U Širokom Brijegu predstavljanje knjige Silvane Marić Tokić

Predstavljanje knjige autorice prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić “Medijsko-informacijski rat: Informacija u središtu društveno političkih događanja” održat će se u ponedjeljak, 8. svibnja u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 20 sati.

Predstavljanje knjige “Medijsko-informacijski rat” u sklopu obilježavanja manifestacije “Svibanjska sjećanja 2023” organiziraju Grad Široki Brijeg i Ogranak Matice hrvatske, stoji u priopćenju.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Daniela Jurčić, recenzentica i izvanredna profesorica na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivan Kraljević, viši asistent i tajnik Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te autorica prof. dr. sc. Silvana Marić, izvanredna profesorica na Studiju novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Recenzentica prof. dr. sc. Daniela Jurčić navodi kako imamo ispisanu povijest, ali i medije koji vrlo često prikazuju stvarnost pristrano te kako ovom knjigom autorica daje znanstveni teorijski okvir.

Autorica je dala jasan pregled stanja u bosanskohercegovačkom društvu, koje je duboko podijeljeno. Želja joj je, shvatila sam, da mediji imaju ipak malo profesionalniji stav i malo odgovorniju ulogu, a to je objektivno prikazivanje stvarnosti. Ali i prošlosti. U tom kontekstu imat ćemo zdravije i prosperitetnije društvo, smatra recenzentica Jurčić.

Knjiga prof. dr. sc. Silvane Marić Tokić govori o nastanku i razvoju informacijskih znanosti, informacijskom i dezinformacijskom društvu, javnom znanju, medijima u službi politike, medijima kao “oružjima” suvremenog doba, ali i navodi primjere informacijskih strategija kroz koje čitatelji mogu lakše razumjeti pojam informacijskih strategija.

Autorica je pod mentorstvom prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana 2014. doktorirala na temu Mediji i informacijski rat u sarajevskim tjednicima u razdoblju od 1991. – 1995. godine, a svoju knjigu je posvetila upravo svom mentoru.

Prof. Tuđman mi je bio glavni poticatelj i mentor za ovu temu. Predložio je da se istražuje medijski prostor Bosne i Hercegovine, različite informacijske strategije i to mi je bila nit vodilja koja je dovela do mog doktorata, a kasnije do ove knjige, istaknula je autorica.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.