Široki Brijeg: U Narodnoj knjižnici predstavljene dvije knjige o zločinima UDBA-e

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, u organizaciji Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg, predstavljene su knjige “HRB, FENIX I UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca” autora Igora Omerze i „Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ autora Romana Ljeljaka.

Na samom početku programa predstavljanja knjiga nazočne su pozdravili Predrag Kožul, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Široki Brijeg koji je bio i voditelj programa te fra Miljenko-Mića Stojić Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ koji je uputio riječi zahvale autorima knjige koji se ne boje istraživati ubojstva hrvatskih domoljuba, istaknuvši da Slovenija, Hrvatska i BiH ne čine puno na procesuiranju i pronalaženju njihovih ubojica.

Slovenski istražitelj Roman Ljeljak predstavio je knjigu „Naruči ubojstvo u Ljubljani – pravilnici UDBE, ubojstva po zakonu“ kojoj je autor.

“Kada sam u slovenskoj pismohrani pronašao kutiju sa Stjepanovim stvarima odmah sam kontaktirao svog kolegu Božu Vukušića kako bi provjerio vjerodostojnost pronađenih dokumenata.”, rekao je Ljeljak, istovremeno zahvalivši Janezu Janši koji je kao predsjednik Vlade Republike Slovenije 1996. otvorio arhiv UDBE.

Ljeljak je izrazio nadu u pronalazak tijela ubijenog Stjepana Crnogorca jer su u Sloveniji i Austriji u tijeku sudski procesi protiv izvršitelja zločina počinjenim nad Stjepanom.

Knjigu “HRB, FENIX I UDBA, slučaj Stjepana Crnogorca” je predstavio njezin autor Igor Omerza koji je održao i kratku prezentaciju života Stjepana Crnogorca. Istaknuo je važnost rada na otkrivanju zločina koje je počinila jugoslavenska tajna služba UDBA.

„Knjiga je mješavina trilera i krimića, odnosno ona je istiniti krimić. U knjizi se nalazi veliki broj dokumenata što je dokaz istinitosti.“, rekao je Omerza.

narodna_knjiznica2

narodna_knjiznica3

„Cijeli udbaški vrh bojao se Stjepana kao da je imao tisuću vojnika iza sebe. Njegovo oružje bila je ljubav prema Domovini i svome narodu.“, rekla je časna sestra Bernardina Crnogorac sestra ubijenog Stjepana.

„Moj brat bio je bio povezan sa skupinom “Fenix” (Bugojanska skupina 1972.), ali nije s njima ušao u Hrvatsku. Ipak, 02. srpnja 1972. gubi mu se svaki trag i otada ništa za njega nismo čuli.”, završila je sestra Bernardina.

Pjesmu ” Tvoje lice” koju je napisala sestra ubijenog Stjepana Crnogorca, časna sestra Bernardina Crnogorac, izvela je Snježana Vukojević.

(www.jabuka.tv)

44 komentara

 • P R Č I L A V A M U D B A M A T E R B O L E S N U I D I O T S K U.
  Ljudi nemaju posla i ne mogu normalno živit. Oko nas na svakom koraku lopovi i kriminalci.U bolnicu ne smiješ ni povorot bez 100 maraka Za koju godinu ćemo se svi iseliti a vi se naganjate sa udbom.

 • HDZ je protiv otkrivanja udbaša i lustracije,jer bi njih puno stradalo u tom procesu.Bake poznaje neke ljude iz UDBE,ali neće ih prokazati.

 • Gospodine Kožul daj skini se narodu sa grbače,borba sa prošlošću nam ne donosi ništa dobroga samo pojedincima da imaju gdje protratćiti večer i to dobro naplatiti,narode probudi se vrijeme ti je da izvučeš glavu iz pijeska.

 • Slažem se sa jednim od onih gladnih, okanite se prošlosti od toga se ne može živjeti, dajte nešto o buudćnosti da se nečemu nadamo

 • Sve udbas do udbasa a prestavljaju knjigu i udbasuma. A sva omladina cupa kosu po kucam niko nema posla jer nam u zupanijama i ostalim institucijama sve babe i dede rade a mladi skolovani na birou!! Minjajte nesto dok svi ne odemo odavde !!

