Široki Brijeg: U ponedjeljak počinju zornice

Crkva Uznesenja BDM Široki Brijeg
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu od ponedjeljka 3. prosinca počinju se slaviti svete mise zornice.

Kao i prethodnih godina, svete mise zornice u došašću će se slaviti svakim radnim danom u 06:00 sati.

Stoga će se i u subotu 8. prosinca, na blagdan Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, rana sveta misa slaviti s početkom u 06:00 sati, dok će sve ostale svete mise biti kao i nedjeljom.

U došašću se svakog jutra služe mise zornice, puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. One predstavljaju oblik četverotjednoga trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku.

Naime, mise zornice nastale su vjerojatno već u 5. stoljeću, nakon Kalcedonskoga sabora i proglašenja dogme o Mariji Bogorodici, zbog čega imaju snažno marijansko obilježje.

Riječ je zapravo o adventskim zavjetnim misama slavljenima na čast Blažene Djevice Marije. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima. U Europi, naročito u germanskim krajevima, običaj slavljenja misa zornica proširio se u 15. stoljeću.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.