ŠIROKI BRIJEG: Proslavljen blagdan Velike Gospe

ŠIROKI BRIJEGJoš od ranih jutarnjih sati oživjelo je Gospino svetište na Širokom Brijegu. U 4.30 svećenici su počeli ispovijedati pristigle hodočasnike koji su pješice, većinom bosi, stigli sa svih strana Hercegovine i okolice. Od 5.00 slavljene su svaki puni sat svete mise, a tiha zahvalna i zavjetna molitva neprestano se izlijevala Gospi u plavom.

Središnje misno slavlje započelo je u 11.00 procesijom s Gospinim kipom kroz crkveno dvorište uz molitvu Litanija Svih svetih koje je predvodio gvardijan fra Sretan Ćurčić. Svetu misu je predslavio dr. fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu i posuški dekan, u suslavlju sa 16 svećenika među kojima je bio i dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije koja danas slavi dan svoje zaštitnice.

Veliki crkveni zbor Sv. Cecilije obogatio je svojom pjesmom misno slavlje. Sv. misu je, kao i krozčitavu Devetnicu, prenosila Radiopostaja Široki Brijeg, a portal Hercegovinalive prenosio je uživo video signal preko interneta.

U pozdravnoj riječi župnik fra Stipe Biško je kazao: »Nalazimo se na Brijegu. Puno je brjegova, ali jedan je Široki. Jedan je koji se ponosi svojom vjerom, kojega izgrađujemo u vjeri, kojega je zalila mučenička krv fratara svećenika koji su ovdje vjerovali. I upravo to ozračje privlači nas ovdje u ovolikom broju.«

Predslavitelj dr. fra Marinko Leko je u uvodnoj riječi kazao: »Danas su naše kršćanske kuće prazne, a Božje kuće pune. Zašto? Netko nas itekako okuplja. To je Marija Majka. Ona okuplja svoju djecu. Nijedna žrtva na putu toga okupljanja nije teška. Hrli se Majci, voli se Majku.« Zatim je podsjetio na brojne povijesne pobjede hrvatskog naroda izvojevane Gospinim zagovorom.

U propovijedi je fra Marinko podsjetio na vjerske istine o Djevici Mariji te istaknuo: »Kao što u Jeruzalemu ima jedan grob na kojem piše: Uskrsnuo je, nije ovdje, tako ima i jedan grobu u Efezu u kojem nema tijela, nego je uzneseno u nebesku slavu. Crkva vjeruje da su samo Isusov i Marijin grob ostali prazni. Isus se nakon uskrsnuća ukazuje svojim učenicima i ta njegova ukazanja znak su praznoga groba. Marija se kroz povijest ukazuje u mnogo prilika i ta njezina ukazanja znak su praznoga groba. Nisam nigdje pročitao da se ukazuju Bog Otac, Duh Sveti. Ni sveci se ne ukazuju.«

Govoreći o Marijinoj vjeri istaknuo je: »Ono što je obilježilo Marijin život njezina je vjera i njezino povjerenje u Boga. Vjera i život kod Marije su srasli. Bili su jedno. Živjela je ono što je vjerovala. Crkva nas poziva da vjerujemo Marijinom vjerom. Što je zapravo vjera? Vjera je u pravom smislu riječi prihvaćanje osobe Isusa Krista i njegova poslanja – spasiti svijet. Jedino takva vjera spašava. Reći »vjerujem« ne spašava ako iza toga ne stoji život po onome što se vjeruje. Istinit je podatak da u svijetu ima preko 2 milijarde krštenih, a ima li toliko kršćana, onih koji vjeruju po Marijinu primjeru?«

Podsjetivši na stanje vjere u Europi i Hrvatskoj fra Marinko se osvrnuo i na nedavno usvojeni zakon u Hrvatskoj koji ruši obitelj te dodao da je ove činjenice krize vjere uočio papa Benedikt XVI. zbog čega je pozvao kršćanski svijet na proslavu Godine vjere. Nakon toga je dodao: »Imamo divne kršćane, divne obitelji i divnu mladost, ali isto tako znamo da imamo u svojim redovima mnogo nevjere. Nestalo je obiteljske molitve, a u crkvu se sve manje dolazi. Zar ti treba dijete oboljeti da se sjetiš Boga? I Isus, i Marija, i Papa pozivaju da obnovimo svoju vjeru. Korak u toj vjeri je obraćenje. U svim autentičnim Marijinim ukazanjima, od 3. st. pa do naših dana, uvijek je isti sadržaj njezinih poruka: Obratite se. Braćo, vraćajmo se izvorima, jer naša je Majka jako zabrinuta.«

Zahvaljujući Bogu na daru života na kraju sv. mise gvardijan fra Sretan zahvalio se svima koji su doprinijeli da Devetnica protekne u svečanom, dostojanstvenom i molitvenom ozračju.

Ove godine teme Devetnice su počinjale S Marijom…, jer su širokobriješki fratri željeli potaknuti vjernike da u duhovnoj pripravi za veliki blagdan uče s Marijom putovati putem Kristovim, s Marijom učvršćivati svoju vjeru, izgrađivati nadu i s Marijom planirati život i budućnost. Propovjednici su posijali mnogo lijepih misli, a želja je da to sjeme izraste u obiteljima i da donosi plodove.

Kroz sve dane Devetnice ispovijedalo je po tridesetak svećenika. Za svih deset dana podijeljeno je oko 51.000 svetih pričesti, što je za 8.000 više nego prošle godine. Svake večeri je molitvenom programu nazočilo oko 10.000, dok je u nedjelju, na večeri blagoslova djece, i sinoć, na Uočnicu, nazočilo više od 15.000 vjernika. To govori da se doista radi o najposjećenijoj Devetnici Velikoj Gospi u Hrvata.

Fratri na Širokom Brijegu ove godine su krenuli, zahvaljujući dobročiniteljima, u obnovu crkvenog okoliša što doprinosi ugodnijem boravku svih vjernika i hodočasnika. Široki Brijeg je ovih deset dana živio sa svojom Gospom, a želja je da tako i ostane.

(franjevci-siroki-brijeg.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.