Sjemeništarci iz Hrvatske i BiH okupili se u Splitu | Jabuka.tv

Sjemeništarci iz Hrvatske i BiH okupili se u Splitu

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu domaćin je ovogodišnjega susreta sjemeništaraca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pod geslom “Isus ga pogleda i zavoli…” okupilo se više od 100 sjemeništaraca i 20-ak njihovih odgojitelja iz sjemeništa u Splitu, Zagrebu, Zadru, Sinju i Travniku.

Susret sjemeništaraca održava se od 27. do 29. travnja, program središnjega dana u subotu započeo je procesijom iz crkve sv. Filipa Nerija u splitsku prvostolnicu sv. Dujma, gdje je euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.

U uvodnome pozdravu, sjemeništarce je upoznao s povijesnom važnošću splitske katedrale koja je kao građevina najstarija katedrala na svijetu.

Ovdje, gdje se čovjek hitio uzdići iznad Boga proganjajući one koji vjeruju, čovjek – car Dioklecijan biva poražen, a oni koje je proganjao postali su pobjednici, rekao je Barišić, napominjući kako je ta katedrala postala ključ čitanja povijesti, pa nije čudno što je papa Ivan Pavao II. 1998. za posjeta katedrali kazao: Ovdje povijest nije šutjela.

Nakon mise, upriličeno je predstavljanje pojedinih sjemeništa u velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu. Zadnjega dana susreta, u nedjelju, pojedina sjemeništa sudjelovat će na misnim slavljima u župama Splita i Sinja.

(Hina)


Komentiraj: