Škripari iznijeli kronologiju događaja u neredima prije 10 godina i poslali jasnu poruku

Navijači Širokog Brijega Škripari poslali su preko svoje službene stranice poruku o navijačkim neredima koji su dogodili prije 10 godina u Širokom Brijegu, gdje su sarajevske Horde Zla počeli divljati i razbijati oko stadiona Pecara, a gdje je nesretno izgubio život jedan njihov pripadnik.

U opširnoj reakciji u javnosti Škripari su predstavili kronologiju događaja te kako je to sve skupa izgledalo iz njihove perspektive.

Poslali su jasnu poruku kako je i njima dosta da ih se etiketira i šikanira zbog ovog nesretnog događaja.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti bez intervencija.

Dosta je svima, e dosta je i nama. Dosta nam je da nas se konstantno dugi niz godina blati umjesto da nas se slavi, orkestrirano napada, dok mi šutimo, ma kako tužno u BiH zvučalo držimo se tih nekih kodeksa iako smo mogli i prije i sada i uvijek ćemo moći stati pred ogledalo za razliku od nekih i priznati ako ništa sebi neke stvari oko tog 04.10.2009. Ali dosta nam je šutnje pa ćemo u par crtica barem ovdje napisati kako je to sve izgledalo.

Znamo da ćemo dignuti nešto prašine i kod naših “lokalnih ratnika” koji su nam tada okretali leđa i tražili zaklon a u vremenu nakon trovali i truju medijski prostor ali posebice njih jedne nekada velike navijačke grupe, koji su iskoristili jednu smrt da prikriju jedan težak poraz, navijački poraz. Te posebice kod novih internet ratnika, koji su bili daleko od tog mjesta i koji o događajima pojma nemaju ali su negdje čuli, netko je nekome rekao, pa taj nekome itd tako da kolaju nebulozne priče kojima raznorazni portali i stranice drže leđa i onda nešto što nema veze sa istinom postane istina, dok je ona puno puno drugačija, pa krenimo redom.

Na ovu utakmicu čak i nismo bili toliko “nabrijani” tjedan ili dva ranije gostovao je Velež pa je bilo nekih “sitnih” incidenata prije utakmice. A naša policija ne prašta nama pa smo kroz vrijeme između ove dvije privođeni, saslušavani i sve što ide uz to te smo dobijali ozbiljne prijetnje da se to ne smije ponovi i sa HZ. Došao je dan utakmice, osluškivali smo najave i za razliku od organa reda mi smo jako dobro znali koliko gostiju dolazi i odakle, kao i uvijek.

Dogovor je bio da se okupimo na standardnom mjestu (to je tada bila Udruga ispod južne tribine dvorane na Pecari) družimo se i procijenimo hoćemo li uopće ići na utakmicu. Dosta ranije smo se okupili, sjedili smo, zezazli se, sjećam se da smo se baš dobro zapili. Inače u pripremi utakmice kada dolaze gosti budemo itekako spremni jel’ kako i priliči, sada je to bilo dosta drugačije. Osim nas 20-30-40 kasnije i nešto više imali smo par baklji i par palica i to je to. Izvidnice su stalno javljalje da je oko stadiona mirno, nema policije, znali smo da kasnije mora biti kaos. Tako je i bilo. Nešto prije utakmice dobili smo dojavu da se gradu približavaju dva-tri autobusa, znali smo da ih ima podosta više. I tu informaciju smo iskulirali, nadugo zatim upadaju klinci i govore HZ su izišle iz buseva i već prave sranja, i to smo iskulirali i tek neki idući upad da se sranje s proširilo reagiramo. Kupimo to što imamo i izlazimo na vrh ulice od sjeveroistočne strane stadiona (ovo je jako bitan podatak za sve koji nisu bili tu i koji o događajima nemaju pojma, svaki naš kontak sa HZ je bio isključivo sa te strane osim nešto malo na sredini sukoba na jugoistoku).

