Širokobriježanka zarađuje od umjetnosti

Živjeti od umjetnosti u Bosni i Hercegovini je izuzetno izazovan zadatak. Potvrdit će vam to gotovo svi mladi, ali i poznati etablirani umjetnici. Jedan od načina uspješnog rada domaćih umjetnika jesu svojevrsna dopunska zanimanja, odnosno suradnja sa velikim kompanijama i sve izraženiji trend rada na nešto drugačijim zadacima i vidovima umjetnosti.

Jedna od takvih upješnih priča, dolazi nam iz Širokog Brijega, gdje već par godina cvjeta suradnja mlade umjetnice Katarine Soldo i branda Jägermeister. Katarina je na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg diplomirala 2013. godine. Sudjelovala je na brojnim kolonijama i izložbama, a zatim je stigla narudžba posebne zanatske slike za Jägermeister.

„Bilo je teško pronaći svoje mjesto pod suncem u generalno lošoj situaciji kada su u pitanju umjetnici u našoj zemlji, jer je umjetnost radi same umjetnosti već odavno gotovo pa nemoguća. Kao i većina mladih ljudi, bila sam svjesna izazova svakodnevnice, no desio se taj „klik“ sa brendom Jägermeister.“ – tvrdi Katarina.

Bio je to početak uspješne suradnje, u kojoj je kombinacija mlade umjetnice i urbanog branda rezultirala specifičnim radovima koji ukrašavaju brojne bosanskohercegovačke lokale i pubove. Svoje instalacije, Katarina izrađuje uglavnom od stakla, pleksiglasa, pijeska i drvofiksa, ali i iskorištenih Jägermeister boca i epruveta, a rezultat su zaista unikatni i nadasve zanimljivi radovi.

„U svom djelovanju uživam svu kreativnu slobodu, a u zavisnosti od kompleksnosti djela, za izradu djela mi je potrebno od 7 do 30 dana. Velika je prednost što je Jagermeister inovativan, zabavan i kreativan brand, koji daje mnogo pažnje neobičnim vidovima promocije. Dosad sam uradila nekih 10-tak radova, koji su postavljeni u klubovima i pubovima širom BiH, a u pripremi su i drugi unikatni radovi.“ – kaže Katarina Soldo.

Ova mlada i perspektivna umjetnica u skorije vrijeme planira vlastitu izložbu, a na upit može li se u našoj zemlji ipak živjeti od umjetnosti odgovara potvrdno. Sjajna je to suprotnost načelno lošoj poziciji umjetničkih radnika u BiH i još jedna od rijetkih pozitivnih priča naše realnosti.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.