Široki Brijeg: Poznata lokacija na kojoj se očekuje ozbiljna stambena gradnja

U Širokom Brijegu, unatoč koronakrizi i delikatnim gospodarskim kretanjima, značajno je porastao broj zaposlenih, zabilježen je demografski rast, nastavljeni su radovi u oblasti infrastrukture.

O svemu tome i još o mnogo toga što se radilo i uradilo te o tome što sve treba uraditi ove godine, za Večernji list je govorio Miro Kraljević gradonačelnikom Širokog Brijega.

Na početku smo nove godine u koju smo ušli s novim, nešto uvećanim proračunom Grada Širokog Brijega. Kako ste raspodijelili ovogodišnji proračunski “kolač”?

Proračun Grada Širokog Brijega uvijek je realan. Imamo stabilnu situaciju, izvršavamo sve svoje obveze. Koliko je prihodovna strana povećana, toliko je i rashodovna. Troškovi su veći. Proračunom želimo pokriti sve segmente naše zajednice i društva. Možemo reći da je proračun i razvojni, socijalni. Obuhvatili smo sve kategorije prema mogućnostima.

Poznato je da imate niz prigovora zbog nepravične raspodjele javnih prihoda. Široki Brijeg u velikoj mjeri doprinosi ubiranju javnih prihoda, a ne uzvraća mu se na adekvatan način prilikom raspodjele. U kojoj je mjeri ispravljena ta nepravda i koliko ste zadovoljni visinom proračuna?

Po tom pitanju već smo prije intervenirali. Došlo je do određenih promjena koje su podebljale prihodovnu stranu proračuna. Međutim, to nije dovoljno. Očekujemo određene izmjene raspodjele javnih prihoda jer naše realne potrebe mnogo su veće od toga. Još kad u obzir uzmemo koliko prihoda stvara širokobriješko gospodarstvo, ta raspodjela još je nepravičnija. Kako smo već rekli, proračun je u uzlaznoj putanji. Naša potrebe su veće, stoga očekujemo još veću suradnju svih razina vlasti kako bismo mogli odraditi sve planirane projekte.

Zbrajaju se prošlogodišnji gospodarski rezultati, kakve su vaše procjene vezane uz gospodarsku 2022. godinu u Širokom Brijegu?

Gospodarska slika Širokog Brijega izgleda sve bolje. Lokalna zajednica je servis našim građanima i gospodarstvenicima. Stvaramo uvjete za još bolje rezultate. Zahvaljujući odličnom poslovanju širokobrijeških poduzeća, po svim pokazateljima nalazimo se u vrhu. Razvoj gospodarskih subjekata, koji je vidljiv u industrijskim zonama, daje nam dozu optimizma i vjeru u još veći razvitak Širokog Brijega.

Široki Brijeg: Dobitnici studentskih stipendija potpisali ugovore

Široki Brijeg ubraja se među najuspješnije jedinice lokalne samouprave, odmah iza sarajevskih. Može li Široki Brijeg zadržati taj status?

Svjesni smo svih pozitivnih statističkih podataka, ali i nedostataka. Status jedne od najuspješnijih lokalnih zajednica daje nam vjetar u leđa da radimo još više i jače.

Nakon pandemije COVID-19 stigla je i inflacija, rast cijena. Kako se Široki Brijeg nosi s tim?

Inflacija je donijela probleme svima. Rast cijena utjecao je na cijelu zajednicu. Vjerujemo kako će se situacija stabilizirati.

Broj zaposlenih u Širokom i dalje raste. Koliko je, prema vašim podacima, trenutačno zaposlenih te očekujete li proširenje proizvodnje u nekim tvrtkama i ima li najava novih proizvodnih investicija?

Broj zaposlenih u Širokom Brijegu raste. Riječ je o najvećoj zaposlenosti ikada. Podsjetimo, prije koronakrize u Širokom je bilo oko 7900 zaposlenih. U tri godine približili smo se broju od 8500 zaposlenih. Određeni poslovni subjekti s područja Širokog Brijega šire svoje kapacitete. Optimistični smo po tom pitanju. Međutim, ne smijemo zanemariti problem nezaposlenosti i odlazaka u inozemstvo. Potrebno je usklađivanje s potrebama tržišta. Potrebna je i strategija školstva koja će se prilagoditi tržištu.

