postići tom prijavom? Preplašiti i ušutiti nekoga?
  Ta vremena su prošlost. Vremena straha su iza nas….ali čini se da rektorat to nije spoznao.
  Možda to zorno govori o vodstvu sveučilišta.

 • Tomicu ako je istina da tužiš studente srami se,rektor,hdz potrčko iz mladosti do danas,daj prestani nemoj nas dovoditi da neke stvari iznosimo javno.

 • E ovo će bit zanimljivo – ako Tomić uspije ovoj trojici uvalit opomenu pred isključenje (naravno, neće ih izbacit odmah!), to će bit brutalna demonstracija autoritarne moći SUM-a. S druge strane je Raguž, vođa još uvijek wanna-be zaje*ane stranke, koji ih hoće obranit. Bit će zanimljivo vidjet omjer snaga i, posebno, reakciju ostalih studenata. Tomiću se Stranka neće miješat u postupak jer većina studenata ionako nije iz Mostara pa ne ljuti ključno biračko tijelo pred izbore. Raguž bi mogao profitirat ako SUM zapravo pokrene disciplinski i ne uspije ništa.

 • Za mjesec dana nek nam zvijezda vodilja budu veliki centri kao Banja luka Sarajevo i ostali znači možeš kako hoćeš a nećeš dokle hoćeš. Na nama je sad sve ključ je kod nas. Mi mladi budimo odvažni.

 • Ovo sveučilište je jedna od najkorumpiranijih ustanova za pranje novca u velikoj konkurenciji takvih ustanova u BiH.
  Nerad, nepotizam al se uredno fine plaće isplaćuju preko leđa studenata koji se žele dohvatiti papira (u 80% slucajeva bezvrijednog).
  Jos kad nakon zavrsenog fakulteta, toliko potrosenog novca i vremena shvate da moraju opet u inozemstvo na fizikalu haha, samo vi upisujte, dok je ovaca neće falit vune!

 • Kako to da su moja djeca bez problema zavrsila fakultete, kako to da im nije smetao profesor, rektorat, referada. Pa zbog tog sto im je prosjek bio 4,9. Imam dosta rodbine koji idu trenutno na fakultet, djeca dobro uče, nikakvih problema nemaju, sve ispite daju na vrijeme. Čini mi se da ovi sto godinama studiraju imaju probleme i svatko im kriv. Očito niste za fakulteta, pogotovo ovi izmisljeni fakulteti koji vuku korjene iz bivše drzave, zavrse nekakav fakultet koji nikome ne treba i onda im svi krivi. Zar je problem imati neki dobar zanat, ljudi zarađuju više nego s fakultetom. Fakultet bi trebali biti samo za iznadprosjecne i onda bi drustvo išlo naprijed. Imamo tisuce uciteljica koje veze s vezom nemaju, sociologa, pravnika,socijalnih radnika, filozofa, politologa,povjesničara pedagoga, i kad se jedan zaposli sljedeci moze doci na red tek za 40 godina.zato fali strojara,bravara,mehanicara, vodoinstalatera,elektroinstalatera, instalatera centralnog, zidara,mehanicara,… nitko ne zeli fizicki rad a za drugo nije sposoban pa mu svi krivi.

  • Na vas komentar imam pitanje …jeste li u stranci i kojoj …odgovorite na pitanja koja su vam postavljena u komentaru prije moga .I moje dijete ima prosjek 4.9 pa sta onda .Treba li placat lihvarsku upisninu ?Kakav je bezvezni fakultet svak studira ono sto misli da moze a znamo da nece imati posla ali treba se potruditi i da ga zavrsi .Mozda sutra dodju neka bolja vremena kad ce im ta diploma vise vrijediti ,kad se nece gledati podobni nego sposobni .Ja takvu buducnost zelim nasoj djeci ,ako se studenti bune na Rektoru je da se zapita i saslusa ih zasto.

 • Koje su fakultete zavrsila tvoja djeca? Da li su studirali u Mostaru ili na nekom drugom sveucilistu? Tko je financirao njihov studij? Da li su sami sebi financirali studij? Tko im je snosio troskove promocije, troskove stanovanja (ukoliko ne zive u Mostaru), odn.troskove prijevoza ako vozare u Mostar? Da li ste zadovoljni znanjem koje su vasa djeca imala u trenutku kada su u ruku dobili diplomu? Da li su vasa djeca pronasla posao? Ako nisu, zasto? Ako jesu, kako? Da li ste vi imali utjecaja na njihovo zaposlenje? Da li rade u svojoj struci????
  I jos mnogo pitanja imam za vas, ali bilo bi dobro da mi iskreno odgovorite na ova postavljena.
  Znate, i ja sam akademski gradjanin, novije generacije, sa diplomom sa sveucilista u Mostaru. I znate sto, studenti su u pravu i trebali su protestirati puno ranije i u puno vecem broju.
  Neki od nas su krvavo radili i studirali u isto vrijeme, te krvavo zaradili novac koji nam traze da nam izdaju zasluzenu diplomu. Skolarine nisu prilagodjene zivotnom standardu Hercegovine. Nastavni program je gotovo u potpunosti zastario i nije prilagodjen zahtjevima danasnjeg trzista rada. Na studije se ubacuju potpuno nepotrebni kolegiji, dok za potrebne kolegije nema adekvatno osposobljenih profesora, pogotovo na tehnickim fakultetima. Predavanja su vrlo cesto prepustena asistentima upitnih edukacijskih sposobnosti, a profesori se uglavnom pojavljuju prilikom usmenih ispita i upisa ocjena. Poanta svega je da studenti skupo plate tu diplomu, koja im ne jamci niti minimalno znanje, niti osposobljenost za samostalan rad!
  O online nastavi nemam nista pohvalno za reci. S obzirom na sve gore navedeno, pitam se kome je u interesu odrzavanje online nastave na fakultetima? Studentima sigurno nije.
  Na mladima svijet ostaje, mlade treba saslusati i usmjeriti ako su u krivu, a ovo sto je rektor uradio, je za svaku osudu. Ovo je demonstracija moci vladajucih struktura, a pogreb ljudskih prava u Hercegovini.

 • Mislim da ovi komentari su pisali vecinu.HDZovci ..Zabraniti komentare jabukaa .Svaki fakultet koji se zavrsi danas je laksi nego kad se zavrsavalo u Jugoslaviji.to ce vam svatko reci .Zato danas nazalost nemamo kvalitetnih lijecnika .advokata.inzenjera pa i prof matematike .fizike…upravo zbog politikee a pustite se komenara ko ce ucit svejedno je je li odvjetnik.lijecnik….pa ako hocete sociolog .ekonomista itd.Pa dajte svako je zanimanje vrijedno i oko svakog se treba pomucit ako zelite znati nesto nebitno. bio to lijecnik.inzenjer.odvjetnik kao i onaj ko je zavrsio tjelesni.politolog.teologiju…

 • Slažem se sa većinom komentara.
  Zadatak sveučilišta i njegovog osoblja jeste da stvaraju pametne,intelektualno sposobne i slobodne mlade ljude,a ne plašljive nesposobne individue.
  Što ovim prijavama i pokušavaju.
  No to je krivi put. Rektor je krenuo prema dole….

 • Smatram da treba ugasiti komentiranje jabuka a gornji komentar podržavam kao i prosvjede studenata da konačno skinu upravu Sveucilistaa

Komentiraj: