Širokobriježani plaćaju najskuplji kruh u državi!

Kruh

Prosječne cijene protekle godine na području BiH su većinom bile stabilne, ali i nešto niže u odnosu na početak 2014. Iako se u nekim slučajevima radi o pojeftinjenju za samo nekoliko feninga, kod ljudi to stvara privid kako stvari ipak kreću nabolje.

Prema najnovijim statističkim podacima koje na mjesečnoj bazi pravi Ministarstvo trgovine FBiH, pad cijena nafte i naftnih prerađevina proteklih mjesec dana nije utjecao na promjenu cijena proizvoda, javlja Prvi.tv

Tako je, primjerice, jedan kilogram kruha iznosio 2,40 KM (u RS-u 2 KM), a isto je i u ovoj godini.

Gledajući po gradovima, najskuplji kruh je u Širokom Brijegu i Travniku (2,8 KM), dok je najjeftiniji u Orašju (1,8 KM) i Goraždu (2,1 KM).

Na istoj prošlogodišnjoj razini ostalo je i mlijeko 1,5 KM po litri, svježa pastrva je 9,9 KM po kg, svinjsko meso s kostima 9,2 KM po kg, šećer 1,2 KM po kg, jestivo ulje 2,1 KM po litri, margarin 4,9 KM.

Niža je cijena brašna (0,9 KM) za 10 feninga u odnosu na prošlu godinu. Niža je i u odnosu na RS, gdje je cijena brašna u prosjeku 1,05 KM po kg, kao i u Hrvatskoj gdje je 1,5 KM, dok je viša u odnosu na Srbiju, gdje je cijena brašna 0,85 KM.

Što se tiče gradova u FBiH, brašno je najskuplje bilo u Širokom Brijegu (1,4 KM po kg), a najjeftinije u Tuzli (0,8 KM po kg). Za 10 feninga jeftinija je i riža koja stoji 3,6 KM po kg, javlja Prvi.tv

Najskuplju rižu plaćaju Mostarci koji za to, prema podacima iz ovog ministarstva, kako prenosi Večernji list, moraju izdvojiti čak 4,9 KM po kg, dok je najjeftinija u Orašju (2 KM po kg). Industrijski maslac koji je zadržao prošlogodišnju nižu cijenu od 17,1 KM (prošle godine u siječnju stajao je 18 KM po kg) najskupljiji je u Orašju (20,1 KM po kg), a najjeftiniji je u Goraždu 10,8 KM po kg.

Što se tiče pakiranja od 250 gr, cijena je za 5 feninga viša u odnosu na prosinac prošle godine. Za deset feninga viša je cijena i junećeg mesa bez kosti (prošle godine 12,8 KM po kg), dok je u siječnju 2014. bilo 13,2 KM po kg.

Pad cijena zabilježilo je i voće i povrće. Pa je tako grah jeftiniji u prosjeku za 10 feninga (5,2 KM po kg), kao i crni luk koji u prosjeku stoji 1,1 KM po kg. Banane imaju veću cijenu za deset feninga, kao i jabuke. Najvišu cijenu mljevene kave plaćaju Orašani (15,2 KM po kg), a najnižu u Goraždu (9,1 KM po kg), dok je prosječna cijena 12,1 KM po kg u FBiH.

Cijene vode ostale su na istoj razini kao i prošle godine, a najskuplju plaćaju u Tuzli, dok je najjeftinija u Zenici (0,5 KM po metru kubičnom). Mrki ugljen po toni isto bilježi u siječnju nižu cijenu 169 KM po toni, kao i drvo za ogrjev koje po metru kubičnom iznosi u prosjeku 73 KM.

Iako su tijekom prosinca prošle godine i siječnja ove godine cijene naftnih prerađevina bile u padu (trenutačno su ponovno u porastu), nije došlo do značajnijih promjena u cijenama, pogotovo kada uzmemo činjenicu da je od siječnja poskupjela i el. energija, a koja u proizvodnju ulazi s 30-ak posto.

(www.jabuka.tv)8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.