Što je prošle godine urađeno na polju infrastrukture?

Projekt izgradnje pročistača otpadnih voda bliži se kraju. Ukupna vrijednost projekta je 5,290.856,55 KM. To je još jedan u nizu kapitalnih projekata koji se grade u Širokom Brijegu i pokazatelj brzog razvoja ovog grada. Također, dobar dio proračunskih sredstava proteklih godina uložen je i u obnavljanje te rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i dijela gradskih ulica. Ulaganje u lokalne ceste provodi se kontinuirano i u skladu s proračunskim mogućnostima. Projekti vodoopskrbe idu planiranom dinamikom. Vodovod Ljubotići već je u drugoj fazi. U Knešpolju su se tijekom 2022. godine izvodili radovi izgradnje sekundarne mreže za kućanstva oko škole i crkve. U Dobrkovićima je izgradnja vodovodne mreže također u drugoj fazi, odnosno u tijeku je izgradnja vodospreme. Kontinuirano ulažemo u školske objekte, a tijekom 2022. godine počeli smo rekonstrukciju objekta područne škole u Dobrkovićima. Završili smo i prvu fazu izgradnje reciklažnog centra i pretovarne stanice.

U kojoj je fazi projekt prometnog pristupa gospodarskoj zoni Knešpolje? I što je u planu vezano uz gospodarsku zonu Trn?

U gospodarskoj zoni Knešpolje počeli smo s uređenjem glavne prometnice kroz zonu. U suradnji s JP Ceste Federacije BiH planira se rekonstrukcija ulaza u zonu. Najveća zapreka su imovinsko-pravni odnosi. Radovi izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Trn planiraju se po osiguranju sredstava. Cilj je, u suradnji s JP Ceste Federacije BiH, izgraditi potpuno novi ulaz u industrijsku zonu iz smjera zapada, čime bi se lokalna cesta adekvatno spojila na magistralu M6.1. Također, cilj je nastaviti izgradnju nove regionalne ceste Trn – Dobrkovići – Izbično – Rakitno. U planu je završetak uređenja prometnice kroz industrijsku zonu Trn. To je početak ove nove regionalne prometnice. Jedan dio već je moderniziran. Plan je, u suradnji sa županijskim vlastima, potpuno obnoviti taj cestovni pravac.

Što Široki Brijeg može očekivati od buduće brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske?

Izgradnju cestovne infrastrukture i navedene brze ceste gledamo kao priliku za još bolju povezanost i cjelokupni razvoj i gospodarski rast.

A što je s planom gradnje ceste Knešpolje – Uzarići – Privalj, kojom bi se dodatno rasteretio promet Trnskom cestom i gradskom obilaznicom?

U tijeku je planiranje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – RH, razgovaralo se i o mogućnosti izgradnje ceste Knešpolje – Uzarići – Privalj. To idejno rješenje osnova je za izgradnju te ceste. Širokom Brijegu potrebno je prometno rasterećenje, vjerujemo kako će više instancije u budućnosti pronaći sredstva za izgradnju tog cestovnog pravca.

Što je pokazala javna rasprava o projektu “Duhanska stanica”?

Manjim projektnim aktivnostima stvoren je veliki broj parkirnih mjesta na prostoru Duhanske stanice, a uklonjen je dio ruševnih objekata. Nastavit ćemo s manjim aktivnostima, uklanjanjem dijelova objekata koji ugrožavaju sigurnost građana. Možemo reći kako je ovo velika investicija i potrebno je pronaći financijska sredstva.

Kakvi su trenutačni demografski pokazatelji vezani uz Široki Brijeg? Koliko se smanjio trend odlazaka Širokobriježana na rad u inozemstvo i kakva su vaša saznanja vezana uz povratke iz inozemstva?

