SKRIPARI.ORG: “Vatreno krštenje”

Pošto imamo novu stranicu odlučili smo Vam otkrivati naše ” dugo skrivane tajne” , stvari koje su do sada mogli vidjeti samo oni koji su bili na forumu ili okolo njega. Navijačke priče su pobudile dosta zanimanja jer su pisane iz glave, pisane od ekipe koja je bila po tim putovanjima u tim akcijama. Pisane su u trenutku inspiracije, po sjećanju, neke nakon dugo vremena od kako se to odigralo ali su sigurno manje više istovjetne si tim događajima. Možda se nešto iz njih i izostavilo slučajno ili namjerno. Njih ima 15ak, možda i više a vjerujem da će ih se pojaviti još par, uglavnom su pisane prije 6-7 ili više godina, neke su novije a probat ćemo ih stavljati kronološki kako su i pisane. Pratite nas, od sada pa dok ih ne nestane srijedom budemo objavljivali iste. Uživajte, naučite nešto pozitivno ali sami skužite i neke negativne stvari pa ih nadogradite i popravite. Prva kako i dolikuje je ona prva napisana a zove se Vatreno Krštenje

Ne znam niti sam jel’ ovo bilo 1988 ili 1989 ali nije niti bitno, bitno je da smo bili klinci i već tada smo furali neke svoje filmove. Išli smo u istu školu, generacijski smo svi tu negdje bili koja godina gore dole nije niti bitno. Tih je godina u tadašnjoj Lištici starija ekipa stalno išla na utakmice Dinama ili Hajduka i onda smo na utakmicama Mladosti sa ushićenjem čekali hoće li netko upaliti baklju ili dimnu koje su tada bile rijetkost ali zahvaljujući poznanstvima znalo se dobro zadimiti i tada. Fora je bila bušenje ušiju i ono čisto radili smo neke stvari koje drugi tada nisu niti zamišljali raditi.

Ovi stariji su napravili transparent Broadly Hill Boys navijanja je nekad bilo nekad nije ali nije se moglo reći da nema navijača. I onda se dogodila ta tekma igrali su Mladost i Leotar, utakmica je nešto odlučivala a poklopila danom nekih izbora. Prije su bili neki politički skupovi na koji su dolazili i pojedini Mostarci s kojima smo se zajebavali, navijali i tako da su i oni najavili doći na ovu tekmu. Znali smo da se sprema posebna fešta na utakmici , saznali smo da je ekipa nabavila 5-6 bengalki i nikako nismo željeli da ovo prođe bez nas, mi smo kao rezali neke papiriće te smo našli rolne papira i u dogovoru na početku tekme to trebali i ubaciti u teren. Sjećam se dobro tih dana sam dobio i svoju prvu spitfire jaknu ali je nisam nosio na tekmu ne znam ostavio sam je kući a obukao sam se više normalno bez ikakvih rekvizita jer sam čekao prvi šal i njih je tada bilo jako malo.

Znam našli smo se ranije kraj stadiona i to odnijeli i onda otišli naći se sa ovim Mostarcima, već tada je bilo dosta Hrvatskih zastava i znam da su Mostarci tražili ovu Hrvatsku u zamjenu za zastavu Velike Britanije koja je tada jako bila na cijeni. Ali mislim da do zamjene nije došlo , vrtili smo se oko stadiona ,osjećala je se neka napetost jer se nekoliko mjeseci prije na košarci dogodio incident kada smo u dvorani (našoj staroj školskoj na Brijegu) upalili dimnu i nakon toga je došlo do naguravanja s tadašnjom milicijom i privođenja nekih momaka. Bilo je dosta milicije, prije utakmice se skupljamo kraj zida iza tada jedine južne tribine i sa ushićenjem gledamo starije kako se već tada pije vino i pričaju događaji sa nedavnog derbija u Splitu, bilo je tu i Boysa i Torce koji su u Split išli istim autobusom onda možete zamisliti kako je bilo, razne dogodovštine te priča o napadu na neke milicajce a mi ono pod dojmom toga i da ispadnemo frajeri smo se nabrzaka dogovorili da ćemo i mi na ovoj utakmici napraviti nešto ludo.

Ulazimo na stadion i idemo u sami kut ka zapadu, tu smo se skupljali još i prije, stariji su stavili transparent i počeli pjevati a mi smo se naravno sa ostalim mlađima dogovarali kada da bacimo papire i rolne , pao je dogovor kada sudac da znak da utakmica počme. Tako je i bilo sudac je dao znak a u zrak je poletjelo 30 ak rolna papira i dosta vreća sa papirima mi smo bili zadovoljni ali utakmica je odmah prekinuta i prema nama, našem dijelu tribine je došlo par milicajaca sa dosta ružnim izrazima lica i upozorenjem starijima da ne rade gluposti (ovi su se smijali jer nisu oni to niti radili) a mi smo već tada znali da smo napravili ipak nešto. Počelo je i navijanje koji su vodili stariji a mi smo se ugurali do njih i zajedno sa Mostarcima probali pratiti, neke smo pjesme znali a neke i ne ali to nam nije smetalo dobro smo se zezali.

