Skup potpore Dodiku u Banjoj Luci, Schmidtu upućene prijetnje smrću

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u srijedu na središnjem gradskom trgu u Banjoj Luci kako bi iskazali potporu vlastima Republike Srpske u sukobu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom.

Skup je formalno organizirala udruga koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba (BORS), no ona slovi za produženu ruku režima.

Na skupu kojemu je, prema procjenama lokalne policije, nazočilo više od 15 tisuća ljudi, u prvim su redovima bili dužnosnici vladajućih struktura predvođeni članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Svi čelnici čelnici oporbenih stranaka ignorirali su to okupljanje okvalificiravši ga političkom manipulacijom.

Dodik nije bio među govornicima, a skup je promatrao iz publike i to u pratnji harmonikaša no zato je predsjednik BORS-a Aleksandar Savić kazao da žele dati potporu vlastima RS da sačuvaju imovinu za koju tvrdi da je visoki predstavnik Schmidt pokušava “oteti” tom entitetu.

Dodik nije bio među govornicima, a skup je promatrao iz publike

Savić je zapravo nazvao pokušajem otimačine odluku visokog predstavnika kojom je on prošlog tjedna suspendirao zakon što ga je donijela Narodna skupština RS, a kojim je bilo predviđeno da se imovina čiji je vlasnik BiH kao država uknjiži na entitet.

Schmidtovom odlukom taj je zakon suspendiran do pravorijeka Ustavnog suda BiH.

Vlasti RS ne žele čekati odluku Ustavnog suda i tvrde da su oni vlasnici cjelokupne nepokretne imovine na tom teritoriju, a ne država kako stoji u daytonskom ustavu.

Dodik je naknadno novinarima kazao da je na skupu čuo točno onakve poruke kakve je želio i očekivao.

BiH nije vlasnik imovine i nema potrebe da se o tome raspravlja. Jedino dogovor entiteta može to riješiti, jedino entiteti mogu razgovarati o tome i ništa više, kazao je on.

Tijekom skupa u Banjaluci upućene su prijetnje smrću Christianu Schmidtu i to u prisustvu Milorada Dodika, javlja N1.

Skupina harmonikaša, kako se može vidjeti na videu, pjevala je: O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole među nama. 

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.