Vrijedi istaknuti kako smo među rijetkim gradovima i općinama koji bilježe demografski plus. Imamo porast novorođenih, broj upisanih u škole. Demografska slika je pozitivna. Određenim mjerama pomoći za novorođenu djecu, kako s lokalne tako i sa županijske razine, pokušavamo pomoći mladim obiteljima. Stvaraju se uvjeti kako bi demografska slika bila još bolja.

U više širokobrijeških poduzeća i ustanova zabilježen je rast plaća. Koliko veće plaće, nova radna mjesta i županijske demografske mjere mogu utjecati na pozitivne demografske trendove u Širokom i županiji?

Rast plaća pozitivan je iskorak. Međutim, kriza i inflacija uvelike su utjecale na standard. Nova radna mjesta, veće plaće i kvalitetniji život sigurno će popraviti demografsku sliku.

Širokobriježani su jako zadovoljni arhitektonskim i urbanističkim rješenjem šetnice od Križa u smjeru Robne kuće. Očekuju nastavak uređenja prostora ispred i ispod Robne kuće te prostora ispod (južno) od hotela Park.

Grad Široki Brijeg završio je uređenje šetnice u središtu grada od Trga širokobrijeških žrtava do Robne kuće. Cilj nam je urediti prostor ispred i ispod Robne kuće. Uređenje će se odvijati u fazama. Nova faza uređenja odnosi se na šetnicu uz rijeku Lišticu i prostor ispod Robne kuće.

Kružnim tokom kod škole na Pecari riješeno je jedno od prometnih uskih grla i čepova u Širokom. Imate li u planu neki novi kružni tok?

Što se tiče kružnog toka kod škole na Pecari, riješili smo jedan prometni nedostatak. Ostalo nam je postaviti završni sloj asfalta i rekonstruirati nogostup te dio prometnice prema sportskoj dvorani. Nova prometna rješenja na području Širokog Brijega predložit će stručne službe.

Niču novi stambeni objekti u Gradu. Možete li nam reći koji se još stambeni i poslovno-stambeni objekti planiraju?

Na tržištu ima potražnje, stoga je i ponuda u skladu s tim. Također, investitori ne posustaju, a uskoro će u Širokom Brijegu biti izgrađeni novi stambeni prostori. Trenutačno je u gradnji oko 50 stambenih jedinica, a prema najavljenim planovima privatnih investitora, sigurno možemo očekivati još toliko. Nedavno smo usvojili izmjene plana uređenja gradskog područja Vrace. Novim prostornim planom omogućili smo izgradnju stambenog naselja. Prema najavama investitora, očekuje nas ozbiljna stambena gradnja.

Iz proračuna Grada za sport i kulturu predviđeno je izdvojiti 800.000 KM. Možete li okvirno reći kome su u području sporta i kulture namijenjena ta sredstva?

Sport i kultura u Širokom Brijegu na sve su većoj razini. Sredstva koja smo i do sada izdvajali bila su u skladu s proračunskim mogućnostima. Kvalitetni projekti, ideje, događaji koji promoviraju naš grad, uvijek će imati našu podršku.

NK Široki Brijeg dobio novo vodstvo

U posljednje vrijeme mnogo se u javnosti govori o novim sponzorima NK Široki Brijeg koji je jesenski viceprvak Premijer lige BiH. Kakvu perspektivu ima NK Široki Brijeg i širokobriješki košarkaški klub koji dominira u Košarkaškom prvenstvu BiH? Kakva je ukupna budućnost sporta u Širokom?

Višegodišnja ulaganja u sportske objekte i odgovarajuću infrastrukturu rezultirali su brojnim klubovima i značajnim sportskim uspjesima, a onda i raznim sportskim školama za djecu i bavljenje mladih sportom. Podržavamo sve sportske kolektive. NK Široki Brijeg i HKK Široki bili su i ostali najveći promotori Širokog Brijega. Ne sumnjamo u njihovu budućnost i uspjehe. Međutim, najveći podupiratelji sporta naši su gospodarstvenici. Uvijek su podupirali razvoj našeg sporta, kako individualnog tako i kolektivnog.

