Škotski sud odlučuje je li Johnsonova odluka o suspenziji parlamenta legalna

Škotski sud danas ima saslušanje kako bi odlučio o legalnosti odluke britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira parlament uoči potencijalnog Brexita bez dogovora.

Johnson je jučer zatražio suspenziju britanskog parlamenta na dulje razdoblje nego što je uobičajeno. Time je razljutio svoje protivnike i dodatno zakomplicirao najveću političku krizu u Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Britanski premijer najavljuje da će izvesti svoju državu 31. listopada iz Europske unije s dogovorom ili bez njega.

Skupina od sedamdesetak zastupnika oporbenih stranaka već je izrazila podršku najvišem škotskom građanskom sudu da odluči kako Johnson nema prava od kraljice Elizabete tražiti suspenziju parlamenta. On je to učinio jučer.

Nešto što se već dogodilo može biti odbačeno, nešto što se još nije dogodilo može se spriječiti, kazala je Joanna Cherry, zastupnica škotskih nacionalista.

U četvrtak je ostavku podnijela čelnica Konzervativne stranke u Škotskoj Ruth Davidson, što je oslabilo Johnsonov položaj. Davidson je rekla da više ne može usklađivati obiteljski život s onim političkim te da je učinila sve što može da umanji rizike od Brexita.

Ostavku je podnio i konzervativac George Young, šef kluba zastupnika u parlamentu, navevši kako je nezadovoljan suspenzijom i razlozima koji su navedeni za tu odluku.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.