Široki Brijeg: U četvrtak izložba Mate Skoke o revitalizaciji sela Rasno

U četvrtak 19. rujna 2019. Galerija Vrba organizira izložbu “Ljubav je na selu: revitalizacija hrcegovačkog sela – Rasno” mag. ing. arh. Mate Skoke.

Uvodno predavanje održati će se u gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 18 sati. Zatim, u prostorijama Galerije Vrba u 19 sati biti će otvorenje izložbe.

Naše usvojene slike sela i grada baziraju se na onome što je te sredine stoljećima činilo tipičnima i suprotnima. Manje jasnu sliku imamo o potrebama i procesima koji su doveli do toga da te sredine djeluju suprotno. Procesi globalizacije, digitalizacije i urbanizacije koji postaju sve izražajne, osim što primarno pogoduju razvoju i širenju gradova, glavni su razlog za većinu promjena koje su mijenjale teritorij sela u zadnjih sto godina.

Iako takvi procesi djeluju snažno, promjene koje uzrokuju u ruralnim sredinama često prolaze neprimjetno. Izbjeljivanje granice između sela i grada, njegovanje seoskih motiva u gradu i urbanih na selu, zamijenjivanje tradicionalnih, autentičnih i ritualnih načina života digitalnim, praktičnim i internacionalnim, odnosno gubitka autentične i lokalne slike sela koja se gradila od njegovih početaka, neke su od tema čijom bi se analizom moglo razumjeti što je to selo danas.

Na koji način takvi procesi mijenjaju sliku i potencijale našeg teritorija i kakav gospodarski, društveni, urbanističko i arhitektonski odgovor može ponuditi jedna lokalna sredina, istražit će se i predložiti jedno takvo riješenje na teritoriju sela Rasna.

Može li i treba li hercegovačko selo sačuvati romantičnu sliku koju je gradilo i čuvalo stoljećima?

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • MORE I TRIBA! DI JE ROMANTIKA U GRADU?? U MEXU? BUBA MUZIKA, NEZNAS NI STA PIVA, A TEK U HOTELU:: MA STA JE ONO POSTALO??

  • Nažalost, hercegovačko selo zadnjih desetljeća gubi svoj identitet. Kuće se zidaju kao zgrade kao da će imat deset postanara i poslovnih prostora. U dvorišta se postavljaju betonirne patke i magarad…postavljaju se djeci ljuljaške, bageri uništavju krajobraz,
    Od sela se želi napravit grad, a to je propast.
    Baš me zanima koje riješenje nudi ovaj mladi arhitekt. Prolazio sam nedavno kroz njegovo rodno selo, vidim, puno su toga sačuvali izvornog. SVAKA ČAST

  • Gospodine ili Gospodo anonimna bas nam treba glazbe I veselja komu smeta glazba bilo da je iz Mexa ili iz Hotela treba da se veselimo I da smo POZITIVNIZ
    Manite se tuzibakanja ZIVOT je lijep veselimo se pjevajmo samo veselo,a izlozba o RASNU svaka cast samo naprijed.

  • žene lete u grad živit,a muževi trče za njima,nepružaju otpor,kad ogladne ili u majke na selo ili Njemačka….svi gospoda nitko ne želi radit na selu svi moderni ni koke ni luka klima bez drva kupi i krompira ,minis na minus pa Njemačka

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.