I kakva je, po vašem mišljenju, ukupna perspektiva Širokog Brijega?

Široki Brijeg ima budućnost. Grad smo s velikom perspektivom. Vjerujem u naš još veći zamah u svim područjima. Gospodarski i svaki drugi rast povećat će kvalitetu života i stvarati još bolje uvjete za život na ovom našem kamenu. Imamo odličan zemljopisni položaj, a najavljena cestovna povezanosti poboljšat će našu poziciju u svakome smislu. tijeku je planiranje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – RH, razgovaralo se i o mogućnosti izgradnje ceste Knešpolje – Uzarići – Privalj

(www.jabuka.tv)

108 komentara

   • Što je to bezobrazno i bahato? Prosvjetni radnici bore se za svoja prava. Potpuno opravdano. S jedne strane priče da je Široki najrazvijenija općina u BiH – s druge prosvjeari imaju bijedne plaće, puno manje nego u nekim “zaostalim općinama”.

   • u našoj županiji, prosvjetnici radnici imaju najmanje plaće u cijeloj BIH!!! to upamti, provjeri. Najmanje plaće imaju u našoj zupaniji u cijeloj BiH !!!

 • Kod nas nikad nista normalno kod skole na Pecari djeca izlaze iz skole u kruzni nije bas neki mozak koje projektira kruzni kod skole bitno dase pare peru

 • Za širokobriježanka,koja zajedljivost ha ti si mud.nja ali neradnik,Široki puca od pozitive ,a ti od jada u zadnjih 30 godina većina gradova ili općina gube stanovništvo i radna mjesta,ali grad ŠB udvostručio broj radnika i uvećao stanovništvo a smeta to partizanim ,žalim vas idite u Nord Koreju i budite hapy

  • Kažeš udvostručio broj radnika, neznalico jedna, Širokom Brijegu fali nekih 650-700 novih radnik mjesta uz zadržavanje postojećih, kako bi dostigao prijeratni broj uposlenih. Sam grad ima manje nego prije rata, ali se otvorilo mnogo radnih mjesta za članove partije u raznim ministarstvima, javnim poduzećima i izmišljenim agencijama u kojima rade tisuće širokobriježana, bolje rečeno nekadašnjih članova kp, a danas hdz, zato ne kaki o uposlenima. Članovi partije sebe zbrinuli, omladinu otjerali, ratnu generaciju pokrali i upropastili i to vam je hdz. Koji uhljeb moraš biti i to braniti, jadno.

   • Jugoslave, imamo više firmi nego tada ako brojiš to smeće od firmi Jugoslavije kad se trpalo radnika bez pokrića. Ti nisi branitelj vec si ti pravi Jugoslaven. Pogledaj grada prije rata, pustoš a po selima sve u Njemačkoj na baušteli bilo
    Imamo više ljudi u gradu nego prije rata, vraćaju se iz Njemačke,više djece upisuje fakultete, imamo najpozitivniju demografsku sliku u BiH, svi svugdje Široki hvale po tom pitanju samo domaći kreteni ko ti pljuju jer mrziš što nisi u pravu… Od sela Lištica smo postali Grad Široki Brijeg za koga svi znaju.
    I jedino tu imaš prostora za svoji zlobu pa zvao se ti Branitelj, Istinada, kreten Suton ili kako već

   • Imamo vodovoda više nego ikad, puno više nego u vrijeme kada je ovaj partizan Branitej gore napisao kada smo po njegovom živjeli u idili prije rata! Kanalizacija, sve je bolje nego tada

  • Iz Širokog u zadnjih 5 godina nestalo 10 tisuca ljudi, 5 sela pred izumiranjem.Neato se stanovmistva zbilo u grad pa je dojam drugaciji, nazalost realnost je neumoljiva, Feal, Ataco, Mci, Emerus nemaju radnika.

