Široki Brijeg: U Franjevačkoj galeriji otvorena “Božićna radost”

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u srijedu navečer otvorena je izložba pod nazivom “Božićna radost”. Na izložbi su prikazana 34 slikarska, kiparska i grafička djela suvremenih i nešto starijih umjetnika, a koja vizualno predočavaju teme vezane uz Božić i Kristovo rođenje.

Otvorenje izložbe vodila je Željka Šaravanja, a nazočnima se prvo obratio fra Vendelin Karačić, koji je govorio o kontekstu izložbe i djelovanju Franjevačke galerije u protekloj godini te je naposljetku svima zaželio čestit i blagoslovljen Božić te sretnu novu, 2017. godinu.

O djelima je govorio dubrovački povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, koji je i autorom predgovora, u kojemu je zapisao: “Objediniti jednom temom veliki broj umjetnika, težak je zadatak čiji su rezultati, osobito kada se inzistira na motivu, nerijetko oskudni. Zato je pohvalno što su organizatori proširili obuhvat tema na one koje nisu samo božićne, pa čak i na one koje su više filozofske nego religijske, a čija bi značenjska slojevitost zahtijevala opsežnije analize. U svakom slučaju, ova izložba na harmoničan način sadržava vizualnu atraktivnost, intelektualnu izazovnost i duhovnu puninu te ju je potrebno primiti otvorena srca.”

Otvorenom je izložbu proglasio Drago Martinović.

Uz ovu izložbu predstavljen je i Katolički kalendar godine Gospodnje 2017., izdan u nakladi Franjevačke galerije Široki Brijeg, a čije stranice rese reprodukcije umjetnina s prikazima anđela.

O glazbenom ugođaju uspješno su se pobrinuli mladi iz Frame Široki Brijeg.

Izložba ostaje otvorenom i dostupnom svim posjetiteljima do 22. siječnja 2017. godine.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

  • zar se puno toga ne vrti oko franjevaca ,izgleda da nismo nadisli jos duhovno te franjevce . oni su trebali i jesu ,napravili temelje -DUHOVNOSTI – i ondan da su u suradnji , odnosno ispod vlasti -NE TAKO UTJECAJNI !!! neka idu po svijetu i obrazuju gdje je potrebnije -afrika

  • cc bi da naši franjevci idu po Africi ljudoždere okrećat na kršćanstvo.
    Nemre to tako, neka sami sebi stvaraju umjetnost i radost življenja.Ma, oni zapravo uživaju u tim svojim pretpovijesnim paganističkim ritualima i nije njima do naših franjevaca nego do sektašenja i nekog ritalnog plesa.
    Deset tisuća godina kaskaju za Europom i sad bi ti da ih franjevci preko noći izmjene. Ne ide to tako, oni su i sada u pećinskom razdoblju i sve su prilike da će tu i ostat jer njih napredak ne zanima.Eto ih tamo a nas neka ovamo di i jesmo.Oni imaju svoje a mi svoje. Nit oni žele nas niti mi njih i to je istina.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.