Skandal u Barceloni, prijeti joj izbacivanje iz lige

Španjolsko državno odvjetništvo istražuje tvrtku DASNIL 95 u vlasništvu Joséa Enriqueza Negreire, dugogodišnjeg španjolskog suca i predsjednika tehničke komisije La Lige, na čiji račun je Barcelona od 2016. do 2018. godine u tri navrata uplatila ukupno 1,4 milijuna eura.

Negreira je iz tehničke komisije otišao baš 2018., a netom prije odlaska primio je zadnju uplatu iz Barcelone. Nekoliko bivših čelnika Barcelone svjedočilo je pred istražnim sudom, kao i vlasnici tvrtke.

Negreira spomenute uplate od Barcelone nije prijavio poreznoj upravi, a navodi kako to nije učinio jer im je samo “pružao usluge savjetovanja”.

Savjetovali igrače kako da se ponašaju prema sucima

Savjeti su se navodno odnosili na to kako se igrači trebaju ponašati prema sucima s obzirom na pravila sudačke komisije, a Barcelona je ubrzo nakon objave rezultata istrage poručila da je u prošlosti koristila usluge vanjskog savjetnika koji je uglavnom analizirao suce za mlađe kategorije, prenosi Index.hr.

Kasnije je, navodi se, klub proširio suradnju s tehničkim izvještajima vezanim za profesionalno suđenje kako bi se stekao uvid u informacije na zahtjev trenerskog osoblja prve ekipe, što je uobičajena praksa u profesionalnim klubovima.

Bivši Barcin predsjednik Josep Bartomeu, koji je bio na čelu kluba u spornom razdoblju, rekao je da je klub na račun Negreirine tvrtke novac uplaćivao još od 2003. godine, kad je prvi čovjek kluba bio sadašnji predsjednik Joan Laporta.

Skandal je izbio u trenutku kad Barcelona na prvom mjestu tablice ima 11 bodova prednosti ispred Real Madrida i na jako je dobrom putu da osvoji prvu titulu nakon 2019. godine. Ako je osude, Barceloni prijeti oduzimanje bodova i, u najgorem slučaju, izbacivanje iz lige, pišu španjolski mediji.

Laporta: Ovo nije slučajno

Ne opovrgavam da je Barcelona koristila i plaćala savjetodavne usluge vezane za suđenje, što je praksa u svim velikim klubovima. To više ne radimo jer takve savjetnike sad imamo unutar kluba, rekao je Joan Laporta i dodao:

Morate znati da ova priča nije slučajno izašla baš sad kad nam ide jako dobro. To nije slučajnost. Klub će napraviti sve da zaštiti svoj integritet i ugled, a na svaki pokušaj da nas se ocrni i da se izvrne istina reagirat ćemo na odgovarajući način.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.