   • Pa to je svugdje… ljudi iz sela idu bliže gradu. Te firme traže još radnika, šire poslovanje,broj zaposlenih im raste svake godine. Imamo možda najjače gospodarstvo po glavi stanovnika u državi a stalno žugate

  • Cijela Nord Koreja nema više rupa po ulicama od našeg “grada”. Šahtove ne trebam ni spominjati, jer takvu aljkavost nećete vidjeti ni u najzaostalijim afričkim državama. Bravo Brina!

  • Za West ŠB

   Siroki puca od pozitive? Hahahaha

   Po čemu majketi? Pa ako je ovo tebi pozitiva, onda stvarno ne znaš sto znaci biti pozitivan. Nisi vidio dalje od Sirokog ocito

   • Pa po svemu. Mislim ti i tebi slični niste. Vama sve smeta ali ako ijedan grad u BiH puca od pozitive to je Široki. Gospodarski -firme rastu, raste broj zaposlenih u svim firmama i još će, prihodi, potrošnja u gradu raste, kulturno, infrastrukturno, sportski, demografski u svemu smo bolji od ostalih. Ima života u nas. Provozaj se Širokim navečer i ostalim gradovima pa vidi razliku. Šta je u tebe jedino poređenje Široki- Frankfurt ili Vrankvurt kako ga ti zoveš

     • Onda možeš reći da nema noćnog života . Ali ne bih se složio da nema ljudi, Big Ben, Mexx, House, na Pecari Široki sve radi. Na Trnu u Nestu ne možeš mjesta naći, Barriq, don Angelo sve živo radi. Prošetaj vikendom kroz Borak pa vidi ljudi .
      Ljeti turniri puni.
      Ne znam koliko brzo ti proletiš kroz grad ali priča ti je bez veze.

   • Pozitiva je da ljudi jedva priživljavaju.Da nije ovih uhljebničkih firma tipa elektroprivrede eroneta ministarstava nebi ljudi imali ništa.A što se tiče privatnika oni se šepure mijenjajući aute svako mjesec dana.Ljudi kod njih jedva spajaju kraj s krajem oni ne drže do ljudi.

    • Tako je govoriš istinu ljudino,a ovi što hvale ušli u tim lažljivica,ljudi koji žive sebično i bez empatije za druge,meni meni ja,ja…

 • Je lk grad isto pomogao da u zadnja 3 tjedna toliko razlicitih nacija bude u Sirokom?
  Kad se tako u sve ukljucuju jesu li upoznati i sa tim?
  Izgleda svi putevi vode u Siroki. Drago mi je, samo neka se tako nastavi.

 • onaj prostor ispod parkinga od robne do spoja ugrovace i listice pa sve do kolodvora ima velik potencijal za praviti novi centar grada naravno ako je moguc dogovor s vlasnicima zemljista

 • Tesko je sirotinji koja gleda odaklence platit likove i kruv djeci onise balahaju kodaje sve u redu njima je zato sto para imaju i svega zaposljavase oni ko prijatelja ima a ne oni koje ugroze i potrina ima boga. Doce ito na red dismo svi isti nece bit veze i potplacivanja

   • Zar ima još netko tko ne vidi da se ljudi iseljavaju. Drago mi je da si ti i tvoji zbrinuti ovdje (pretpostavljam državne jasle ili se ima svoja firma), ali ljudi koji su neovisni o politici ili nisu poduzetnici stvarno iseljavaju zbog posla, zbog ne imanja svojih prava. Primjetno je da nitko nije otišao iz državnih firmi, ali iz realnog sektora odlazi masa ljudi. To je stvaran i ogroman problem pred kojim se ne trebaju zatvarati oči. Prosvjetari koji se preko štrajka bore za veća prava treba podržati jer nisu pokunjili glave nego se barem pokušavaju za sebe boriti i imaju mehanizme za to. Danas su rijetki takvi. Ljudi koje rade u realnom sektoru ne mogu se buniti jer automatizmom dobiju otkaze. Unose nemir među ostale radnike da se ne bi svi pobunili jer ih se iskorištava. Treba se ljudi koji misle svojom glavom riješiti. Čovjek tada poseže za odlaskom i gleda sebi bolje kao što i trebamo svi.

