Sjedilački način života iznimno štetan po zdravlje

Puno sjedenja, usprkos vježbanju, povećava rizik od smrtnosti od posljedica 13 bolesti, pokazuje istraživanje.

Rezultati istraživanja američkog Udruženja oboljelih od raka pokazuju kako osobe koje sjede šest ili više sati dnevno, imaju 19 posto više rizika od prijevremene smrti, od ljudi koji sjede manje od tri sata.

Puno sjedenja može uzrokovati veći rizik smrtnosti od bolesti raka, srčanih problema, moždanog udara, dijabetesa, problema s plućima i jetrom, čirom, Parkinsonovom, Alzehaimerovom bolešću i drugima.

Istraživanjem je obuhvaćeno 128.000 žena i muškaraca. Na početku studije nije bilo osoba koje su patile od većih kroničnih oboljenja. Tijekom razdoblja praćenja od 21 godine, preminulo je skoro 49.000 ljudi.

Alpa Patel, koja je predvodila istraživanje, izjavila je kako veća količina sjedenja za 10% povećava rizik od umiranja od raka, a problemi povezani s mišićno-koštanim sustavom veći su za 60 %.

Koliko malo sjedite, toliko je to dobro za vas, rekla je Patel koja je kazala kako stajanje dvije minute ili aktivnost koja ne iziskuje veliki fizički napor nakon sat vremena sjedenja može doprinijeti poboljšanju kolesterola, šećera u krvi i krvnom pritisku, navodi Anadolu Agency (AA).

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu “American Journal of Epidemiology”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.