Sitno, ali moćno voće

Istraživači neprestano ističu da prehrana može utjecati na zdravlje mozga. MIND dijeta, DASH dijeta i mediteranska prehrana slove kao najbolje dijete za oštar mozak pa se mnogi trude ugraditi njihova načela u svoju rutinu.

MIND dijeta potiče konzumaciju raznih namirnica, uključujući orašaste plodove, cjelovite žitarice i ribu. A kada se radi o voću, broj jedan za održavanje mozga mladim je bobičasto voće.

Iako je starenje prirodan i neizbježan proces, uključivanje bobičastog voća u prehranu bogatu antioksidansima može pomoći u održavanju zdravlja mozga pod kontrolom.

Voće je općenito puno vitamina, minerala, polifenola i drugih komponenti koje pomažu održati um u funkcionalnoj formi, ali bobičasto voće može se pohvaliti i antioksidativnim fitokemikalijama. Bobičasto voće sadrži antocijanin, kavenu kiselinu, katehin, kvercetin, kaempferol i tanin, ovisno o vrsti voća. Ove fitokemikalije mogu mozgu pružiti antioksidativna, protuupalna, antivirusna i antiproliferativna svojstva, što u konačnici pomaže usporiti prirodno starenje mozga.

Ako volite brusnice, obradovat će vas vijest da su, prema rezultatima studije objavljene u Frontiers in Nutrition, istraživači nakon 12 tjedana otkrili da konzumacija jedne male šalice brusnica svaki dan može poboljšati pamćenje i cjelokupnu funkciju mozga.

Ljubitelji borovnica dolaze na svoje kad čuju rezultate studije objavljene u European Journal of Nutrition, prema kojima su ljudi koji su jeli jednu šalicu borovnica svaki dan tijekom 90 dana pokazali bolje verbalno pamćenje i vještine rješavanja zadataka u usporedbi s onima koji nisu jeli borovnice svaki dan.

Šumske jagode, prema podacima objavljenima u British Journal of Nutrition, osigurat će vam bolje spoznajne sposobnosti.

Od borovnica preko kupina i trpke brusnice, ovo sitno voće prepuno je okusa i slaže se uz svaku voćnu salatu ili smoothie. Bez obzira koje bobičasto voće odabrali, svom ćete tijelu osigurati antioksidanse, vlakna i mnoge vitamine i minerale, a sve to u ukusnom paketu s malo kalorija i bez masti.

(www,jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.