Na cijenu novih automobila uvelike utječe inflacija

Proizvođači automobila podigli su cijene novih vozila zbog poskupljenja sirovina i velike potražnje za čipovima koji se koriste u njihovoj proizvodnji.

Rastuća inflacija u Europi i Sjevernoj Americi utječe na pad prodaje novih vozila, što će rezultirati padom cijena. Inflacija u Europi i SAD-u raste, a središnje banke upozoravaju da bi za nekoliko mjeseci mogla dosegnuti vrhunac. To će značajno utjecati na prodaju novih automobila, piše Hak Revija.

Osim toga, u SAD-u poznati proizvođač automobila Ford razmišlja o povratku prošle godine ukinutih popusta i poticaja. To se smatra prvim korakom u neizbježnom smanjenom poskupljenju automobila.

Veći troškovi proizvodnje dugo su pridonosili višim cijenama novih automobila. Kako se ocjenjuje, teško se oteti dojmu da su mnogi u nove cijene uračunali trajnu želju za većim profitom.

To bi zapravo moglo dovesti do većeg pada potražnje za novim automobilima.

Unatoč krizi oko nabave čipova, na koju je utjecala pandemija korona virusa, smanjujući njihovu proizvodnju i povećavajući potražnju za tim komponentama, kupci sve manje čekaju na isporuku novih automobila koje su naručili od proizvođača.

Do sada su, dodaje se, proizvođači automobila štitili prodajne marže za vozila povećanjem njihovih cijena. Međutim, nagli porast inflacije u Sjevernoj Americi i Europi mogao bi otežati prijenos tih troškova na krajnje kupce.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.