Širokobriješki franjevci na Čerigaju obilježili obljetnicu dolaska

I ove godine je tradicionalno na Čerigaju kod Širokog Brijega upriličeno slavlje 178. obljetnice dolazaka fratara.

Dolazak franjevaca u Hercegovinu obilježen je svetom misom koju je predvodio vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego uz koncelebraciju fratara iz Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu na čelu s gvardijanom fra Ivanom.

Čerigaj je smješten na uzvisini te je zbog toga od milja zvan orlovsko gnijezdo, odakle su fratri počeli nadlijetati ovaj kraj i cijelu Hercegovinu ne bi li dosegli razvoj duhovne, kulturne i civilizacijske dosege kakve su viđali po Europi dok su se školovali u prvom redu za svećenike – duhovnike svome narodu, a zatim i za doktore (fra Mato Nikolić), kirurge (fra Mihovil Sučić), profesore na taj način donoseći u BiH umijeća koja će oplemeniti čovjeka i cijelu BiH.

17. svibnja 1844. na horizontu umornih fratara od puta iz Kreševa ukazalo se mjesto Čerigaj, gdje su fratri načinili prvo konačište i skovali planove kako uzdići misao i duh izmorenoga “svita” ovoga kraja.

Veliki broj vjernika okupio se oko stare crkve kako bi sudjelovao na obljetnici dolaska fratara na područje Hercegovine.

(www.jabuka.tv)

26 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.