Kada smo došli na ulicu, njihova ogromna grupa preko puta pumpe. Naših ima okolo, građani simpatizeri, galama, bezveze. Ništa, zgledali smo se, sada nema mjesta kalkuliranju i standardno uz galamu i bacanje boca sjurimo se ka njima. Ne znaju koliko nas je i lagano se povlače, bacaju kamenje koje su imali sa sobom, dolazimo na par metara od njih, nema neke inicijative za kontakt sa njihove strane, standardne balkanske frke, nabacivanje. Dok nisu skužili da ih je više, pa onda oni nas vraćaju na naše početno mjesto, pa mi njih uz paljenje tih baklji. Trka gore dole par puta, izmijena kamena koje su uglavnom oni bacali a mi vraćali. Nas je i dalje max 40/50ak oni svi koji su do tada došli, par običnih policajaca oko nas, ne znaju jesu pošli ili došli. Naši “hrabri” sugrađani uglavnom to promatraju sa sigurne udaljenosti. To je trajalo neko vrijeme, vidjeli smo da im ne možemo ništa, puno ih je više, policija je već tada pucala u zrak.

Odlučujemo se maknuti sa ulice, i to je bio odličan potez jer je za par minuta u grad došao njihov drugi dio, da smo ostali na ovom mjestu bili bi između dvije njihove velike grupe (mislimo da je u ovoj novoj grupi došao i pokojni Vedran). Sklonili smo se i okolnim ulicama probali iznenaditi od semafora ka jugu, izletili iza i u prvi mah ih iznenadili jer se dosta njih kao i dosta naših samo skrivalo, nabacivali smo se jedno vrijeme i kada su oni grupirali ka našoj strani ponovno smo se povukli. Malo odmorili i počeli vraćati ka sjeveroistoku, dobijamo dojavu da u grad ulazi i treća grupa sa kombijima. Iznad dvorane ih napadamo i zaustavljamo, doslovce 10 i više kombija tu ostaje, sami lupaju jedni od druge pokusavajući se izvući , ovi iz daljnjih izlaze i pjesice bježe ka izlazu iz grada, ovi bliže ili ostaju zarobljeni ili bježe dalje prema stadionu, najmoćnija akcija tog dana. Vraćamo se ponovno u zaklon, dogovaramo da više ne izlazimo nigdje, da čekamo.

Tako smo i dočekali jednu njihovu grupu koja je bila nešto hrabrija pa bit će krenula nas tražiti, malo smo se nabacivali s njima ali ništa tu posebno nije bilo. I onda se krenulo pucati dole sa jugozapadne strane gdje je bila većinja njih, nemamo pojma što se događa tko puca, ali sigurno nije dobro. Odjednom je sve nekako utihnulo, mi smo bili i dalje na našim početnim pozicijama već dosta umorni ,ubrzo je došla i specijalna nekih sat i nešto više vremena od početka sukoba i sve je stalo. Pronio se glas da je netko njihov poginio, koliko smo svi bili ponosni na ono što smo do sada napravili neka nelagoda nas je obuzela, puno se tu kamenja i svega ostaloga izmijenilo svašta je prolazilo kroz glavu.

Kasnije se ispostavilo da je od nečega drugog nesretni momak poginuo, ali tako je mogao i svaki od nas, jer smo svi bili u sličnoj situaciji. Vidanje sitnih posjekotina i slično i veći dio nas jednostavno odlazi. Kasnije veći dio građana izlazi, postaje hrabriji i radi gluposti poput maltretiranja privedenih HZ, kojeg su opet naši momci prekinuli, kasnije su na izlazu i polupani autobusi (da na izlazu a ne na ulazu kako se stalno u medijima govori jer tko je god bio u Širokom zna da ako se ide prema gore da se izlazi iz grada a ne ulazi). Da rezimiramo sami sukob, njih je 96 ozljeđeno, 6 od metaka koje je netko ispalio sa jugozapadne strane, a 90 i nešto ih se “samoozljedilo”? Ovo je bila jedna velika pobjeda jedne male grupice ljudi nad puno puno većom, na žalost gubitak mladog života je okrenuo priču totalno na suprotnu stranu.

Kronologija događanja nakon. Mediji, orkestirirano, smišljeno i dirigirano kao i dan danas od početka se bave posljedicama dok je činjenica malo, servirajući lažne vijesti jedne strane, već tada priču pomalo usmjeravaju na nešto drugo od same zbilje. Šurovanbje HZ sa direktnom politikom, moguće i direktne instrukcije potkrepljuje podatak da ministar Kebo dolazi u gluho doba noći i sve njihove koji su u pritvoru prebacuje u Sarajevo. Od početka se zna da pucnjava nema veze sa Škriparima ali cijelo vrijeme se potencira da su to napravili Škripari. Njihovo huškanje ostalih na Škripare, njihove akcije sa ostalim probosanskim grupama. Za nas je to bio sukob u kojem smo se dobro držali i sve osim pogibije nesretnog momka je bilo za ponos svih nas.

Za ponos je i da smo na tome stali. Znali smo za svaki njihov dolazak na saslušanje. Koliko ih dolazi, kojim autima u koje vrijeme, niti jednom nikome nije palo na pamet da nešto napravi (tko bi to propustio?). Njihovi kasniji dolasci u Široki, kada dođu (a dosta puta i nisu) dižu se sve sigurnosne službe i sve vrste policije od Sarajeva do ulaza na Pecaru, klasična deportacija dok naše momke prati jedna patrola i opet se s vremena na vrijeme pojavimo u Sarajevu i ostalim dijelovima BiH a masu puta nas vrate i nikad niti posebno komuniciramo niti najavljujemo jer imamo dokaze da smo već par puta direktno od policije namještani nekim grupama. Iako su to kao standardne procedure dok HZ kada im se ne osigura sve i ne dođu kao nedavno na finale Kupa.

Isto tako kao i najgora sramota je mijenjanje iskaza na suđenju za jednu trenerku ili tenisice, tražite pravdu, predstavljate se kako jeste a lažete za svoju osobnu korist da bi pakirali svojoj braći i istragu okretali i komplicirali iako ste na početku pričali nešto drugo. Oni smiješni pokušaji prebacivanja na Škripare onih fora sa “javi se” i slično, kao i nekih debilnih pjesama a vidi se i zna da to nikada nisu radili Škripari nego obični simpatizeri koji su se onoga dana skrivali i od nas okretali leđa. Znamo mi jako dobro da je svoju sramotu, svoju izdaju, svoju krivicu lakše prebaciti na druge i živjeti u huškanju i izmišljanju, pa to su oduvijek radili licemjeri i p***, i još mi ponešto znamo ali ćemo ponovno malo šutjeti.

Lažni iskazi i huškanje raje 10 godina poslije jos traje. Tražite istinu, a ona se oduvijek zna, naša je dužnost braniti ove ljude i grad!, stoji na kraju reakcije širokobrijeških navijača.

(www.jabuka.tv)

56 komentara

 • Bravo, jedina istina,mada je se po meni ovo trebalo davno iznijet! Jasna poruka sarajlijama,njihovim medijima i ostalima koji vise i neznaju koga okrivit, policiju,Knezovica,Listicu ili Skripare! Ako ima itko realan i pametan s njihove strane isto ce potvrdit ovu pricu

 • Vedranu pokoj vječni 🙏..Što mu je to trebalo. Da se zove zlim..MISLIM da pokojni nije znao uopće šta je ZLO. Šta su te Horde ZLA koje ga dvedose u smrt..Zalosno..
  Jadni ti klinci što se zovu tako..Jadni roditelji čije dijete se zove ZLO
  Naravno ove horde su Vedrana iskoristile, koriste ga i dalje u svoje svrhe,što pojedini ne kuže…Ne sto ga žale..Umjesto da mole za pokoj duše njegove i ne riskiraju druge živote.Imam osjećaj da više mi žalimo i molimo za njega..jer oni koriste ovu tužnu smrt u svoje svrhe. Čast izuzetim.Ne kažem da su svi takvi.

 • Bio sam na pumpi nigdje nikoga par policajaca jasna namjera palice u ruci dva tri pištolja malo se naguravali sa policijom jedan uzviknuo juriš i sve je krenulo.znaju oni i u Sarajevu to normalni ljudi.pa gdje na utakmicu ideš naoružan do zuba.rusiti križ u centru grada.dao Bog da nisu stigli.siroki je taj dan napadnut nadrogiranih pijanim huliganima.nije se branio a trebao je.dosta ih je vise.

