Skrivena značenja u jednom od Bondovih filmova mogla bi vas iznenaditi – Jabuka.tv

Skrivena značenja u jednom od Bondovih filmova mogla bi vas iznenaditi

“Umri drugi dan” na više se načina razlikuje od standardne Bond formule. Prolog završava s Bondom kojeg sjevernokorejska vojska zatvara i muči četrnaest mjeseci.

Također, kako bi obilježili 40. godišnjicu Bond filmova, producenti su ubacili reference na svih 19 prethodnih filmova, piše Dnevnik.hr.

 1. Kao i Honey Rider u filmu Dr. No, Jinx se pojavljuje izlazeći iz vode u bikiniju s nožem i remenom.
 2. Scena u kojoj Jinx umalo ne strada od laserskih zraka podsjeća na scenu s laserom u Goldfingeru.
 3. Pojavljuju se i neke Bondove klasične naprave, kao što je scena u kojoj Q (John Cleese) daje Bondu njegovu opremu. Između ostalih, vidi se cipela s nožem kakvu je nosila Rosa Klebb u filmu “Iz Rusije s ljubavlju”, pa raketni opasač kojim je Bond pobjegao u prologu Operacije Grom, te mini-zrakoplov i podmornica u obliku aligatora iz Octopussy.
 4. Uniforme čuvara na Gravesovoj zabavi slične su onima kakve su nosili Blofeldovi ljudi u filmu “U službi njenog Veličanstva”.
 5. Krijumčarenje dijamanata i uporaba satelita s moćnim laserskim zrakama dolazi iz filma “Dijamanti su vječni”.
 6. Uređaj za magnetsku rezonanciju koji grabi metalne predmete funkcionira kao i magnetski sat u “Živi i pusti umrijeti”.
 7. Bond je odveden u terenske urede MI6-a, u britanski brod koji se nalazi u vodama Hong Konga, kao i u filmu “Čovjek sa zlatnim pištoljem”.
 8. Padobran sa zastavom Velike Britanije koji koristi Graves podsjeća na Bondov iz filma “Špijun koji me volio”.
 9. Bondov žestoki okršaj s Gravesom, u kojem uništavaju izloške i druge vrijedne rukotvorine, podsjeća na Bondovu borbu s Changom u “Operaciji Svemir”.
 10. Bond nalijeće na agenticu s pištoljem pričvršćenim za bok, kao u filmu “Dozvola za ubojstvo”.
 11. Scena u kojoj Bonda špijuniraju u njegovom hotelskom apartmanu je homage filmu “Iz Rusije s ljubavlju” u kojem SPECTRE snima Bonda i Tatjanu kako vode ljubav.
 12. Jinxin pad unatrag kako bi pobjegla podsjeća na Magdin izlazak iz Bondova apartmana u Octopussy. Kad je Bond pobjegao iz instituta ranije na filmu, ako se sluša pažljivo, u pozadini se može se čuti tematska pjesma iz filma Dr. No.
 13. Dvije Bond djevojke – jedna pokušava ubiti Bonda, a druga pomoći mu. Kao u filmovima: Operacija Grom, Pogled na ubojstvo, Zlatno oko, Svijet nije dovoljan.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.