Skupština HNŽ-a izabrala izaslanike za Dom naroda PFBiH

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tajnim su glasovanjem na sjednici održanoj u srijedu, u Mostaru, izabrali šest izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz reda hrvatskog naroda kandidirane su tri liste i izabrana su tri delegata i to Tomislav Martinović (HDZ BiH), Damir Džeba (HDZ BiH) te Iva Raguž (HDZ BiH) čije liste su dobile po 5 glasova.

Iz reda srpskog naroda kandidirane su dvije liste i izabrana su dva delegata i to Vesna Saradžić (SDP BiH) čija je lista dobila jedan glas i Zora Dujmović (HDZ BiH) s također jednim glasom.

Iz reda bošnjačkog naroda od dvije kandidirane liste izabran je jedan delegat i to Alisa Hajdarović (SDA) čija je lista dobila 9 glasova, dok je druga lista iz reda bošnjačkog naroda dobila jedan glas.

Lista iz reda Ostalih, predlagača Anera Žuljevića, dobila je jedan glas, a na osnovu ovih rezultata Središnje izborno povjerenstvo dodijelit će mandate.

Šerif Špago izjavio je kako će lista iz reda Ostalih biti u opticaju, odnosno kako će ju Središnje izborno povjerenstvo uvažiti pri popunjavanju Doma naroda u drugom krugu ako iz županija u kojima je predviđeno po uputstvu Povjerenstva ne bude izabrano dovoljno zastupnika iz reda Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH, piše Dnevni list.

Također, dodao je kako izbor Predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a još nije završen te da je to obveza zamjenika predsjedavajućeg.

Po informacijama s kojima raspolažem, čeka se razgovor i dogovor oko uspostave Skupštinske većine u HNŽ-u, izjavio je Špago.

Drugi predsjedavajući Tomislav Martinović kazao je kako je ovim završen postupak izbora za Dom naroda te će ovaj materijal biti dostavljen SIP-u, a oni treba da dodijele mandate.

Nije bilo tehničkih grešaka, kao ni iznenađenja. Jasno je da ćemo iz ove županije imati tri Hrvata, dva Srbina i jednog Bošnjaka u Domu naroda, a vidjet ćemo šta će se dogoditi sa zastupnikom iz reda Ostalih. Ovim smo ovaj izbor završili na jedan uspješan način, kazao je Martinović.

Aner Žuljević iz SDP-a nosio je listu iz reda Ostalih, ali kaže da je odluka SIP-a o popunjavanju Doma naroda nelegalna i neustavna.

Dobro bi bilo da u ovakvim stvarima Ustavni sud ne izbjegava svoju odgovornost, odluka SIP-a nas je vratila sto koraka natrag u odnosu na europske vrijednosti za koje se svi zalažemo. Onaj tko je izabran u ovoj županiji, a ne izjašnjava se kao konstitutivni, nema više politička prava za izbor za Dom naroda. Jasno je da se radi o kršenju ljudskih prava i da se odluka može obarati na sudovima, izjavio je Žuljević.

Zastupnica Demokratske fronte u Skupštini HNŽ-a Selma Drljević napustila je današnju sjednicu te je tim postupkom, kako kaže, željela iskazati stav politike koju ona predstavlja.

Nisam htjela sudjelovati u provođenju odluke CIK-a koja je po pravnim stručnjacima neustavna i anti-Daytonska, te iz tog razloga nisam željela sudjelovati u izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH , kazala je Drljević.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.