 • Svaka čast, ali ipak je jedan dio (istina manji) građana sudjelovao u sukobima i pomogao Škriparima i onih par “prometnih” policajaca što se tu našli.

 • Ja sam stekao dojam da se Škripari opravdavaju od svojih sugrađana!
  Broj jedan nisu se Škripari prvi potukli sa hordama zla već obični građani iz kafića,i sa pumpe!
  Broj dva kad su došli bilo ih je deset,i šta se sad opravdavaju stvarno ispadaju jadni !
  Opravdavate se balijskoj javnosti koja bi najradije da smo svi mi izumrli!
  Sjećate li se kako ih je gore dočekalo kad ih je Kebo vratio!
  Ko mu jebe mater što je poginuo,da je bio ured bio bi živ!
  Za mene su muslimani nepriajtelji nema toga Boga Oca da im se opravdavam !
  Zbilja bijedno od ekipa koja nosi ime ŠKRIPARI ,malo pročitajte kao su izginuli Šrkipari i tko su bili,pa opet pročitajte priopćenje za takozvanu bh javnost,poserem se na nju!

 • Bravo za Škripare uz napomenu da nije bilo ovih simpatizera što su vam leđa okrenuli vjerovatno bi se povukli do Turčinovića

 • Čitajući priopćenje mogu samo reći svaka čast. Svaka čast da se netko oglasi sa jednom drugom kronologijom događanja u odnosu na onu koja nam se servira iz Sarajeva i koja postaje službenom verzijom. S druge pak strane slažem se sa nekim od mojih prethodnika koji ovo priopćenje doživljava kao ograđivanje Škripara od sugrađana ili kao njihovo(Škripara) ekskluzivno pravo na ljubav prema klubu. Stoga bi moja malenkost htjela podvući sljedeće: 1. Vi Škripari NISTE dužni nikome se pravdati. 2. Vi Škripari NEMATE pravo ekskluzivne ljubavi prema NK ŠIROKI. Pored vas 50tak tu je još onih 2-3.000 drugih koji redovito prate klub i ništa manje ga ne vole od vas. 3. Prestanite sami sebe doživljavati ČUVARIMA GRADA i nekim bitnim čimbenikom . Biti Škripar nije zanimanje ili životni poziv, vaš kao niti biti dio Hordi zla ili Manijaka.
  3. Horde zla i slične skupine, iako mislim da su svi ostali manje nabrijani na naš grad, NIKADA više neće moći na onaj način barbašati po gradu.

 • Došli u naš grad,u našem gradu prave nerede,i na kraju se čude što je netko poginuo i sto su ozljeđeni,šta bi mi trebali stajati mirno i pustiti da udaraju po nama i našem gradu naša je dužnost braniti grad
  10 Godina nakon opet cemo spremni stati,i za svoj narod život dati!!!!

 • Mi smo narod koji nema iskrenog domoljuba da ga vodi. Nama treba pošten i moralan čovjek koji će biti dobar sa svima, ali koji neće dati na svoje. Mi imamo lopove koji su nas prodavali i prodaju za svoje sitne interese i koji nikad nisu digli glas za narod osim kad im trebaju politički poeni. HDZ – PIZDE!

 • Ovo je dosad vjerovatno najistinitija verzija.Realno je da su Škripari premala skupina za Horde,Manijake itd. Njih je puno više,tako da tolikom broju Hordi nisu mogli ništa.Taj dan svatko ima svoju verziju priče kako je počelo,a vjerovatno je sredina istina.Nisam bio tu i ne mogu tvrditi kako je bilo.Oni će reći da su ih napali bocama i pobjegli u kafiće ,naši da su odmah počeli razbijati po izlasku iz autobusa.Istinu zna samo onaj gore realnu,a žali Bože mladog izgubljenog života.Može bilo tko reći huligan,rušitelj ,al činjenica je da je izgubljen mladi život.Navijačkih nereda je bilo i prije i poslje Širokog i većih i manjih,raznih skupina i istih i različitih nacija.Nitko nema pravo nekome oduzeti život.I nijedan čovjek,vjernik neće pravdati ili se veseliti nečijoj smrti.Realno da bilo kome od nas brat ode u Zenicu,Tuzlu i sve i da pravi nerede da ga netko ubije kako bi reagirali.A nema navijačke skupine koja nije sudjelovala u nekim neredima,sukobima itd. Tko je bio i 1 % dio navijačkog svijeta zna da navijač neće napasti civile,taj dan je stradao od civila jedino nesretni starac ispred kuće od zalutalog metka .Glavnina sukoba je bio Hordi i policije očito, nešto manji Škripara s njima uz obostrano bacanje kamenja .Ove kasnije priče su stvorili mitomani kao i obično.

