Skoro 39 % građana BiH protivi se miješanim brakovima, najviše Srba pa Hrvata – Jabuka.tv

Skoro 39 % građana BiH protivi se miješanim brakovima, najviše Srba pa Hrvata

Agencija “Prime Communications” provela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o mješovitim brakovima.

S tvrdnjom da se “ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova” u potpunosti se slaže 15 % ispitanih građana BiH, a uglavnom se slaže 23,7 %, što je ukupno 38,7 %.

Neodlučnih je 28,6 %, dok se s ovom tvrdnjom uglavnom ne slaže 12,8 %, a uopće se ne slaže 19,9 % ili ukupno 32,7 % stanovnika BiH, priopćeno je iz agencije koja je provela istraživanje.

S tvrdnjom da se “ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova” u potpunosti se slaže 19 % Hrvata, dok se 24 % njih uglavnom slaže. Neodlučnih Hrvata je 36 %, dok se njih 5 % uglavnom ne slaže, a 16 % uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je dakle 43 % Hrvata, dok je za mješovite brakove njih 21 %.

Iz agencije tvrde da je njihovo istraživanje pokazalo da se s ovom tvrdnjom u potpunosti slaže 12 % Bošnjaka, dok se 21 % uglavnom slaže. Neodlučnih Bošnjaka je 28 %, dok se 16 % njih uglavnom ne slaže, a 22 % uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je dakle 33 % Bošnjaka, dok je za mješovite brakove njih 38 %.

Što se tiče građana srpske nacionalnosti, njih 21 % se u potpunosti slaže s ovom tvrdnjom, dok ih se 34% uglavnom slaže. Neodlučnih Srba je 26 %, dok se 10 % njih uglavnom ne slaže, a osam posto uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je prema tome 55 % Srba, dok je za mješovite brakove njih 18 %.

Također, iz navedene agencije su naveli da se s tvrdnjom da se “ne bi trebali miješati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova” u potpunosti slaže 5 % onih osoba koji se se izjasnile kao Bosanaci, dok se njih 7 % uglavnom slaže. Neodlučnih Bosanaca je 27 %, dok se 16 % njih uglavnom ne slaže, a 44 % uopće ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 12 % Bosanaca, dok je za mješovite brakove njih 60 %.

Istraživanje je, kako je priopćeno, realizirano polovicom lipnja ove godine za vlastite potrebe Agencije “Prime Communications”.

Sudjelovalo je 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentirana istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina.

Primijenjen je više-etapni stratificirani slučajni uzorak (moguća greška + – tri posto).

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.