Sjeverna Koreja objavila da ulazi u ratno stanje s Južnom Korejom

Sjeverna je Koreja objavila da ulazi u ratno stanje s Južnom Korejom, produbivši time eskalaciju zapjenjene retorike prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli.

Dvije su Koreje tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine. Unatoč brojnim prijetnjama sjevernokorejskih čelnika zadnjih dana, malo tko vidi ikakvu naznaku da Pjongjang stvarno namjerava pokrenuti potpuni rat i tako riskirati gotovo siguran poraz.

Od sada nadalje, odnosi Sjevera i Juga ulaze u stanje rata i sva pitanja u odnosima tretirat će se sukladno tome, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA, pozvavši se na zajedničko priopćenje sjevernokorejske vlade, vladajuće partije i ostalih organizacija.

Na terenu nema znakova nikakvih neuobičajenih vojnih aktivnosti ili bilo čega drugog što bi sugeriralo da postoji prijetnja agresije na Jug, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Jedna od indikacija da Sjeverna Koreja i ovaj put blefira nesmetani je rad zajedničkog korejskog industrijskog postrojenja u Kaesongu.

Taj je kompleks smješten neposredno uz granicu na teritoriju Sjeverne Koreje, ali u njemu rade Korejci s obje strane granice. Taj zajednički kompleks dvije su države otvorile 2002., u vrijeme razmjerno dobrih međusobnih odnosa, kao dobar primjer suradnje. Južnoj Koreji u interesu je bila, i danas je, iznimno jeftina radna snaga sa sjevera, a Pjongjangu je to prilika da se domogne većih količina toliko potrebne čvrste valute. (HRT.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.