Skupe želje: Još jedan gradonačelnik želi luksuznoga ljubimca

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković raspisao je poziv za kupovinu službenoga automobila vrijednoga 120.000 maraka kao zamjenu za staro vozilo vrijednosti 7.500 maraka. Traženim karakteristikama auta najbolje odgovara novi model Audija A7 s luksuznom opremom, piše BIRN.

Đaković u pozivu traži automobil od najmanje 2.900 kubika i jačinom motora od 200 kilovata, s pogonom na četiri kotača i automatskim mjenjačem. Auto treba biti dug gotovo pet metara, s prtljažnikom od najmanje 500 litara.

Prema pozivu, auto treba imati mogućnost otključavanja i zaključavanja bez upotrebe ključa, da ima kameru za parkiranje unazad i grijanje prednjih sjedišta.

Traženoj jačini motora, dimenzijama i cijeni najbolje odgovara novi luksuzni model Audi A7 Sportback, limuzina čija je vrijednost veća od 100.000 KM i koja može još rasti, ovisno od dodatne opreme.

Federalni revizori su opisali zbog čega je sporno navođenje točnih karakteristika auta i naveli primjer nabavke auta u Uredu predsjednika Federacije BiH, gdje nije poštovan Zakon o javnim nabavkama jer se ”u tehničkoj specifikaciji ne može ograničiti na određenoga proizvođača ili tip proizvoda ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili proizvodi”.

Dokumenti dostupni na stranici Grada Prijedora pokazuju da nabavka novoga automobila nije u ovogodišnjem planu javnih nabavki, a što je zakonska obaveza.

Đaković prodaje stari automobil Audi A6 iz 2006. godine procijenjen na 7.500 maraka, odnosno nabavlja novi automobil po sustavu “staro za novo”, što također nije dopušteno prema Zakonu o javnim nabavkama. Na to su revizori upozoravali više puta u različitim izvještajima.

Jedini način za zamjenu starih automobila je njihova prodaja i kupovina novoga automobila u odvojenim procesima.

Iz Gradske uprave nisu odgovorili na pitanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ali su nakon upita napravili izmjene natječajne dokumentacije. Stari Audi više nije dio tendera, izbačen je model kupovine ”staro za novo”, čime je natječaj za Grad Prijedor još ”skuplji”.

U Prijedoru planiraju za auto izdvojiti do 123.000 maraka s porezom, što je samo 10.000 manje od iznosa koji je izdvojen 2016. godine za nabavku dva sanitetska vozila za lokalni Dom zdravlja. Nedavno je Dom zdravlja pokrenuo nabavku dvaju polovnih vozila čija je ukupna cijena 23.800 maraka.

Gradski vijećnik Mirsad Duratović smatra da je 120.000 maraka previše sredstava za jedno službeno vozilo ”ne samo na nivou gradonačelnika nego kad su u pitanju vozila općenito”.

”Milijunski iznosi idu na kupovinu i održavanje auta, a s druge strane nemamo dovoljno sredstava za neke socijalne kategorije, financiranje prijevoza učenika, sredstva za javne kuhinje moramo ‘navlačiti očima’ da povećamo za nekoliko obroka”, kaže Duratović.

Naglašava kako u Prijedoru postoje mnogo veći prioriteti od nabavke vozila, poput javnih kuhinja i škola.

”Naša djeca idu u te škole i mi kao grad bismo trebali također investirati i popravljati uvjete u tim školama”, smatra Duratović i ističe podatak da je ove godine planirano 80.000 maraka za podršku povratku.

Grad Prijedor nedavno je objavio poziv za dodjelu poticaja za zapošljavanje. Svaka od stavki iznosi manje od cijene novoga vozila za gradonačelnika. Za zapošljavanje mladih bit će izdvojeno 25.000, za samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika po 100.000, a za podršku ženskom poduzetništvu 9.000 maraka.

Ratko Stojić iz Srpske demokratske stranke (SDS) smatra da je vrijednost auta prevelika u odnosu na proračun Prijedora i da se ”za pola te cijene može nabaviti dovoljno luksuzan auto”.

”Puno je stvari potrebno ovom gradu, a ja uvijek prioritet dajem zapošljavanju mladih, da ne odlaze iz ovoga grada, i sva moguća sredstva treba usmjeriti da bi mladi ostali”, kaže Stojić.

Vijećnik Dalibor Grabež također smatra da bi socijalna davanja i infrastruktura trebali biti prioritet.

”Vjerujem da gradonačelnik treba nabaviti novi auto, ali ne u tolikom iznosu”, rekao je.

Na molbu za razgovor s gradonačelnikom, kao i na službeni upit Gradu o ovoj kupovini, BIRN BiH do trenutka pisanja ovoga teksta nije dobio odgovore.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.