   • Gospon moj,gužva je zbog jedne jedine ulice u tkz gradu prvo . A drugo zbog malograđanskog mentaliteta nitko ne hoda pješice. I još strašnija stvar je da u sred radnoga vremena bude kolona od 5 km,da nije žalosno bilo bi smješno. Popis stanovništva će sve reći koliko ima stanovnika sad i prije 50 g. Po mom saznanju tisuću dvije više,katastrofa,a inače sam uhljeb i politički podobnik ali onako realno tako stoje stvari.

 • Kad će Grad riješiti problem s glavnom ulicom i parkranjem? Ima li ikakva rješenja za Kruninu stranu, osobito kad malo porosi?

 • Jbt kad ovo čitaš čovjek bi reka ovo je las vegas, a prođeš gore oko remonta ili oko gradskog vrtića i vidiš ono ruglo od ceste onda ti ništa nije jasno

 • Jedino na komentarima Široki propada 😂 Polomiše prste zlobnici samo da ocrne sve. Svoj unutarnji jad i zlobu žele kao bolest proširiti dalje. Ali očito ne uspijeva 😂
  Po svim pokazateljima Široki raste. Demografski,ekonomski, infrastrukturno.
  Svega imamo više nego ikad prije i stvorili smo neki fin, mali grad ugodan za život.

  • Hitno na očno i na psihološko promatranje!Neko reče gužva na cesti,baš me čudi,putevi pretvoreni u parking,vizualno da a da su sve ulice dvosmjerne i da postoji parking,sve bi bilo bolje a tek bi vidjeli da je manje ljudi,optička varka..

  • Nije se iselilo, nego slabo upirete i pravite djecu
   Treba uprit
   Inače, da se ne kažemo, široki je katastrofa po infrastrukturi
   A za to nije kriv grad nego stanovnici, puringaj je dokaz primitivizma, ona policijska ulica.
   Oni objekti ispod hotela, piljara, kkafana. Nogostup za oklaje, …mogu do ujutro nabrajati
   Pa parkiranja oko kina i ondje kod UniCredit ona ulica
   A grad je kriv za kružni tokna pecari, lošu glavnu ulicu, gradnju lijanove zgrade uz rijeku,, loše održavanje zelenih površina i korita, . Gadi mi se vlast ali i pola pohlepnog stanovništva

 • Živjeli svi Širokobriježani što vole svoj grad i doprinose mu! Živjeli naši radnici,profesori,liječnici,političari,sportaši,gospodarstvenici a vi što visiti na portalima i čekate vijesti da tu skriveni popljujete bilo što slobodno idite, nitko neće plakati za vama. Koliko god da vas je, nije neki gubitak. Žao mi poštenih ljudi koji iz potrebe idu ali vas što mlatite komentare o iseljavanju a nigdje niste mrsnuli niti cete, samo pljujete i provocirate nimalo ne žalim. Zato seljačine pljujte, pišite komentare svoje i anonimno i sa svojih glupih facebook profila s kojih vidimo da je riječ o idiotima

 • Njih školstvo ne zanima,kad se sve može kupit,baš njih briga za profesore,profesori nadajte se da čas hdz vuče za nos,i ta jada ministrica ništa ne čini za profesore

 • Ja znam da tko god da mi dođe iz ostatka BiH svi se čude koliko je u nas bolja razlika od ostalih gradova u BiH. Pogotovo ovi stariji se uvijek dive koliko smo napredovali. Ali eto nekim komentatorima ( vazda istim) ne valja pa zaguše portale svojim otrovom jer njima ne valja a ne znaju šta bi sa sobom.

 • Da je dobro Miro ovdje ne bi narod sa boljega išao na gore, to jest u Njemačku.Ovaj sto priča o povratnicima je obični klasicni hadezeovac.

