Skandinavac za sat zaradi kao radnik u BiH dnevno

Za bruto satnicu od 25 eura, koliko je plaćen prosječan radnik u skandinavskim zemljama, radnik u Bosni i Hercegovini, opet onaj prosječni s plaćom nešto višom od 400 eura, mora raditi čitav radni dan.

Do ovih podataka došlo se na osnovi najnovijeg izvješća Eurostata, koji se odnosi na bruto cijenu rada, a koji pokazuje da je prosječna bruto satnica u BiH i do osam puta manja nego u razvijenim europskim zemljama.

Tako su satnice najbolje u Danskoj i Norveškoj, gdje iznose 25 eura, a najmanje u Rumunjskoj dva i Bugarskoj 1,50 eura, dok u Bosni i Hercegovini prosječna bruto satnica iznosi oko 3,5 eura. Naime, prosječne bruto satnice dobivaju se tako što se prosječna bruto plaća, koja u Bosni i Hercegovini iznosi 1300 maraka podijeli sa 176, prosječnim brojem radnih sati. Satnica je, međutim, izražena u bruto iznosu pa nema podataka kolika je neto cijena rada i iznos plaćenih poreza.

Razlika u plaćama između Skandinavaca i ostalih, posebice balkanskih zemalja je ogromna. Međutim, razlika u standardu nešto je blaža, nakon što se vrijednost plaća iskaže kroz količine robe i usluga koje mogu biti kupljene na tržištu.

Skandinavske zemlje su zbog visokih poreza i politike koja polazi od toga da oni koji imaju više, plaćaju veće poreze, prilično visoke za putnike namjernike s juga i jugositoka Europe. Eurostat navodi da, ako se uzme u obzir kupovna moć Danaca, oni ne žive 17, nego 5 puta bolje od Bugara.

Mesud Lakota, tajnik Udruge za zaštitu prava potrošača Bosne i Hercegovine, kazao je da su radnici BiH na samoj margini kada su u pitanju primanja i ono što se za taj iznos plaća mogu kupiti.

Što se može kupiti za 3,5 eura i kako se od takve satnice može živjeti. To je sramota, najgore je što te najniže plaće i satnice imaju najsiromašniji radnici koji rade u uslužnim djelatnostima, koji nemaju ni blagdana ni prava – tvrdi za Večernji list tajnik Udruge za zaštitu potrošača Lakota.

(Bljesak.info)

5 komentara

  • Idemo svi u Skandinavske zemlje…Sramota je pogledati ove brojke kod nas i kod razvijenih zemalja.Svaki dan se molimo Bogu za njegovu providnost da bude bolje.Samo nam Bog moze pomoci da nam bude priblizno kao u Danskoj,Norveskoj…

  • pozdrav drustvo iz skandinavije tocnije iz kraljevine Sweden,nije to tako bas kako pisu u danskoj je zato najveci porez u europi blizu 50% a stan prosjecan oko 800e a hrana,cigare i auto da imas katastrofa skupo nije to na kraju 25e vec 7,8e

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.