 • Okanite se prošlosti i ne dirajte nam Udbu i Kos. Mi smo postavili svugdje svoje ljude i sve smo poklopili u Herceg Bosni. Mi možemo živjeti, a tko ne može živjeti neka ide u Njemačku.

 • Za velečasnog Miću Stojića

  Da se malo pozbavi ubojstvima hrvata u proteklom ratu.Blaza Kraljevica,Ludviga pavlovica,Marine Nuic…itd..itd

 • Bake je sin udbaša,zato i ima toliko saznanja o UDBI i daj pustite “čovjeka” on je bogom dani da priča i predstavlja knjige ma iz kojeg ljudskog segmenta života dolazile.”Živio” HDZ ,Hvala Bogu i u Baketovu slučaju HDZ-u.Bravo hrvatine usrane.

  • Nemoj tako o Baketu. On je dobio sedam tisuća preferencijalnih glasova, njega narod voli i ne bi mogli živjeti bez njega.

 • Ne znaju ovi danas ništa drugo već napaćenom narodu uvijek diraju u bolne rane i tako produžuju agoniju i prikrivaju svoju nesposobnost,odnosno pokušavaju na taj način što duže vladati i ujedno krasti.A fra Mića i ostala mu subraća ih svesrdno blagoslivljaju.Moj fra Mića bavite se svojim poslanjem obilazite bijedne i nemoćne kojih je u tvom okruženju jako puno,a kani se ćorava posla.Što više o Udbi pričate tim manje Vam narod vjeruje.

 • Što se vi, bre, moji sledbenici druge i treće generacije, tako zajapurite kad se dira u moje tekovine: psujete, vređate, izmišljate (vidite ono čega nema) i što je najgore, vadite se tako naivno da vas je jednostavno prepoznati. Dajte, bre, malo duha u sve ovo, a ne uvijek isto: ostavite prošlost, dajte posla, svi su udbaši, crkva je za sve kriva itd. Tako ste prepoznatljivi. I vrapci više znaju da smo ubijali, otimali, krali i uništavali sve što smo dotakli. Menjajte taktiku, po Bogu braćo. Otrcano vam je više to ostavimo prošlost, jer jer je to toliko prozirno da se odmah vidi da ste deca komunista ili unuci partizana. Smislite nešto originalnije, jer sam i ja govorio da zločini ne zastarevaju, ne držite se toga kao pijan plota, kao što sam onomad rekao našim sudijama. Ostajte mi zdravo deco komunizma i čuvate mi bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga!

 • Vidi što se lipo redaju ova mala govna komunistička. Njih trojica, samo imena minjaju. Otužno! U uvik isto! I kao slučajno uvik brane Udbu. I ne kontaju da što više udbaškog izmeta iznosite po normalnim ljudima, to tužnije izgledate. I svi vam dobro znaju imena. Mislim vas trojice. Pozdrav gubo komunistička. Lipo su vas didovi i ćaće “vaspitali”.

 • Kako može jedan svećenik govoriti o udbašima a doveo najvećeg kriminalca kao gosta, a isti taj svećenik pljuje po svemu što mladi pokušavaju svojim radom i trudom postići u Širokom od WHF pa do ostalog.

  Al ima Boga i svi ćemo njemu na sud otići kad tad i tada će se vidjeti tko je pravi katolik i vjernik kome je stalo do mjesta i naroda a kome do vlastitih interesa koje pokušavaju prošlošću izvući

  • Svecenici su u sluzbi kriminlaca i kriminalne vlasti samo zato jer su potkupljeni i podmiceni.Dosadasnji svecenici su obilazili siromasne i nemocne ovim danasnjim svecenicima je to ispodnizenja ciniti.Oni se hvataju politike jer od tog imaju vise korsitei.Zaboravili su oni na svoja tri zavjeta .Otjerali su uljeza koji nije kao oni tj fra Dadu Milasa.Otjerali su ga samo zato sto je bio posteni korektan i istinski svecenik