  • E Sokole, ptičja pameti… Znači po tebi treba biti jednako dobro oo u Njemačkoj?! Koliko država u svijetu to uopće može biti? Isključio si 99% svijeta haha. Povratnika ima sigurno,tebi ne paše priča. Vjerojatno nisi iz svog sela izašao pa pišeš takve gluposti. Da iseljavanja ima, ima i uvijek je bilo ali ima bome o povratnika sve višw u zadnje 2 godine

 • Najjaci su mi ovi u komentarima: Raste ekonomski, infrastrukturno, vracaju se ljudi haha. Prijatelju, to sto HdZ laze 30 i kusur godina, ne znaci da su ljudi toliko glupi da ne mogu vdt cinjenicno stanje u Sirokom. Dajete mi jedan dokaz ovome sto nabrajate! Ajde! Ceste? Kanalizacija? Povecanje place? Nepitka smrdljiva voda? Bolnica? Fakultet? Nepotizam? Mito? Korupcija?

  Prijatelju, ako je Siroki tebi dobar, stvarno si ili HDZ clan ili covjek koji laze sebe i nece da prizna. Svatko voli svoj dom, ali ova HDZ hobotnica ga je unistila! Unistila!!

  • Za jedan uništeni grad nikad više novotarija nije bilo u gradu. Cesta više nego prije i sigurno su bolje, kanalizacija se radi, kolektor je kraju, vodovod ima više sela nego prije, više priključaka, bit ce centwr za reciklazu,vodu pijem svaki dan, bolnica mi je 25 minuta daleko kao i u vecini velikih gradova, kao i fakultet, place su vece nego prije i vecu ponudu poslova imamo. Svake godine statistika sve bolja i svi nas pohvale, pogotovo ekonomski rast, nove firme imaš koje se brzo dižu Iform, Emerus ali eto tebi nije dibro jedino ako BMW ne otvori pogon tu i da ti njemačku plaću. S takvom pameću nećeš nikada biti zadovoljan. Nigdje se napredak toliko očito ne vidi koliko na Širokom Brijegu. Tebe neka u svojoj seoskoj krkanskoj birtiji pa laj na sve . Sumnjam da si igdje išao i da ćeš otići

   • Hahaha lazi lazi lazi me, kralju sve sto si napisao je notorna laz. Od “dobrih” cesta, , kanalizacije koja se gradi vec 6-7 god, zadovoljvaas se dolaskom vode oooooo….. , ima puno posla jer nece ljudi da rade za sitnis,pametni, puna podrska!

    Ps ispala ti clanska iz dzepa

    • Aj budi tako pametan pa napravi ti firmu, daj njemačke plaće po troškovima BiH kad si tako sposoban.
     Bolan vidi ti se facebook profil, iste stvari pišeš i tamo.
     Uvijek isti profili takve stvari pišu. Obično neka seljačina sa 100 selfija i 100 slika bmw kockice gdje prži gume i slične krkanske stvari.

 • Umjesto gradnje kolektivnih stambenih zgrada preskupih kvadrata, dajte gradsku zemlju mladim obiteljima za gradnju kuća, pa će biti još veći natalitet

 • Da vas itko igdje sluša ne hi po facebooku i portalima pisali. Široki ide naprijed a vi doslovno ne mičete s mjesta, za tipkovnicom ili bingo stolom i gledate tko vam je kriv. Imate you tube i snimke grada prije 20-30 godina i više. Samo glupa budala ili zlobni kreten može reći da smo od onoga nazadovali.

   • Nekulturno sam se izrazio jer nema pristojne riječi kojom bi vas opisao. Nepristojne ljude nepristojnom riječi opisujem.
    Odgojen sam tako da ko mi smeta ili ga ignoriram ili mu to kažem u lice. Nisu me odgajali da se krijem u anonimnosti i lajem na druge. Smeta meni dosta toga ali ne govorim da propada grad,županija,država,sveučilište, klub samo radi toga što meni nešto ne odgovara.
    To možete raditi u današnje vrijeme jer vam to moderna tehnologija omogućava i zarađuju ma isfrustriranim ljudima kao što ste vi!

