Skočila cijena goriva

Dok Republika Hrvatska u utorak ponovno obara rekord novim povećanjima cijene goriva te doseže cijenu litra dizela 1,5 eura, novinari su provjerili kakva je situacija s mogućim povećanjima u Federaciji BiH.

U Federalno ministarstvo trgovine od početka ovog tjedna do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litri, priopćili su za N1 iz ovog ministarstva.

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavijesti o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da gospodarski subjekti, odnosno benzinske crpke dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavjesti o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno je iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do danas, 12. listopada 2021. godine u Federaciji BiH su: za Premium bezolovni benzin 95 2,32 KM i za DIZEL2,27 KM, priopćili su iz ministarstva trgovine FBiH.

Evo gdje je najjeftinije gorivo u Hercegovini

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Ovom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata, rekli su za za N1 u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Iz Hrvatske u Hercegovinu po jeftinije gorivo

Iako je i dalje u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji, podsjetimo, prema Eurostatu, statističkom uredu Europske unije, početkom ove godine, najavljen je porast stope godišnje inflacije za prošli mjesec.

Tako je godišnja inflacija u eurozoni u rujnu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine 3,4 %.

Cijena električne energije drastično porasla

To je najveća stopa u posljednjih 13 godina. Posljednji put godišnja inflacija bila je ovolika u rujnu 2008. godine, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

Cijene energije u rujnu su porasle nevjerojatnih 17,4 % u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju Eurostata. Ovim nastavkom trenda inflacije, rastu cijene posljednjih mjeseci, ali raste i zabrinutost u EU. Čelnici EU raspravljat će o ovom problemu na summitu 21. i 22. listopada.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • nije to korona kriva. to je isplanirano. krkaj koronu, ko fol uradi krizu, potom manipuliraj s naftom.

  sada će manipulirati. i doći će do krize za klimu. uništiti će se općenito priroda, a oni su i prijetnja njoj. sada im je cilj kugla. udri po prirodi kada korona ne štima. i to je isto još opasnije za nas. ima lažnjaka tamo pripazite se. komunjare su za to također. prvi su u redu.

  Arapi (saudijska Arabija) ima 66 % nafte od sveukupnog kapaciteta, tj. zaliha nafte na svijetu.

  i oni su sada na poziciji da manipuliraju. njih ne zanima zeleno kao i komunjare. dotjeraj sve da bude kao u filmu pobješnjeli Max i oni u tome uživaju.

  oni su zlog kova. zli su. njihov sastav je vražiji. to su poremećaji ljudski. muslimani također. njima ne upravlja Bog ovoga svijeta.

  očekujte rušenje i europske zastave jer mene osobno to ne bi čudilo da to urade.

 • to je sve isplanirano u rukama globalista. korona, nafta, uništenje. u rukama imaju trenutno sotone vlast i kuglu. ali ćemo se boriti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.