Širokobriješki uzgajivači smilja okupljaju se u ceh – sastanak u utorak

Svjedoci smo kako se sve više ljudi, mladih i starih, počelo ozbiljno baviti proizvodnjom smilja u Gradu Širokom Brijegu, napose u cijeloj Hercegovini. Većina je bila potaknuta primjerima otkupa smilja ranijih godina, točnije sve donedavno.

No, postavlja se pitanje realnih potrebna za tržište eteričnim uljima i cijene otkupa. O prvom se samo špekulira, no nitko nije napravio ozbiljnu analizu, kamoli studiju.

U regionalnim destilerijama počeo je otkup smilja, branje je još uvijek u tijeku, a mali i srednji proizvođači ostavljeni su na milost i nemilost tržišta u kojem glavnu riječ ima krupni kapital, koji je tako udaljen od običnog hercegovačkog čovjeka – zemljoradnika.

Posljednjih mjeseci, hercegovački mediji prenosili su vijesti o udruživanju otkupljivača te stvaranju monopola na cijenu od tri konvertibilne marke za kilogram smilja. Smatramo kako je došlo vrijeme da se i mali i srednji proizvođači smilja počnu okupljati poradi zajedničkog interesa, nastupa prema otkupljivačima, koji koriste individualiziranu proizvodnju i otkup za vlastitu zaradu.

Držimo kako je moguće da se smilje uzgaja, otkupljuje i dalje plasira na europsko tržište, a da svi budu zadovoljni ili barem nikome na štetu. Potrebno je da se mali i srednji proizvođači okupe u veće cjeline sa svrhom zaštite svoga interesa, a i u smislu koordiniranja otkupnih kvota, te mogućeg izvoznog potencijala.

Svjesni činjenice kako je jedini način za zaštitu od daljnjeg obaranja otkupne cijene smilja upravo udruživanje i zajednički nastup, pokrećemo inicijativu za osnivanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega.

Zajednički problemi mogu se riješiti samo zajedničkim radom, zajednički interes je postao cilj koji možemo ostvariti putem udruživanja u ovakve organizacije. Zadaća ceha proizvođača također treba biti koordinacija sadnje, uzgoja, berbe i plasiranja smilja. U tim segmentima ceh proizvođača može biti značajan faktor pri poslovanju, te jaka podrška malim i srednjim proizvođačima smilja na teritoriju grada Širokog Brijega.

Smatramo kako trenutna „stihija“ i izostanak koordinacije proizvođača može dovesti do daljnjeg pada otkupne cijene, te smo se odlučili na zaustavljanje takvog scenarija – nikom na štetu, a vjerujemo, svima na korist.

Pripremni i informativni sastanak svih zainteresiranih malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega, na kojem će se prezentirati ideja osnivanja Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega, održat će se u utorak, 12. srpnja u 18.00 sati, u prostorijama Vijeća mladih Široki Brijeg (desni toranj kina Borak; Trg Gojka Šuška 5b).

Ponavljamo da je jedini interes inicijative zaštita prava i interesa malih i srednjih proizvođača smilja grada Širokog Brijega. Pozivamo sve zainteresirane proizvođače smilja da se odazovu ovom neformalnom sastanku, a sve što je potrebno je dobra volja, priopćeno je iz Inicijativnog odbora za osnivanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj: