Široki Brijeg: Počeo treći Seminar folklora Hrvata u BiH

Rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice hrvatske u BiH Ljerka Ostojić u četvrtak je u hotelu ‘Đulić’ u Širokom Brijegu svečano otvorila treći Seminar folklora Hrvata u BiH kojeg organizira UHAKUD (Udruga hrvatskih amaterskih kulturno – umjetničkih društava) BiH. 

Prisutnima se prvi obratio načelnik Općine Široki Brijeg Miro Kraljević, a nakon njega riječ su dobili Velimir Pleša – generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru i počasni građanin Širokog Brijega, Mate Brzica – član Ureda gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je obećao i financijsku pomoć Seminaru, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru – Vedran Biokšić te ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH – Helena Lončar. Božji blagoslov nazočnima i za uspješan početak seminara udijelio je fra Dane Karačić koji je istaknuo veliku važnost ovog događaja kada je u pitanju očuvanje tradicije Hrvata u BiH.

Na seminaru, kojeg vodi Miroslav Šilić, sudjeluje preko 60 fokloraša iz BiH, Hrvatske i dijaspore u dvije skupine koje su odabrali za edukaciju: ples ili glazbala.

Polaznici koji se opredijele za glazbala biraju između tambura i tradicijskih glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle i šargija).

Predavanja su organizirana u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: Izlaganje s terena (plesna predavanja), teorijska nastava o etnologiji koju će predavati stručnjaci s Odsjeka za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, etnomuzikologiju, osnove glazbenog obrazovanja, scensku primjenu folklora, rad s izvornim folklornim skupinama, sviranje na tradicijskim instrumentima, odnosno glazbalima, i još mnoga druga zanimljiva predavanja koja su vezana za folklor.

Seminar završava u nedjelju, 20. srpnja 2014. godine završnim večernjim programom polaznika Seminara.

seminar_folklora_hrvata_siroki_1

seminar_folklora_hrvata_siroki_2

seminar_folklora_hrvata_siroki_4

seminar_folklora_hrvata_siroki_6

Helena Lončar – ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH

seminar_folklora_hrvata_siroki_7

Mate Brzica – član Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića

seminar_folklora_hrvata_siroki_5

seminar_folklora_hrvata_siroki_8

Velimir Pleša – generalni konzul RH u Mostaru

Ljerka Ostojić - rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice hrvatske u BiH

Ljerka Ostojić – rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice hrvatske u BiH

seminar_folklora_hrvata_siroki_9

Vedran Biokšić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru

seminar_folklora_hrvata_siroki_10

Vedran Vidović, predsjednik OO Seminara folklora Hrvata u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Nema komentara

  • vidi ministrice Helene dosla na otvaranje folklora a na otvaranje seminara u vezi nove metodologije rada u nastavi NEMA VREMENA IMA NEKI DRUGI VAZAN SASTANAK NEKA JOJ SLUZI NA CAST ONA I JE ZA FOLKLOR

  • zašto trošit na učenje kad smo BESPLATNO od devedesetih naučeni na FOLKLOR od aktualne vlasti Jedino REDOVNO i ima novaca za folklor

  • Najveće folklorno društvo kod Hrvata je HDZ. To je dokazao u ovih 25 godina postojanja koji se još uvijek transformira iz SKJ i postaje njihov pravni sljednik kod Hrvata sa nazivom HDZ. Narod se od tog folklora nikako ne može odmaknuti pa će opet folklorno društvo HDZ bili izabrano za vođenje “kozaračkog kola” u postkomunističko ops. postizborno vrijeme. Ma narodu daj igara i pokoju koricu kruha koje preostane sa stolova izabranih HDZ-ovih vođa i narod će biti stoka i naredne 4 god. Da ne govorimo o gomilanju funkcija kod jednih te istih osoba što svakako ne služi tim osobama na čast, bez obzira na njihov kapacite, kao kod Vlade Šoljića 10-20 funkcija za koje je imao vremena samo obilaziti i skupljati honorare i naknade koje te funkcije nose a cjelokupna referentna lista mu se sastoji od dvije stvari da je bio zadnji predsjednik komiteta i da je školsko kolega sa Šuškom. Važna je partija i veza=HDZ.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.