Sjetva i uzgoj presadnica povrća

Većina povrtnih kultura kako na otvorenom tako i u zaštićenim prostorima uzgaja se iz presadnica. Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, prije dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog pravilnog rasporeda biljaka formirani plodovi su krupniji i ujednačeniji. Zbog povoljnijih uvjeta tijekom uzgoja presadnica u odnosu na izravnu sjetvu veći je postotak izniklih biljaka pa je samim time i potrošnja sjemena manja. Presađivanje s grudom substrata na korijenu biljke, prelaskom na vanjske uvijete biljke ne doživljava stres, za razliku od onih presađenih s golim korijenom.

Za uzgoj presadnica povrća koriste se kontejneri od stiropora ili plastike. S obzirom na različite povrtne kulture koriste se i kontejneri različitog volumena supstrata za ukorjenjavanje. Za kupusnjače najčešće sa 209 sjetvenih mjesta, salate 160, paprike i rajčice namijenjene uzgoju na otvorenom 104, a za zaštićene prostore sa 60 sjetvenih mjesta dok se dinje, lubenice i krastavci najčešće uzgajaju u kontejnerima sa 40 sjetvenih mjesta.

Struktura i sastav substrata, odnosno veličina čestica utječu na brojne osobine od vodozračnog režima do razvoja korijena

Supstrati koji se koriste za kontejnerski uzgoj presadnica su sterilizirani pregrijanom vodenom parom tako da ne sadrže štetne mikroorganizme koji bi mogli uvjetovati polijeganje presadnica, nemaju u sebi sjemenke korova sposobne da prokliju kao ni jaja odnosno ličinke štetnika koji bi mogli napraviti štete na mladim biljkama. Struktura i sastav substrata, odnosno veličina čestica utječu na brojne osobine od vodozračnog režima do razvoja korijena.

U proizvodnji rasada koriste se supstrati granulacije 0-5mm za sjetvu većine sitno sjemenih kultura poput rajčice, paprike, patlidžana, salate, kupusa. Za pikiranje istih kultura koristima granulaciju 0-20 mm.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.