Skoro polovica učenika pala na polugodištu

Gotovo svako drugi srednjoškolac na području HNŽ-a pao je na polugodištu, podaci su Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda Mostar. Od ukupno 10.812 srednjoškolaca, njih 4426 ih je polugodište završilo s jednom ili više negativnih ocjena, što su uistinu poražavajući podaci, piše Dnevni list.

Sedmero izbačeno iz škole

Srednjoškolci koji pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu pokazali su uistinu loše rezultate na polugodištu. Od ukupno 6117 učenika, njih 2669 palo je iz jednog ili više predmeta. Čak 1081 učenik polugodište je završio s jednom negativnom ocjenom, 637 učenika polugodište je završilo s dvije negativne ocjene, a čak njih 951 na polugodištu je palo iz tri ili više predmeta, što su uistinu poražavajući podaci.

Od ukupnog broja srednjoškolaca, samo ih je 579 prošlo odličnim uspjehom, a radi se uglavnom o gimnazijalcima. Po broju negativnih ocjena, najlošiji su učenici Srednje ekonomske škole Joze Martinovića Mostar i Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica Mostar s 315 odnosno 316 učenika koji su polugodište završili s negativnim ocjenama, odnosno svaki drugih učenik ovih dviju škola polugodište je završio s jednom ili više negativnih ocjena.

Najbolji uspjeh imala je Gimnazija fra Grge Martića gdje je 170 učenika završilo polugodište s odličnim uspjehom, a 270 ih je prošlo s vrlodobrim uspjehom. I u gimnaziji ima učenika s negativnim ocjenama te ih je tako 123 palo na polugodištu. Kad je u pitanju vladanje srednjoškolaca u prvom polugodištu razdoblja školske 2011./2012.godine izrečene su 1732 pedagoške mjere.

Iz škole je izbačeno 7 učenika i to 4 iz Srednje ekonomske škola Joze Martinovića Mostar, 3 učenika iz Srednje turističko-ugostiteljske škole Mostar. Opomenu pred isključenje dobilo je 366 srednjoškolaca.

Govoreći o izostancima s nastave, srednjoškolci su u prvom polugodištu napravili 168. 639 izostanaka, od kojih je 22.275 neopravdano. Broj izostanaka po učeniku je  27 sati.  

Najlošiji srednjoškolci u Konjicu

Kad su u pitanju srednjoškolci koji nastavu pohađaju po bošnjačkom planu i programu, prema analizama Pedagoškog zavoda Mostar, od 4695 njih 1757 je polugodište završilo s negativnom ocjenom. Iz jednog predmeta palo ih je 678, iz dva predmeta 392, a iz tri i više predmeta palo je 687 srednjoškolaca. Najlošiji učenici su u Srednjoj školi Konjic gdje ih je od 1393 na polugodištu palo 659 učenika. Izuzetno loš uspjeh ostvarili su i učenici Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru gdje je od ukupno 472 učenika njih 218 na kraju polugodišta imalo negativnu ocjenu, od kojih je njih 100 palo iz tri predmeta i više. Najbolji su pak gimnazijalci gdje je najveći broj odličnih učenika, kao i najmanji broj onih koji su pali iz jednog predmeta.

Uspjeh u osnovnim školama HNŽ-a

Na kraju prvog obrazovnog u osnovnim školama HNŽ-a koji nastavu polažu po hrvatskom planu i programu postignut je vrlodobar uspjeh – srednja ocjena 3,77 i prolaznost 86 posto. Od ukupno 12.032 učenika na kraju prvog polugodišta bilo je 1168 učenika koji su pali iz jednog ili više predmeta.  Najviše učenika s nedovoljnom ocjenom, čak njih 140, imala je OŠ Vladimira Pavlovića iz Čapljine. U ovoj školi najviše je učenika koji su na kraju polugodišta ostvarili odličan uspjeh, njih 328. Najbolji osnovnoškolci u Mostaru su djeca iz OŠ Petra Bakule gdje je 182 učenika prvo polugodište završilo s odličnim uspjehom.

Najviše neopravdanih izostanka imali su učenici OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka.
Od ukupno 5630 učenika osnovnih škola koji nastavu pohađaju po bošnjačkom planu i programu, 727 učenika je polugodište završilo s jednom ili više negativnih ocjena. Čak 212 njih je palo iz tri i više predmeta, 189 ih je imalo dvije negativne ocjene, a 326 ih je palo iz jednog predmeta. Čak 91 učenik iz Prve osnovne škole u Konjicu pao je na polugodištu.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.