  • Nije starac stradao od zalutalog metka nego od noža sarajevskog navijača. A navijači Širokog su tada isto napisali podulji tekst o događaju uz iskreno žaljenje za izgubljen život dok je ovaj današnji vezan uz trenutno blaćenje grada, kluba, navijača i stanovnika Širokog Brijega! Uzrok ima i iza njega su posljedice, u tom slučaju najgore. Apsolutno ne prihvaćam šupljak da postoji ikakva mogućnost da su obični ljudi provocirali gostujuće navijače ili napali jer običnim ljudima iz kafića dosta je svojih jada još da degenek dobiju nepotrebno ili ih ubije ne daj Bože!
   Jasno je bilo i onda a jasno je i sada da je to bilo planski i moguce pod potkroviteljstvom Kebe ili nekog iznad njega da se Široki osramoti, da Križ na mostu bude oskvrnut i slično. Aga Kebo dolazi u PU SB kao u svoju stalu po svoje konje! Trebalo je tada stisnuti i istisnuti navijace sarajeva da propjevaju a propjevali bi jer nisu obuceni agenti vec klosari, zato je Kebo i dosao, da ne propjevaju tko ih je poslao!
   Pokojni Vedran ne bi stradao da nije isao sa idiotima s pilecim mozgovima rusit jedan grad koji nosi mnoge oziljke iz proslosti i DOSTA mu je oziljaka za iducih 200 godina!

 • pička vam materina tko ste vi da uspostavljate red na ulicama..tu si priču napisao kao sun tzu -umijeće ratovanja…bolan nije to rat..došao si podržat svoj klup pederčino pijana

 • Skripata uopće nije ni bilo.dvadesetak gradjana pred dva tri kafića par žena i djece prolazilo ulicom i desetak prometnih policajaca to vam je istina.oni su harali pecarom sat vremena.kad su vidjeli da nemaju otpora krenuli u grad i onda je tek otpor pružen.

 • Hahaha znaci priznaju da su se sakrivali u jednoj stavki svoje izjave , a optuzuju ostale građane Sirokog da su kukavice…Cao cuvari grada

 • A tko može skupiti u malom gradu ljudi za napasti 100,a kamoli 400 ,500 Hordi od kojih je 80 % ultra đir znači prošli masu toga.Meni su smiješne priče da je netko došao zauzeti grad,srušiti nešto.Oni su došli i sukob se odvijao u par stotina metara,uz stadion i oko stadiona.Da su došli napast civile,rušit križ itd.su smiješne priče.Šta su trebali zauzet Puringaj,Pecaru i držat položaj mjesec dana.Većinu priča su stvorili ljudi koji nikad nisu imali doticaj s navijačkim svijetom i makli se dalje od Pecare.Politika je na svoj način iskoristila ovaj događaj.A glede navijačkih nereda bilo ih je deset puta većih između Hordi i Manijaka npr.Ili Robijaša ,a jednom prilikom je i ubijen navijač u tim sukobima.Samo se nikad nije pucalo između navijača kao tog dana u Širokom.Navijačke skupine se tuku bez obzira na istu vjeru ,narodnost tipa Torca i Boysi,ili Delije i Grobari masu krvavi tuča.Samo se kod nas sve gleda kroz neku prizmu nacionalizma,jer politici to i odgovara u datom momentu.Iste ove Horde su isto se sukobljavale i razbijale i po Zenici,Tuzli itd.

 • Živa istina niko ih nije dočekao par običnih ljudi par žena i djece sve mirno oni dolaze neće da udaju na tribinu malo se prepiru sa policijom dok se svi okupe povik juriš i kreću rušiti i razbijati.u rukama šipke palice betonski blokovi vidio sam i dva pištolja sto je zabilježila kamera sa stadiona.nigdje nijednog skripara.mozda koji zalutali.

