Širokobriješka Franjevačka galerija u Sarajevu predstavlja fra Mirka Ćosića

U četvrtak 16. studenoga u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će otvorena izložba djela fra Mirka Ćosića, prvoga diplomiranoga slikara franjevca iz Bosne i Hercegovine. Izložba je realizirana u suradnji s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg, a svečano otvorenje zakazano je za 19 sati.

Na izložbi pod nazivom “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga” bit će predstavljeno šezdesetak njegovih likovnih radova, koji se tematski mogu podijeliti na portrete, mrtve prirode, pejzaže, sakralne i žanr scene.

Izložba je pripremljena povodom 50. godišnjice slikarove smrti, a prethodno je bila prikazana u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima, sastavnici Gradskoga muzeja Vinkovci, te u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg.

Fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa širokobriješke Franjevačke galerije, u izjavi za Fenu, govoreći o slikarskom izrazu fra Mirka Ćosića, pojasnio je da ga je određivalo vrijeme u kojem je živio te da je imao realističku tendenciju, ali isto tako i prepoznatljiv lirsko-ekspresivni ton. Vrlo uspješno je radio portrete, krajolike i prirodu, u različitim tehnikama kao što su ulje na platnu, dosta često ulje na lesonitu, također i akvarel gdje se, dodaje fra Vendelin, dobro i iskazao. Kako je rekao, okušao se i u pastelu, mada nije sačuvano mnogo takvih njegovih radova.

Govor fra Vendelina Karačića na otvorenju izložbe u Vinkovcima

Predgovor ovoj izložbi, pod naslovom “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”, napisao je Beat Čolak, povjesničar umjetnosti iz Širokoga Brijega, koji je istaknuo da je fra Mirko Ćosić “skromno smjerajući ljepotu prirodnoga svijeta prenijeti i ovjekovječiti vlastitim slikarskim trudom”, u hercegovačkoj povijesti umjetnosti sebi osigurao istaknuto mjesto.

“Pa i ako ta umjetnost ne pripada vrhunskim dostignućima i možda se nikada neće nalaziti u svjetski poznatim kolekcijama, ipak je valja cijeniti jer pokazuje početne korake u razvoju ideje i talenta čije plodove danas mnogo lakše nalazimo i ubiremo. Poput najstarijega djeteta, ovaj je hercegovački franjevac i slikar samotnjački probijao put, vrlo često oskudijevajući i sredstvima, ali ustrajući i ne odričući se mladenačkih snova i želja koje su – uz redovništvo – postale i životnim pozivom”, u predgovoru navodi Čolak.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. godine u Buhovu. Diplomirao je u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Becića. Jedan od znamenitijih kolega mu je slikar Gabrijel Stupica. Predavao je crtanje i povijest umjetnosti u gimnaziji u Širokom Brijegu od 1935. do 1945. Partizani su uništili gotovo sve njegove slike. Naslikao je oltarne pale u Rasnu i na Čerinu te dvije zidne slike u staroj crkvi u Gorici. Preminuo je 1967. godine u Širokom Brijegu, gdje je i proveo svoj radni vijek.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.