Situacija u FBiH dramatična, požari na više lokacija

Federalna uprava Civilne zaštite i vatrogasci ovoga vikenda imaju pune ruke posla. Trenutno u Federaciji gore požari na više lokacija, a najopasnija je vatrena stihija kod Boračkoga jezera, koja se počela širiti prema obližnjim naseljima Kuli i Čičevcu.

Na Bjelašnici gori nisko raslinje, a vatrogasci jedva prilaze lokaciji zbog nepristupačnoga terena. Širi se i požar kod Goražda, a Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, kaže da je situacija u Federaciji katastrofalna, javlja Dnevni avaz.

– Tek je travanj, a požari se konstantno pojavljuju. Građani pale i čiste korov i sve to dodatno otežava situaciju – započeo je Solak.

Helikopter Oružanih snaga BiH poletio je iz Sarajeva za Konjic u 11.25 sati, izvršio sedam do osam preleta, ali se zbog jakoga vjetra morao vratiti u bazu.

– Novi helikopteri stižu i mislim da ćemo ovaj put uspjeti. Zbog minskoga polja ne možemo prići kopnom na lokaciju. Postoji mogućnost da su mještani namjerno zapalili požar kako bi očistili područje od mina – objašnjava Solak.

Kako je za kraj rekao Solak, zbog svega su itekako zabrinuti, ali najbitnije je da ljudski životi nisu ugroženi.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.