 • Bake je personifikacija adezea i bez njega se ništa ne odlučuje u ŠB. Pitajte ga gdje su dokumenti UDBE iz ŠB i zašto se konačno ne otvore arhivi? Odgovor je jednostavan jer bi onda mnogi iz sadašnje vlasti adezea odletjeli, a i sam adeze bi došao u pitanje. To vam je klasična prostitucija kao i među našim političarima i poduzetnicima. Javna je tajna da se među njima odvija takmičenje na tom polju.
  Svi, ama baš svi, prošli, sadašnji i budući političari su skloni prostituciji. To je ovisnost poput droge i netko ko se navuče se uvući drugoga dok se krug ne zatvori. Imamo sada slučajeva da su bivši (i sadašnji) makroi pogurnuti od svojih bivših klijenata do ranga političara visokoga ranga. Previše je to uzelo maha u BiH i nije iskorijenjena, već se samo preselila u druge sfere. Tko god lagodno dolazi do novaca, poduzetnici i političari, su skloniji seksualnom eksperimentiranju i dokazivanju muškosti. Imamo i masu slučajeva da se podmeću žene(prostitutke) političarima suprotstavljenih stranaka kako bi ih se uhvatilo u kompromitirajućim situacijama kako bi ih se kasnije moglo ucjenjivati. Na istoku ništa novo.
  Kod analize izbornog legitimiteta Instituta za društvena i politička istraživanja(IDPI) iz Mostara se polazi sa potpuno pogrešnim pretpostavkama da su rezultati izbora sami po sebi legalni i legitimni. Služe se starom komunističkom floskulom i Martinovim „podvlačenjem crte“ od određenog momenta, zanemarujući sve prethodne nelegalne i nelegitimne radnje pa analiziraju situaciju naručenu od strane „pobjednika“ kao da je izborna kampanja još u tijeku. Institucija zvučna imena Institut … treba da se zove „Institut adezea“ da ne mora narod sa ulice vikati: „Car je gol!“ Sa<dašnje rezultate adezea treba korigirati faktorom 0,50(znači umanjiti izborni rezultat za 50%), jer toliko otprilike iznose krađe od strane jednostranačkih adeze komisija i njihovih janjičara koje oni nazivaju promatračima. Do te brojke sam došao na temelji istraživačkog novinarstva gdje sam proturio nekoliko svojih promatrača koji su se prodali adezeu da bi mogli pokupiti sve informacije što se na izborima događa prije otvaranja biračkih mjesta, za vrijeme samih izbora i poslije zatvaranja biračkih mjesta. Rezultati su zapanjujući i može se slobodno reći da je demokracija u Sjevernoj Koreji daleko ispred demokracije koju provodi adeze. Samo postupanje IDPI-a je daleko pokvarenije i podmuklije od postupanja prostitutki u gore navedenom stavku. Da netko ne bi pomislio da branim druga Martina od druga Dragana onda je zajeb, jer meni osobno su obojica ista, dvije trule prostitutke.

  • Ti novinar, pa ti ne znaš korektno ni rečenicu složit. Ti podturio nekome nešto, pa ti ne znaš ni nos obrisat, a kamoli nekom nešto podturit. Daj, zdravlja ti, ober-glupane, ne seri…

   • Tebi Goja i slicnima odgovara laz a na istinu reagirate HDZ-ovski…Covjek govori onako kako jest.99 & političara u BiH povezuje prostitucija krenes od Dragana,pa preko HSP ovih ministra,Viktora,Pavkovica pa dalje da ne nabrajam.Bolan cijeli Hrvatski korpus je selo pogotovo dolaskom interneta i sve se zna,tako da ste vi zaokupljeni sexom a ne ekonomijom i brigomo svom bijednom narodu

 • “Sve udbas do udbasa a prestavljaju knjigu i udbasuma. A sva omladina cupa kosu po kucam niko nema posla jer nam u zupanijama i ostalim institucijama sve babe i dede rade a mladi skolovani na birou!! Minjajte nesto dok svi ne odemo odavde !!”

  E,ovaj je rođen i školovan za Županije!

 • Ma nema se što reci kad se vidi tko je nazocan ,same jade koje samo gledaju gdje se što dogodilo i tako se hrane. Lopovi ui svim oblicima pricaju u postenju.