  • Sačekaj sad će se opet ubaciti balije da komentiraju.Ne mogu bez nas ni dana.očito nemaju svojih da valja portala.Jabuka je dobar portal pa se grebu. Samo što ih nitko ne doživljava.😝

 • Nije bio nikakakav sukob navijackih skupina,nego sukob građanja Širokog Brijega i huligana tzv. navijača Hordi zla,zamislite naziva,ovo sve ostalo je politikanstvo i neistine.Građanin sudionik tih događanja silom prilika napadnut od huligana Sarajeva…
  Tko ima sta reći drugo nek slobodno kontaktira me,zato ne lazite zasluzan je ovaj ili onaj,,samo obični građani su zaslužni koji su takoder navijaci svog kluba i bili zatečeni i napadnuti od manijaka i huligana iz Sarajeva..Nek se zna!!!

 • Hvala Sarajevo.Hvala nogometnom savezu.Hvala Zrinjski.Olimpik i Metalege su realnost širokog.Zvjezda stanišić je nešto malo kvalitetnija i sa njom bi bilo problema.

 • Nijedan sarajevski medij nije objavio slike svojih naoružanih tkz navijača.nijednog navijača širokog nije bilo sat vremena prije utakmice žene djeca ulicom hodaju par gradjana sa djecom pije piće ispred dva tri kafića dolazi pomahnitala gomila malo se prepiru sa policijom desetak policajaca sve skupa onako prometnih neznaju ni pendrek držat.povik juriš i kreće.koji navijački sukob nigdje nijednog skripara.najvise djece posli skupljat lopte na utakmici.gledao sa pumpe.to vam je istina.ispali žrtve i junaci umjesto da su zavrtilo u zatvoru.znaju oni u Sarajevu koje i pištolje nosio.nasu djecu napali na Grbavici nadrogirani manijaci sarajevski mediji ni riječ.zamisli djecu koja su došla igrati nogomet.poznsm dobro prilike u bih medju tom djecom nema problema problem je u politici u medijima koji daju iskrivljenu sliku.objavite u avazu navijača Sarajeva sa pištoljem ako smijete.imate je sigurno.sramite se.

 • Evo sve što su napravili a zašto su nožem napali nepokretnu ženu koja je ležala 10 god. šlagirana, nepokretna, upali u kuću i zarezalije nožem, pa sram vas bilo, vi ste odveli pokojnog Vedrana u smrt da imalo imate mozga, izgleda da nemate nebi se javljali i pričali glulosti. A zašto ste čovjeka na kućnom pragu isto zboli nožem već se poklolite ušima i šutite dosta vas je više

 • nisam ni ja bio dobro informiran ali kada sam pogledao malo bolje snimke i cuo sam price od ljudi .sta su tribali pustiti ih da ruse po sirokom i tu nije bilo tako puno skripara i svaka vam cast obranili ste se zamislite da njih nije bilo razbijali bi po kucama zene dica sta vam je tada ste svi tribali na ulicu i natrat gamad a ne promatrat iz pticije perspektive svaka cast skriparima .

 • Kome pisete priopcenje nije mi jasno? A taj supljak da je vas 40-50 njih 300-400 profesionalnih huligana potuklo je prica za malu djecu.da se nije digao grad jos bi neko vedranu drustvo pravio.cuvari grada nije to davno bilo ima nas puno jos koji smo tada bili u gradu

 • sirokobrezani rugajuse imenu horde zla trebalibi vi dapreberete vasu proslost stosezovete skriparima davas posjetim naziv skripari tosubili ustase koisuse krili posije drugog svjeskog rata od ozne i udbe

  • Jesu lalibane. To su bile ustaše, hrabri branitelji Hrvata i hrvatstva. Da imaš pameti (ili te možda stid), znao bi da su i mislimani bili
   M A S O V N O u ustašama. A sada vi kao neke antife… Mrš nanu ti prilivodašku naguzim.Mrš!i

 • nijemeni.ime mujo mujo tebi smeta nazivtenas balijama znasliti staznaci balija.iz mjesanog braka vas balij ima vise od nas jamij knjigu ponovi osmoijetku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.