Nikolić: Srbija će odustati od EU, ali ne od Kosova

»Ako nam službeno postave uvjet: Europa ili Kosovo – odustat ćemo od europskog puta. To sam govorio u kampanji i moj narod ne bi bio iznenađen ako bih to predložio«, ocijenio je Nikolić

BEOGRAD – Srbija će odustati od eurointegracija ako Bruxelles stavi Beograd pred dilemu: Europa ili Kosovo, izjavio je u utorak beogradskim »Večernjim novostima« srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

»Ako nam službeno postave uvjet: Europa ili Kosovo – odustat ćemo od europskog puta. To sam govorio u kampanji i moj narod ne bi bio iznenađen ako bih to predložio«, ocijenio je Nikolić.

Istaknuvši da je Srbija dosegnula stupanj razvoja s kojim može računati na članstvo u EU, Nikolić je ocijenio da EU drži distancu prema Beogradu »samo zbog Kosova«.

»Ali, može nas tako držati još sto godina, mi nećemo promijeniti stajalište o južnoj pokrajini. Ako nam počnu dopisivati nova pravila koja nisu važila za druge države, onda nas mogu odbaciti od sebe. U tom slučaju je bolje da nam kažu: nećemo vas«, istaknuo je Nikolić u intervjuu ovom beogradskom listu.

Srbijanski je predsjednik uvjeren da Srbija nikada neće biti uzrok prestanka razgovora s EU, a na pitanje o tome je li mu iz posljednjih poruka Bruxellesa jasno da se dosadašnja politika »i Kosovo i Europa« više ne može provoditi, Nikolić odgovara da još nema službenih zahtjeva Srbiji da prizna nezavisnost Kosova.

Uz ocjenu da je Srbija stabilna i ispunjava zahtjeve iz EU, Nikolić je istaknuo da i od Europe ne očekuje postavljanje novih uvjeta. »Mi tražimo samo da nam se postave uvjeti kao i drugim zemljama, ni manje ni više«, naglasio je srbijanski predsjednik u intervjuu.

Nikolić je za formulaciju u Strategiji proširenja EU da Srbija mora »poštovati integritet Kosova« rekao da to »nije nešto bezazleno« i istaknuo da Srbija »ne smije unaprijed odustati od borbe«.

»Rezolucijom 1244 (UN) zajamčen je integritet Srbije, a danas nam Europa traži da jamčimo integritet Kosova. Sad imamo situaciju da se zemlji utemeljiteljici UN ne jamči teritorijalni integritet, već se traži da ona jamči teritorijalni integritet dijelu svog teritorija koji se bespravno otcijepio. To ne proistječe iz međunarodnih pravila«, ocijenio je Nikolić dodavši kako neće prihvatiti pristup da će Srbi »prihvatiti sve što treba i ako odluka bude na njihovu štetu« dok se »već 11 godina ispunjava sve što požele Albanci«.

On je najavio da će se politički vrh Srbije sastati do kraja tjedna i razmotriti stajališta i varijante osnove za dijalog s Prištinom, na čijem što skorijem početku inzistira EU.

»Ozbiljno shvaćamo i stajalište Njemačke koja je stup EU. Zato na pregovore treba otići s izravnim pitanjem: možemo li mi računati na pregovore i članstvo u EU, ako se ne slažemo s neovisnošću Kosova«, rekao je srbijanski predsjednik.

Nikolić je kazao da Beograd za Kosovo nastoji naći »rješenje koje nije neovisnost, a koje u velikoj mjeri odražava bitnu autonomiju zajamčenu Rezolucijom 1244« UN-a.

Nikolić nije isključio mogućnost da i on sam bude na čelu pregovaračkog tima s Prištinom, premda je ranije rekao da to mjesto pripada Ivici Dačiću kao predsjedniku vlade.

Na izravno pitanje o tome je li, ako Srbija »udari u europski zid, kao osvjedočeni rusofil spreman čvršće vezati Srbiju uz Rusiju« Nikolić je odgovorio kako »razmišlja pragmatično«.

»Imam izuzetno dobre kontakte s arapskim i afričkim državama, Dalekim istokom, cijelom Latinskom Amerikom. Moramo imati više oslonaca, a da ne potpadnemo ni pod čiji utjecaj. Najviše bih volio kad bi Rusija i EU surađivale preko nas. Sada treba imati pripremljene odgovore za mnoge izazove koji nas očekuju«, istaknuo je u intervjuu »Večernjim novostima« srbijanski predsjednik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.