Širokobriježani provode projekt od pola milijuna – Jabuka.tv

Širokobriježani provode projekt od pola milijuna

Bosna i Hercegovina nedovoljno koristi europske fondove. Razlog tome su manjak informacija i složene procedure. Stručnog kadra nedostaje u državnim upravama, a edukacija je potrebna i lokalnim zajednicama i privatnom sektoru.

Federalna.ba donosi primjer iz Širokog Brijega, gdje skupina mladih nema problema s povlačenjem europskog novca. David Naletilić i Lucija Kvesić dio su tima koji je ostvario europski projekt vrijedan oko pola milijuna maraka.

Youth Drive naziv je njihovog projekta iz područja upravljanja otpadom. Intezivno se pripremaju za početak aktivnosti. Čeka ih velik posao na području cijelog ŽZH.

Mjesecima su Lucija i David radili na izradi projekta. Novca za angažman konzultanata nisu imali. Za njih volontere bili su preskupi. Preostalo im je da sami uče i predlože takav projekt koji sada Europa financira s iznosom većim od 230 tisuća eura. No, kako kažu, zbog koronavirusa, neke su aktivnosti morali odgoditi.

Za nekoliko dana potpisat će sporazume o suradnji s gradonačelnicima i načelnicima. U školama će u sljedećih 18 mjeseci održati ukupno 192 edukacije. Osim podizanja svijesti o važnosti čuvanja okoliša kod mladih, radit će i na terenu – analizirati postojeće stanje okoliša.

Sve će to činiti tekst elaborata. Bit će temelj, kako kažu, zakonodavcima za djelovanje. Ali neće projekt tu završiti.

U planu im je da na kraju projekta ostvare mrežu partnera, privatnog i javnog sektora, škola, nevladinog sektora, a koji će biti spremni za apliciranje na fondove u slijedećem IPA programskom razdoblju od 2021. do 2027., gdje će biti puno više sredstava baš za tematiku očuvanja okoliša, upravljanja otpadom, prelaska na održive izvore enrgije i slično.

Entuzijazam neće opasti, tvrde Lucija i David. Njihov projekt tek je početak dugoročnog cilja zaštite okoliša.

Youth Drive

Naša zemlja nedovoljno koristi europske fondove. Razlog tome su manjak informacija i složene procedure. Stručnog kadra nedostaje u državnim upravama, a edukacija je potrebna i lokalnim zajednicama i privatnom sektoru. Mi donosimo primjer iz Širokog Brijega, gdje skupina mladih nema problema s povlačenjem europskog novca. David Naletilić i Lucija Kvesić dio su tima koji je ostvario europski projekt vrijedan oko pola milijuna maraka.Više na www.federalna.ba/bhs/vijest/309196

Posted by federalna.ba on Saturday, 14 March 2020

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.