Široki Brijeg: Otvorena izložba “Otisci Hercegovine”

U subotu 8. kolovoza u Širokom Brijegu upriličeno je otvorenje samostalne izložbe “Otisci Hercegovine” akademskog grafičara Darke Dugandžića u galeriji Vrba.

Darko Dugandžić rođen u Mostaru 17.2. 1984 godine. Završio srednju ekonomsku školu fra Slavko Barbarić u Čitluku 2002 godine. Diplomirao na Akademiji Likovnih Umjetnosti na Širokom Brijegu 2008 godine na odsjeku grafike u klasi Mire Petrica.

Od 2009. godine radi kao asistent na odsjeku grafike na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu. Na istoj Akademiji od 2014. godine pohađa specijalizirani doktorski studij ARS SACRA.

Trenutno je u statusu višeg asistenta. Do sada je imao 6 samostalnih i više skupnih izložbi. Dobitnik je nagrade M-tel projekt povezivanje Banja luka 2011. godine, nagrade za grafiku na 33.

Međunarodnom mini printu u Cadaques-u Barcelona 2013. godine, te nagrade za grafiku na Bijenalu mladih u Sarajevu 2018. godine. Živi i radi u D. Ograđeniku i Širokom Brijegu.

Izložbu je otvorio Tomislav Ćavar dipl. pov. umj. uz riječi: Današnje društvo je u cijelosti brendirano i ima tanku glazuru ispod koje nema gotovo nikakvog sadržaja. Počevši od hrane koja lijepo izgleda, a nema okusa, pa sve do retuširanih fotografija ”apsolutne sreće” na društvenim mrežama. U Darkinom prikazivanju Hercegovine nema mjesta površnosti, u njegovoj umjetnosti nestaje Instagram glazure i PR-ovske dopadljivosti. Motivima drače, trnja, krvi, kamenjara, loze i križa ide direktno na sadržaj razbijajući patvorene ljuske Hercegovine i prikazujući propovjedničkom snagom agoniju ovoga kraja. U svom slikarstvu uspijeva spasiti izvorni, hercegovački DNA i zaštititi ga od kulture ljuske. Stoga, s punim pravom možemo reći da je Darko Dugandžić autohtoni, hercegovački, kršćanski slikar

Svi koji žele pogledati izložba će biti otvorena do 15. kolovoza 2020.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.