Široki Brijeg – zagonetačka metropola

Od 30. rujna do 2. listopada u Širokom Brijegu je održan 32. SOZAH – Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske što je svojevrsno prvenstvo Hrvatske. Titulu prvaka nad prvacima ponio je Pero Galogaža. Šezdesetak enigmatika iz Hrvatske natjecalo se u pet kategorija i jednom prednatjecanju.

SOZAH je u Širokom Brijegu održan u sklopu obilježavanja sto godina enigmatike u ovom gradu, odnosno 101 godine od kada je Širokobriježanin Josip Slišković objavio zagonetku u jednom zagrebačkom listu. Naime, 1915. godine Josip Slišković, greškom potpisan kao Glišković, objavio je zagonetku skrivačicu (anagram) u zagrebačkom ”Ilustrovanom listu”.

zagonetka

Tu je možda i započelo ono što će kulminirati u novije vrijeme, a to je da će Široki Brijeg biti baza najboljih enigmatika na ovim prostorima, ali i u svijetu, što je za ovako relativno malen grad velika stvar.

Veliki kvizoman i enigmat Robert Pauletić nedavno je Široki Brijeg opisao kao zagonetačku metropolu.

Enigmati iz Širokog objavljuju u najvažnijim hrvatskim enigmatskim revijama i časopisima (Feniks, Kviskoteka, Kvizorama, 101 skandi, 50 skandi…), ali i u neenigmatskim časopisima. Neki od njih rade i pitanja za popularne TV kvizove (Potjera, Kvizna situacija, Tog se nitko nije sjetio…).

Među Širokobriješkim enigmatima su: Zdenko Ćavar, dvostruki prvak Hrvatske u prvenstvu koje organizira Kviskoteka, braća Mariofil i Nevenko Soldo te Filip Karačić, a ranije su se enigmatikom više bavili i humorist te novinar Frano Vukoja i pjesnikinja Ružica Soldo, onda i Predrag Bošnjak. Vrlo je aktivan i Mostarac Željko Marinović.

”Na SOZAH-u su se ove godine okupili natjecatelji iz raznih krajeva Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Istra, Omiš, Split, Osijek, Vinkovci, Čakovec…), ali i nekoliko njih iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine pa čak i jedan iz SAD-a, tako da ovaj susret poprima međunarodnu razinu”, izjavili su organizatori za portal Jabuka.tv.

enigmatici_sb

Nevenko Soldo, Filip Karačić, Frano Vukoja, Mariofil Soldo, Ružica Soldo, Željko Marinović i Zdenko Ćavar

U Širokom Brijegu su održana su tri veća natjecanja: natjecanje u sastavljanju zagonetaka, rješavanju klasične enigmatike i u rješavanju logike.

U prvom natjecanju trebalo je u sat i pol sastaviti četiri zadatka (1. križaljku 14×8 u koju je trebalo uvrstiti pojmove HERCEGOVINA i MAKARSKA, 2. premetaljku od ŠIROKI BRIJEG – ZAGONETAČKA METROPOLA, 3. rebus u koji će biti uvršteni riječ STO i neki hrvatski otok, 4. magični štit u koji je bila upisana riječ STO.)

Logika je okupila 10-ak ljudi, a među njima se okušao i Širokobriježanin Ivan Galić. Za rješavanje su Širokbriješki enigmati Ćavar, braća Soldo, Marinović te Karačić natjecateljima priredili dosta teške, ali i zanimljive zadatke.

Potpune rezultate možete pročitati OVDJE.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.