Skočibušić: Onaj tko želi pušiti imat će priliku za to u svom privatnom prostoru

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić obratio se na sjednici zastupnicima Doma naroda Parlamenta FBiH navodeći da predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje nije zakon o zabrani već o kontroli pušenja.

Onaj tko želi pušiti on će i dalje imati pravo i priliku pušiti u svome privatnom prostoru. Zakon je potrebno donijeti jer moramo imati regulativu i ne možemo jedini u Europi ostati neregulirani po pitanju pušenja. Osnovna stvar je da pušenje šteti i da je stvar osobnog izbora i slobode. U zajedničkom javnom prostoru nitko ne treba biti izložen štetnom utjecaju dima, rekao je Skočibušić.

Ističe da od pušenja treba zaštiti najmlađe i da je utjecaj reklama više nego važan, te se ovim zakonom, kako kaže, i to regulira.

Ono što ga žalosti u pogledu zakona je odgođena primjena zakona, koja je predviđena šest mjeseci, a pojedini članovi zakona imaju odgođenu primjenu 18 mjeseci, što zajedno daje 24 mjeseca.

Da bi zakon imao učinak na zdravlje on mora kumulativno početi djelovati da se smanji pušenje. Posebno su osjetljive nove generacije to su kraj osnovne i početak srednje škole kada se polazi u svijet pušenja. Nakon dvije godine kada zaživi ovaj zakon imat ćemo prave dugoročne rezultate koji će se tek onda kroz nekoliko godina akumulirati da bi imali pozitivne odgovore na naš zdravstveni sustav, kazao je Skočibušić, prenosi Fena.

Zakon predviđa da se zabrani upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje trenutno na sjednici razmatraju zastupnici Doma naroda Parlamenta FBiH. Ako ga izglasaju bit će omogućeno da stupi na snagu, jer ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Ovo mu je zadnji mandat daj ljudima pomozi da zive i saniraj ove lude cjene parazitu uhljebljeni mani se gluposti glumijo bi zapad a narod vrti po kontejnerima majmun jedan

  • Ovi što ne puše nek ne ulaze u ugostiteljske objekte u kojima se puši, imaju na to pravo. Nek idu u objekte u kojima je zabranjeno pušenje. Tako je uređeno u većini europskih država. Vlasnik objekta odlučuje o zabrani u svom objektu i isplativosti dopuštanja ili zabrane.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.