Sjedenje pred televizijom ostavlja dugotrajne zdravstvene posljedice

Dopustiti djeci da večeri provode pred televizorom znači stvoriti doživotnu naviku koja ima posljedice na zdravlje, upozoravaju britanski znanstvenici.

Istraživanje znanstvenika s University College London koje je trajalo 30 godina i obuhvatilo šest tisuća osoba pokazalo je da bi roditelji trebali poticati djecu na aktivniji život, prenose agencije.

Istraživanje je pokazalo i da je vrijeme provedeno pred televizorom povezano i s konzumiranjem visokokalorične hrane i pušenjem, kao i dijabetesom, tip 2 i kardiovaskularnim bolestima.

Znanstvenici koji su ispitanike nekoliko puta tijekom 30 godina intervjuirali u pogledu vremena koje su provodili pred televizorima utvrdili su da su osobe koje su u djetinjstvu provodile više vremena pred televizijskim ekranima to činile i u dobi od 40 godina.

Tako su utvrdili da je 83 posto osoba koje su “često” gledale televiziju u dobi od deset godina provodilo više od tri data dnevno pred ekranima u dobi od 42 godine. Te su osobe najčešće opisivale svoje zdravlje tek kao “zadovoljavajuće” ili “loše” i češće su bile pretile u odnosu na ispitanike koji su kroz život provodile manje vremena pred televizijskim ekranima.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.