Širokobriješki Emerus povećao proizvodnju za 50%

Prema trenutnim podacima za prva četiri mjeseca ukupan odnos vanjskotrgovinske razmjene bilježi pad od 520 milijuna maraka u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, do kraja godine očekuje se značajan rast posebno po pitanju izvoza. A s kakvim izazovima oko proizvodnje i izvoza robe se suočava realni sektor.

Uvoz je u BiH porastao za 6 % dok je izvoz pao za 1 % u prva četiri mjeseca. Ili preciznije, uvozili smo oko devet milijardi, a izvozili oko šest milijardi maraka. Najvažniji trgovnski partneri i dalje su isti, a to su susjedne zemlje i zemlje Europske unije.

A zašto je došlo do pada ukupnog dosega vanjskotrgovinske razmjene razloge treba potražiti i generalnom usporavanju ekonomije na europskom prostoru, javlja RTV Herceg-Bosne.

Problemi s kojima se realni sektor i cjelokupno tržište u BiH suočava su već izvjesno vrijeme slični. A BiH ima značajan potencijal u prirodnim i zemljišnim resursima prema kojima se i realni sektor nastoji usmjeriti u skorijoj budućnosti.

Postala je jedna vrlo kriva percepcija, kada netko radi u metalnoj industriji da je tamo kao nešto prljavo i zašto bi se bavili tim poslom. Međutim, danas govorimo o CNC strojevima, operaterima, programerima, o suvremenoj tehnologiji i industrijama koje su čiste skoro kao ljekarna. Nemamo više tu prljavu industriju i svi mladi se pozivaju da posjete takve kompanije i vidjeli čime se bave te ponudili svoj rad, naveo je dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković za RTV HB.

Jedna od takvih kompanija je i uspješna tvrtka Emerus iz Širokog Brijega. Oni su u proteklom razdoblju otvorili novu proizvodnu liniju i u prvim mjesecima ove godine zabilježili povećanje proizvodnje od preko 50 % u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnju prilagođavaju tržištu EU, a do kraja godine planiraju zaposliti još oko 70 ljudi.

Gotovo kao i cijelo poduzetništvo i oni se suočavaju s brojnim izazovima i poteškoćama. No, sa svojim partnerima nastoje ukazati višim razinama vlasti s kakvim odlukama bi im mogli pomoći.

Iz Vanjskotrgovinske komore navode kako ipak do kraja godine očekuju značajan rast ukupne vanjsko-trgovinske razmjene, unatoč padu u prvom kvaratalu godine. A tome bi trebale doprinijeti nove investicije i ulaganja iz realnog sektora.

(www.jabuka.tv)