 • Na moje predstavljanje knjige nije dosao nitko iz zupanije,nitko od predstavnika opcine,ni jedan svecenik. Pristojno sam pozvala neke od njih,a na skole stavila plakate o predstavljanju.Ako su po vasim komentarima vecinom udbasi bili na ovom predstabljanju,a na mome nisu,znaci li to da je udba protiv mene?Haha.
  Nije bio ni jedan ravnatelj skole,samo tri profesorice,uciteljice,nitko iz MH,a radi se o knjizi za djecu. Knjizi za buducnost,ne o tuznoj proslosti. Bio je predsjednik Bake. Ali se nije oglasio ispredMH kako je to uobicajeno. Svejedno cestitke na hrabrosti.
  Ruzica Zeljko.
  Moju knjigu “Za tvoj osmijeh ,dijete” mozete naruciti na 063556357. Nema je u knjizarama!!!???
  Prigodan poklon za nadolazece blagdane. Kupnjom knjige uveselit cete svoju djecu i dijete u sebi i ovu nezapislenu majku petero djece. Haha…

 • ima li u toj matici ikad reizbora ili ce bake biti vječni predsjednik , doživotni ko tito, a za ovog gori što napisa za vitu vito je bio zaposlen u mup-u, nisu problem služebenici koji su radili problem su amateri koji su dojavljivali viti

 • Žalosno je da o UDBi pričaju svećenici, a njihova misija je obraćanje i propovjedanje božije riječi i pomaganju nemoćnima. S druge strane MH bi trebala pomagati mlade intelektulce, a gle čuda oni od UDBI, pa dajte više recite jednom tko je tko. Pričate o Lustraciji, pa gospodo bar vi u Širokom to možete uraditi, ali? Bojim se da bi se i vas dotakla Lustracija. Jel tako?

  • Nije tako! Smeta ti istraživanje o Udbi jer ti u kući imaš takvih, jer su te takvi odgojili. Na tvoju žalost istraga ide dalje…

 • Nije baš za bacit svaka tvoja, tvrdnja Jaklin.Ima tu istine , sve je to kupi, i prodaj . Sve dam da prodam , tako je to u politici. Uglavnom isplivaju ljudi, ološ, koji zna kako bez rada i muke, a preko tuđih leđa obogatiti se . Malo je poštenih ljudi u politici, oni brzo otpadnu , jer u srazu s koritarima nemaju šanse. Koritari, moderne Jude drmaju svijetom,napuniti trbušinu, nešto nase i podase, nahrani bolesnu, i licemjernu taštinu, pogleda se u ogledalo, nabaci lažan osmjeh ili zabrinut ili ispitivački pogled, i eto te već kao nove zvijezde , koja će izvući svoj narod iz blata i gliba nemoći i bespersperktivnosti i nade.

 • Potječem iz obitelji gdje su mnogi zivotima platili hrvatsku slobodu u drugom svjetskom ratu.Tijekom komunističkih vremena smo bili obilježeni i nije bilo šanse da zivimo zivot normalnih ljudi.Al Bogu hvala sve se preživjelo,zna samo moja majka pokojna i otac koji je još živ kako se živjelo,al nikada se nisu dali znali su svoje za svoje zivjeli i za svoje ce umrijeti.Početkom domovinskog rata od prvoga dana su nas četvorica braće dali zivotna pladanj za danasnju slobodu.
  Bio sam više nego uvjeren da je došlo naše vrijeme i da ćemo malo zivjetikao ljudi kao svoj na svome i nismo zeljeli privilegije,,,Samo ono malo da znamo zasto smo toliko patili.I gle danas mi opet obilježeni
  Obilježeni zato jer nas uvijek kopka smrt istaknutih hrvatskih domoljuba (Pavlović,Kraljević,Bušic i mnogi drugi),Željeli smo malo pravde i reda.Al očito smo se prevarili.Ja i moja supruga smo nezaposleni preko 25 godina,i nemašanse dobiti posao.Ostali su bilčjezi iz onoga vremena za ovo vrijeme.I dođem do zaključka da se ipak nista nije promijenilo.Sinovi udbaša i dan danas vedre i oblace.Promijenili su samo retoriku i nastavili tlačiti pošteni i bijedni narod.A najteže mi padne kad vidim ove svećenike (JUde svog naroda) koji su se priklonili materijalizmu i potkupljeni blagoslivlju kriminalce i udbaše.Ne ostaje nam drugo već i dalje čekati neka nova vremena u kojima sigurno nećemo biti obilježeni onim biljegom UDBE:
  Fra MIĆA BOG SVE ZNA I BOG SVE VIDI!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.