Evo koliko bi BiH imala novca da nije prodala sve svoje zlato

U ovom trenutku Bosna i Hercegovina kao država nema ni gram zlata u rezervama, a da u prethodnim godinama nije prodavala to zlato sada bi imala 7,3 tone zlata vrijednosti oko 450 milijuna eura.

Naime, formalno-pravno BiH nema zlato, već je ono u vlasništvu Centralne banke Bosne i Hercegovine koja ga prodaje ili kupuje zavisno od njihove osobne procjene i na te odluke im ne treba suglasnost Ministarstva financija i trezora ili Vijeća ministara BiH, pišu Nezavisne novine.

Sve svoje zlato koje je imala Bosna i Hercegovina je prodala. Iz sredstava sukcesije bivše SFRJ, 2001. godine BiH je dobila oko 195.000 unci zlata, ali odmah nakon toga odlukom Vijeća ministara BiH kojim je tada predsjedao Zlatko Lagumdžija, a ministar financija bio Anto Domazet, to zlato je prodano po cijeni od 273 dolara po unci, što je oko 53,5 milijuna KM. Ubrzo nakon te prodaje cijena zlata porasla je na oko 300 dolara po unci i BiH je izgubila oko pet milijuna KM.

Da je danas prodavala to zlato, recimo, BiH bi mogla dobiti 352 milijuna eura.

Kasnije, odnosno 2009. godine, BiH je, također, od sredstava sukcesije dobila još 42.360 unci zlata, koje je morala prodati, jer je tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo Zakon o raspodjeli, namjeni i korištenju financijskih sredstava dobijenih po Aneksu C Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Monetarno zlato prenosi se u Centralnu banku BiH i konvertira se u novčani oblik prodajom na domaćem i inostranom tržištu na osnovu procjene Centralne banke BiH i Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine u vezi sa najpovoljnijim vremenom u uvjetima prodaje, navedeno je u zakonu koji je nametnuo Incko.

Upravo to zlato, iz 2009. godine, dobiveno iz sukcesije kupila je Centralna banka BiH i od tada u kontinuitetu raspolaže tim zlatom u manjim ili većim količinama, zavisno od prodaje i kupovine.

Te godine u bilansu stanja iskazano je zlato u vrijednosti od 63,2 milijuna KM. Trenutno, Centralna banka Bosne i Hercegovine ima u vlasništvu 48.000 unci zlata ili oko 1.360 kilograma, čija je vrijednost danas oko 86 milijuna KM s obzirom na to da unca zlata na svjetskom tržištu ovih dana vrijedi oko 1.800 dolara.

Bosna i Hercegovina nema zlato. Zlato je sastavni dio deviznih rezervi i vlasništvo je Centralne banke BiH, koja je investirala u to zlato, i danas ono služi za pokriće konvertibilne marke. BiH je od sukcesije u dva navrata dobila zlato i to prodala, između ostalih, i Centralnoj banci. BiH je mogla držati to zlato, ali ono se vodi kao aktiva i onda se oni toga oslobađaju. To je uradila i Hrvatska, koja isto tako nema zlato, rekao je za “Nezavisne” Dragan Kulina, član Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Zlato kojim raspolaže Centralna banka BiH fizički je locirano u trezoru Engleske banke u Londonu, a kako kaže Saša Stevanović, ekonomist, činjenica da ono nije u državi je procjena upravljača deviznim rezervama da nam kao takvo nije potrebno i da ne postoji rizik ugovorne strane da smo 100 posto sigurni da ovo što se događa u svijetu neće praviti promjene u monetarnom sistemu svijeta i da se ne događa ništa što bi moglo dovesti do novog svjetskog poretka.

Kada profesionalno upravljate, kada ste posvećeni rizicima, onda nikad niste 100 posto sigurni. Upravljanje deviznim rezervama CB BiH od perioda 1997. do 2020. godine može se okarakterizirati kao upravljanje u jednom sustavu gdje je sve bilo poznato.

Nakon pandemije sve više glasova je da je potrebno razgovarati. Već sada su jasne naznake da to treba raditi s onima koji pružaju tehničku pomoć CB BiH jer ne možemo reći da je uspjeh ako imate dobit 26 milijuna KM, a gubitak kapitala od preko 320 milijuna KM. Potrebno je razgovarati o tome šta nas čeka u svijetu, rekao je Stevanović.

On kaže da treba postaviti pitanje kako uspostaviti povjerenje jednih među drugima i na koji način, netko tko je uplatio 40 posto kapitala u osnovni kapital CB BiH može očekivati da dobije dividendu u tom iznosu.

Svjedoci smo da zemlje istoka i mnoge centralne banke kupuju rekordne količine zlata, a mi to ne radimo, mi ga prodajemo. To je hrabar i, moje mišljenje s obzirom na to da ga nemamo u svojoj zemlji, pogrešan potez, rekao je Stevanović.

Pitajući se šta bi bilo da smo trećinu rasta monetarne pasive ulagali u zlato, Stevanović kaže da bi danas to iznosilo osam milijardi KM, ali da je lako biti general poslije bitke.

(www.jabuka.tv | Foto: Cropix)

6 komentara

  • Nebi imala ništa , da ne kradu političari krao bi narod. Na ovim prostorima je to jednostavno takav mentalitet , sve lopov do lopova i ako neko napada nekog da je lopov onda samo zato što mu je krivo da je ovi prije njega ukro pa nemože on. Nikad ovde ništa neće biti dok god je narod ovakav. I ovi što vazda prozivaju neke lopove su najveći lopovi samo nisu dobili ili iskoristili priliku. Primjer , svi se tuže na štelu u EP i kako tamo niko ništa neradi a prima se plata a da ti isti što se tuže dođu na isto radno misto također nebi ništa radili a isto tako primali platu samo što bi to onda bilo ok . Licemjeri sve redom ali štaje tuje. Trpi i šuti pa dok bude

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.