SKB-u Mostar isporučen dio opreme za umrežavanje s bolnicama Hrvatske i Crne Gore

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar danas je u okviru NeurNet projekta isporučen dio opreme neophodan za umrežavanje u jedinstveni sistem s bolnicama u Hrvatskoj i Crnoj Gori,.

Cilj je unapređenje dostupnosti te efikasnijeg i kvalitetnijeg tretmana pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti.

Projekt NeurNet “Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti” je prekogranični projekt sufinanciran od strane Europske unije u okviru IPA projekta u kojem sudjeluju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti putem uspostavljanja mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama. Tako, projektom obuhvaćene bolnice iz Federacije BiH i Crne Gore bit će povezane s referentnim centrima u Zagrebu i Rijeci putem EEG uređaja sa softverom za analizu što će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konzultacije i druge medicinske usluge.

Time će se u konačnici povećati kvalitetu i dostupnost usluga kroz lakši pristup pacijenata iz FBiH najnovijim metodama liječenja farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz referentnih centara, istovremeno smanjujući nepotreban prijevoz, stres i zdravstvene rizike za pacijente.

Današnjoj isporuci opreme, pored menadžmenta SKB Mostar, prisustvovali su i projektni partneri iz Republike Hrvatske i Crne Gore, te federalni ministar zdravstva doc. dr. Vjekoslav Mandić koji je ovom prilikom istaknuo uvjerenje da će provedba ovog projekta olakšati rad liječnicima, te doprinijeti boljem i kvalitetnijem tretmanu pacijenata.

U NeurNet projektu s područja Federacije BiH, pored SKB Mostar, uključeni su i Univerzitetski klinički centar Tuzla i Bolnica “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj. Konačno uspostavljanje NeurNet mreže, odnosno uvezivanje s referentnim centrima očekuje se najdalje do kraja godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.