Široki Brijeg: Žene u rozom s narcisima podizale svijest o važnosti ranog otkrivanja raka dojke

Manifestacija ”Dani narcisa”, koja se održava od 2009. godine, održana je u četvrtak na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu.

Obilježavanje ”Dana narcisa” organizira Udruga žena liječenih od karcinoma dojke Narcis, osnovana 2003. u Širokom Brijegu, kojom želi ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Danima narcisa nastojimo prikupiti sredstva za rad naše udruge humanitarnog karaktera te dodatno podignuti svijest žena o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Nastojimo imati volontere koje tražimo po srednjim školama. Tako smo se povezali sa srednjoškolcima i to je prvi korak da dođemo do njihovih roditelja i sestara, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge Narcis Antonija Galić.

Ulicama Širokoga Brijega u petak ste mogli sresti volonterke koje su dijelile prolaznica žute narcise, a brojni građani dolazili su na središnji gradski trg gdje su svojim novčanim prilozima poduprijeli rad Udruge Narcis.

Antonija Galić

 

Svijest o ranom otkrivanju dojke sve više se širi. Već smo postigli neku razinu da nas ljudi ne zaobilaze kao prvih godina naših aktivnosti već nam dolaze i raspituju se. Važno je da se svijest o raku dojke sve više širi jer rano otkriven rak dojke je u 98% slučajeva izlječiv, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge Narcis Antonija Galić.

Inače, u Domu zdravlja Široki Brijeg nije moguće izvršiti mamografski pregled već samo ultrazvuk dojke. Mamograf odavno postoji, kako doznajemo, nedostaje mu dio te nije u funkciji.  Mamografske preglede žene iz Širokoga Brijega mogu obaviti samo s uputnicom u domovima zdravlja u Ljubuškom i Grudama.

Zbog takvih stvari, većina žena odluči se na mamografski pregled u privatnim poliklinikama i ordinacijama.

Podsjećamo, obilježavanje ”Dana narcisa” započelo je u Ljubuškom na Međunarodni dan žena, a bit će okončano u petak od 10:00 do 12:00 sati u Grudama i Posušju. Akcija će u Posušju biti održana na Trgu hrvatskih branitelja, a u Grudama u Parku hrvatskim velikana.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

      • Ultrazvuk je manje stetan, ali se njime ne moze viditi sve. Kod mamografije je izlozenost zracenju mozda nesto sto zbog cega se zene cesce ne odluce za nju.
        Vjerojatno se mora cesce indivudalno procjeniti, sta se bira. Uglavnom je jako vazno obaviti godisnji preventivni pregled i pokusati sto je moguce zdravije ziviti, da se po mogucnosti sprijeci nastanak karcinoma.

  • Evo ja odgađam već godinu dana mamografiju jer mi se ne da plaćat privatno ili ići u Grude. I sigurno nisam jedina. Od kada je otvorena nova poliklinika sve stalo u domu zdravlja.

  • Doktor Kordic je mojoj majci utvrdio pravu dijagnozu nakon sto je jedan naš renomirani specijalist to propustio napraviti. Svakom se moze dogoditi pogreska, ali molim vas da ne lupetate.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.