Široki Brijeg: Hrabre žene u rozom s narcisima odaslale životno važnu poruku

Dvodnevna manifestacija ”Dani narcisa”, koja se održava od 2009. godine, okončana je u petak aktivnostima na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu.

Obilježavanje ”Dana narcisa’ organizirala je Udruga žena liječenih od karcinoma dojke Narcis, osnovana 2003. u Širokom Brijegu, kojom želi ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Danima narcisa nastojimo prikupiti sredstva za rad naše udruge humanitarnog karaktera te dodatno podignuti svijest žena o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Nastojimo imati volontere koje tražimo po srednjim školama. Tako smo se povezali sa srednjoškolcima i to je prvi korak da dođemo do njihovih roditelja i sestara, izjavila je za portal Jabuka.tv nova predsjednica Udruge Narcis Antonija Galić.

Antonija Galić

Ulicama Širokoga Brijega u petak ste mogli sresti volonterke koje su dijelile prolaznica žute narcise, a brojni građani dolazili su na središnji gradski trg gdje su svojim novčanim prilozima poduprijeli rad Udruge Narcis.

Dan narcisa u četvrtak je proveden u Ljubuškom, Grudama i Posušju.

Svijest o ranom otkrivanju dojke sve više se širi. U četvrtak smo bili u Ljubuškom, Grudama i Posušju te moram istaknuti da su nam prilazili čak i osnovnoškolci i pitali što obilježavamo. Već smo postigli neku razinu da nas ljudi ne zaobilaze kao prvih godina naših aktivnosti već nam dolaze i raspituju se. Važno je da se svijest o raku dojke sve više širi jer rano otkriven rak dojke je u 98% slučajeva izlječiv, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge Narcis Antonija Galić.

Volonterke su dijelile narcise prolaznicima u Širokom Brijegu

Podršku hrabrim ženama iskazali su i gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević te predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić. Članice Udruge dale su im narcise te na revere zakačile rozu vrpcu – simbol borbe protiv raka dojke.

Gradonačelnik Kraljević izrazio je podršku njihovom radu te istaknuo da će Grad Široki Brijeg i dalje pomagati radu Udruge Narcis kao i proteklih godina.

Vinko Topić i Miro Kraljević s članicama Udruge Narcis

Inače, u Domu zdravlja Široki Brijeg nije moguće izvršiti mamografski pregled već samo ultrazvuk dojke. Mamograf odavno postoji, kako doznajemo, nedostaje mu dio te nije u funkciji. 

Mamografske preglede žene iz Širokoga Brijega mogu obaviti samo s uputnicom u Domu zdravlja Ljubuški dok u Domu zdravlja Grude ne mogu iako i tamo postoji mamograf te zdravstveno osigurane osobe iz ŽZH imaju praviti koristiti usluge u sva četiri doma zdravlja u ovoj županiji.

Zbog takvih stvari, većina žena odluči se na mamografski pregled u privatnim poliklinikama i ordinacijama.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.