Širokobriježani učili o pametnom korištenju energije u sklopu projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u petak su u Širokom Brijegu proveli projekt pod nazivom ”Zeleni ekonomski razvoj” na području Bosne i Hercegovine. 

Na edukativno-zabavnom događaju na Trgu Gojka Šuška građani su imali priliku dobiti savjete o pametnom korištenju energije, zaštiti okoliša i ekonomskoj održivosti, a sve u cilju uštede novca i poboljšanja kvalitete života. Cilj su bili mladi ljudi koji će uskoro useliti u vlastite stanove i kuće te im se na ovaj način, informativnim letcima i stručnim savjetima pokušalo što pobliže objasniti pojam energetske efikasnosti.

Najmlađi prolaznici su kroz kviz znanja odgovarali na pitanja o energiji, a najbolji odgovori su nagrađeni simboličkim nagradama. Također, svi prisutni dobili su informacije o tome koliko je racionalno korištenje energije važno za budućnost planete te su dobili, gore navedene, edukativne letke o pametnom korištenju energije.

Cilj projekta ‘Zeleni ekonomski razvoj’ je da educira javnost kako smanjiti potrošnju javnih sredstava na korištenje energije i vode, te kako da se stvore povoljniji uvjeti za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje ”zelenih radnih mjesta”.

Kroz ovaj projekt i njegove aktivnosti cilj nam je informirati što veći broj građana, a posebno mlade o važnosti pametnog korištenja energije s ciljem očuvanja planete i ostvarivanja uštede. Planet i prirodni resursi nisu neiscrpan izvore energije i vrijeme je da se tome posveti veća pozornost ukoliko želimo da naša djeca imaju normalne uvjete za život,” izjavio je voditelj sektora za energiju i okoliš UNDP-a, Sanjin Avdić.

U okviru kampanje na televizijskim postajama u BiH bit će emitiran serijal od deset kratkih animiranih filmova kojima se želi najmlađoj publici, na zanimljiv i zabava način, predstaviti savjeti za pametnu upotrebu energije, s cilje očuvanja Zemlje, zaštite okoliša i uštede novca. Serijal će također biti dostupan na službenom YouTube kanalu kampanje ”Profesor Atom.”

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici UNDP-a kao i na facebook stranici namijenjenoj mlađoj populaciji Profesor Atom.

undp_energija_siroki_1

undp_energija_siroki_2

undp_energija_siroki_3

undp_energija_siroki_4

undp_energija_siroki_5

undp_energija_siroki_6

undp_energija_siroki_7

undp_energija_siroki_8

undp_energija_siroki_9

undp_energija_siroki_10

undp_energija_siroki_11

undp_energija_siroki_12

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.