 • Neki, jer su sami propaliteti, žele da sve oko njih propadne. I zato su tu na komentarima pljuju sve živo, svačiji trud obezvrijede

 • Miro Kraljević je dragocjena figura u gradu Siroki Brijeg, Bosna i Hercegovina, gdje trenutno obnaša dužnost gradonačelnika. Poznat je po svom strasti i predanošću svom zajednici, te svojemu angažmanu za čistu politiku i etično upravljanje. Mirova ljubav prema Sirokom Brijegu vidljiva je u svemu što radi. Posvećen je poboljšanju života ljudi koji ga nazivaju kućom i neumorno radi kako bi se osiguralo da se njihove potrebe zadovolje. On je također jak zagovornik transparentnosti i odgovornosti u vladi i svoj je cilj uništiti korupciju i korištenje nečasnih taktika u lokalnoj politici. Pored svog političkog rada, Miro je i veliki ljubitelj sporta i podržava lokalne košarkaške i nogometne momčadi. Često ga se može naći na utakmicama, bodreći domaće momčadi i pokazujući svoju podršku mladim sportašima zajednice. On također voli tradicionalno narodno kolo i pjevanje, često sudjelujući u lokalnim događanjima i okupljanjima. Miroj jedna od najdražih aktivnosti je priprema janjetine na roštilju sa svojim prijateljima, simbol zajednice i prijateljstva. On je poznat po svojoj gostoljubivosti i plemenitosti, uvijek rado pozivajući prijatelje i susjede na ukusnu večeru i dobro društvo. Popularnost Mira u zajednici je neosporna, a mnogi ljudi su zahtijevali izgradnju spomenika u čast njegovih doprinosa gradu. On je također redovan posjetitelj crkve i poštovan zbog svog stalnog želje za pomaganjem drugima, što se vidi kroz velik broj ljudi koji žele rukovati sa njim, što mu često prouzrokuje bol u rukama.
  Reputacija javne figure Mira se ne temelji samo na ljubavi i strasti koju ima prema svom gradu, već i na radu koji je učinio kako bi poboljšao život građana

 • Siroki Brig ina takav polozaj izmedju 3 brda da ce tesko ikad biti uredjen grad po mjeri covjeka. To je cinjenica ma koliko ima zapoalenih il ne znam sto drugo.

 • Što u centru? Ima grad u vlasništvu parcela koliko hoćeš. Mogu se kuće praviti i u selu, samo treba mladima pomoći, a ovi na vlasti neka pomognu koliko mogu. To s ministrom si u pravu, ali mi smo razvijeniji grad i trebalo bi na tome malo poraditi. Ne mislim ništa u negativnom kontekstu, samo nek pomognu nekako dici da ne idu vani!

 • Haha pa sjeti li se itko napisati da je siroki brijeg najskuplji…otiđite u mostar pa vidite posto su namirnice u bingu s posto u sirokom tako ekonomski jakom koji ima 4500 nezaposlenih jer nisu u hdz..pa mogu birat il njemacka ili neka privatna firma al samo šljakerski poslovi..jer oni bolji su rezervirani opet za djecu hdezovaca..i tako redom a ovi sto misle da je siroki grad vjerojatno su dosli sa sela pa ne pamte gradsku trznicu javni wc cesme po gradu itd..u vrijeme mrskog komunizma…

 • Po komentarima imamo sigurnosni problem i to svabofila izdajica, dobro sto nije rat, drustvo je podjeljeno na ove i na domoljube.

 • dico moja jos vi neznate kako je bilo dok Miro i ekipa nisu zasjeli u stolice iskreno moralo se ici u austriju i njemacku da se za kruh zaradi a danas kad je Miro na vlasti ko hoce radit more zaraditi i za kruh ali i za burek a janjetinu neka jedu oni koji su nam stvorili ovo blagostanje jer su zasluzili

 • Hitno na očno i na psihološko promatranje!Neko reče gužva na cesti,baš me čudi,putevi pretvoreni u parking,vizualno da a da su sve ulice dvosmjerne i da postoji parking,sve bi bilo bolje a tek bi vidjeli da je manje ljudi,optička varka..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.