Na početku drugog dijela ta bakljada u kojoj je jedan današnji istaknutiji član kluba zadobio opekline od baklje jer mu je dio pao za vrat i dosta ga zeznuo ali na sreću bez težih posljedica. Dobar osjećaj kada je onaj dim krenuo dušiš se a dobro ti je ma zajebano za opisati, pjevalo se dosta domoljubnih pjesama i svako malo su stariji ubacivali nekog klinca da otrči do centra i poljubi zastavu uz odobravanje našeg dijela tribine ali ne bi rekao i sviju na stadionu (milicija klincima nije mogla ništa). Ali organi reda su postali agresivnij tako da se dosta pjevalo …propjevat će ,propjevat će propjevat će svi kad nam naša milicija k…. popuši….I tada je ono sve i počimalo taj neki mladenački zanos, osjećaj da pripadaš istoj ekipi koja slično razmišlja, koji imaju iste stavove ne znam jesmo li tu tekmu izgubili ili pobjedili ali bit ove priče je ovo tj. naše VATRENO KRŠTENJE.

Nakon tekme svi su se lagano kretali ka kućama a nas par mislim 6 imena neću navoditi ali mogu reći s ponosom da je veći dio od tih 6 momaka iz Old Team-a i dva momka koji kasnije nisu baš i išli na tekme jer ih je život odnio u suprotnom smjeru.Naime mi smo ostali i smucali se oko stadiona nismo znali što napraviti ali čekali smo neku neku priliku i kada smo već mislili odustati skužili smo autobus igrača Leotara on je bio prekoputa stare klubane izeđu benzinske i sadašnje pizzerije. Pala je ideja da ga razbijemo (gledajući iz današnje perspektive jako velika glupost al’ “on” je predstavljao nešto njihovo a mi smo bili tu) ali ta misija je bila nemoguće jer je bio blizu klubane a okolo je bilo dvadesetak milicajaca ali ipak smo nekako došli iza busa i ni sam ne znam kako lagano počeli razbijati prvo žmigavce pa farove alio bilo je malo i onda je odjednom netko uzeo kamen i bacio ga u šofer šajbu i to je bilo to šajba je pukla u tisuću komada a mi smo skontali da je to bio pun pogodak, ali to se isto tako čulo dosta jako i nismo se niti snašli a prema nama su krenuli milicajci. «stani» ,»stanite» «pucat ću» a mi stojimo kao ukopani (da ne kažem usrali se u gaće od straha) i kada su bili već blizu trgnemo se i naravno damo u bijeg , e to se ne može opisati gdje smo mi trčali i kako su oni trčali za nama. Ne znam biti će dovoljan podatak da smo pobjegli u ulicu iza benzinske i da smo samo trčali ka kanalu i njime ka Borku ali nismo mogli skroz i morali smo sići prema gradu iza Općine (teško je i zamisliti taj osjećaj sada, drago ti je zbog sprovedene ideje u djelo a strah te ,nas 6 trčimo a iza nas par milicajaca imaš osjećaj tu su iza tebe ,pucat će ma ludnica). Oko Općine smo skontali da smo im pobjegli i pretrčavamo dalje prema Gaju jer je većina momaka bila iz samog centra pa smo se odlučili sakriti u podrum jedne zgrade dok se sve malo smiri. Tako je i bilo, bili smo tu satak, dva puni sebe ali odlučili smo to manje-više ne pričati jer smo znali šta će biti ako se sazna da smo mi ovo napravili.

Prvo tišina, čuje se užurbano disanje svi šute nitko ništa ne priča, i onda nakon desetakm netko je rekao ,pa mi smo stvarno nešto napravili, pa jebiga i jesmo. Kasnije je sve proteklo ok, nije bilo nekih posebnih frka oko ovoga, nitko nije saznao tko je to napravio, mi smo znali haha i eto i dan danas znamo. Od tada je prošlo dosta godina dosta smo gluposti zajedno napravili neke opravdavam neke i ne ali još više smo napravili pravih stvari, i što je najbitnije još smo prisutni na stadionu i oko njega ,neki su se ipak malo povukli razni utjecaji žene, posao ali drago nam je da smo se i tada pokazali ali i kroz sve ove godine da ovaj grad ima ekipu koja je spremna oduprijeti se svima i napraviti dosta za ovaj grad…

(www.skripari.org)

28 komentara

 • valjalo bi dase jos momaka aktivira i pridruzi nama da podrzimo nas lokalni klub u sto vecem broju,a ne da odaju po kavama cijele dane

 • Možda Dado ili netko iz te ekipe.
  Zanimljiv tekst s obzirom da je pisan onako iz glave, osjeti se velika doza nostalgije, emocija…
  Nadam se da ćemo moći pročitati još ovakvih navijačkih priča od starije ekipe, ali i mlađe, da vidimo kako oni razmišljaju.
  Molim Boga da za deset godina na tada već modernom portalu jabuka.tv pročitam vijest od nekoga današnje generacije s tribine, o navijačkim zbivanjima, utakmicama i sl.

  Mladi, pamet u glavu i budite ponosni na ono što jeste, bez nekog preseravanja, furanja na neke propale ideologije i sl.

  Samo naprijed Škripari!!!

 • Mislim stvarno, wtf, ti si išao na utakmicu mladosti, i razbio si autobus, vau, to je isto kao da si bio u ratu, momci dajte mu invalidninu jer ju je zaslužio. Idiot

 • ti mora da si rođen puno poslije ovoga. momci koji su tada išli na utakmice su na kraju svi pozavršavali u ratu i stradavali, tada je trebalo imati damu pa se usprotiviti tadašnji organima reda kako su se voljeli zvati. da nije bilo ovih i ovakvih nebi ni bilo navijačkog pokreta u hrvata a ni hrvatske uostalom

 • Čuj spremni uraditi nešto za ovaj grad… pa kakve koristi grad ima šte ste vi razbili autobus kreteni maloumni… vi nikako nemožete shvatiti da se svih navijača svatko normalan stidi, bilo u BiH bilo u svijetu, vi ste jedna obična isfrustrirana skupina koja nepripada nigdje (čast izuzecima ali malo ih je)

  • Pa poanta priče nije taj jedan jedini događaj, nego nešto puno bitnije, a to što si ti toliki idiot pa ne možeš shvatiti, je druga stvar.

 • prave se obljetnice niko se nezna sjetit pozvat ljude koji su u pretaci skripara bili,svi znamio koji su stariji bili.imam 38god i dio smo toga,a skripari se neznaju sjetit pa sve udruzit,sa mosta na utakmicu polazit,nevolite vise siroki od nas mlada rajo

  • Vrata udruge su vam uvijek otvorena, a pozivnice i sl.su sranje. Na tribini i danas ponosno stoje neki ljudi koji su ovo osnivali, a nikad mi neće biti jasno zašto ih nema više, zašto su neki tako rano “otišli u mirovinu”. Svima nešto/netko smeta, umjesto da nas veže zajednička ljubav prema Širokom.

  • U ovome gradu se uvijek nekoga mora na nešto pozivati. Prije svake ozbiljnije akcije,gostovanja,proslave čitav grad bude doslovce obljepljen plakatima,porukama. Pročitajte nekad što na njima piše i ne budite “uvrijeđene babe”. Svima, ali svima je KN uvijek širom otvoren.

 • a djecace moj ko stoj ne pozas povjest i ne znas koko je bilo 88,89 90,mi smo naj miroljubivi navijaci bili na svjet pa do prvih gostovanja,marin zna malo otome i niko drugi pa napanite miju mirka gilju i imat ce te sve,a ne na trbinu 3km,nema jo mislit i onim momcim sto nemej i ne dolaze na utakmice,neka vam isprica ko je prije marin bio i kako je se poslovalo.nemate vi pojma kako se to radi.polazak sa mosta na utakmice sponzori piva hrana za skripare a mijo gilja mirko nek plate,mijo kako kaze vi skripari radi te,jadno zasto se ljudi prodaju

  • da.. besplatna droga, cevapi i piva su vama nekima bili glavna motivacija za odlazak na utakmicu, danas je to ljubav prema klubu. Nije ni cudo sto vas nema, nestalo dzabane. EKIPA KOJA OSTAJE NIKADA NE PRESTAJE

 • Hi Guys, please help me to figure out about [url=http://www.displaygigant.nl/stoepborden]stoepbord bestellen[/url].
  Have you used it before? Any feedback? Hope you can help me.

 • Recently I came across [url=http://www.optimallyorganic.com/Coconut.htm]coconut oil[/url].

  At Optimally Organic, we are dedicated to providing the Highest Quality completely Pure, Bio-Active and Cost Effective Raw Organic and Wild-Crafted Superfoods from around the world, directly to your door. The health and well being of our customers is our #1 priority and we never take shortcuts to increase our bottom line. [url=http://www.shop.optimallyorganic.com/Fulvic-Ionic-Minerals_c5.htm]fulvic ionic minerals[/url]

  What do you think? What [url=http://www.optimallyorganic.com/Noni.htm]noni juice[/url] do you use?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.