Široki Brijeg: Održana izložba i panel rasprava o djeci i obrazovanju

EU info centar u BiH je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 18. veljače organizirao izložbu umjetničkih radova studenata na temu ”Djeca i obrazovanje”. Nakon otvaranja izložbe, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u panel raspravi o EU programima u oblasti obrazovanja.

Pozdravljajući nazočne, Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, pohvalio je zalaganje i kreativnost studenata.

Massimo Mina, šef Odjela operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Izaslanstvu EU u BiH istaknuo je važnost financijske podrške Europske unije sektoru obrazovanja u BiH.

”Prema novim statistikama, 600 studenata i akademskih radnika iz BiH će moći iskoristiti mobilnost i dobiti iskustvo u drugoj zemlji, a BiH je deseti najveći korisnik sredstava iz programa Erasmus +, dok je čak prvi u nekim područjima i najveći,” rekao je Mina, dodajući da je, od 2007. godine, sektor obrazovanja u BiH podržan kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 12,6 milijuna eura.

Panelisti su predstavili rezultate projekata koje financira EU u području obrazovanja. Boris Ćurković, vođa tima projekta ”Poduzetničko učenje u obrazovnim sustavima BiH – faza II” i Viktorija Bošnjak, predstavnica Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke predstavili su rezultate spomenutog projekta, dok su savjetnica u UNICEF-u Dženana Šabić Hamidović i direktorica Centra za socijalni rad u Posušju Marinka Jukić predstavili rezultate projekta ”Socijalna zaštita i socijalna inkluzija za djecu”.

Panel rasprava je naročito bila usmjerena na obrazovne sustave u BiH i podršku u procesu njihove reforme.

EU info centar je pozvao četiri akademije likovnih umjetnosti u BiH da naprave umjetnička djela na temu kulturno i prirodno naslijeđe (Trebinje); voda i okoliš (Banja Luka); ljudska prava (Sarajevo); i djeca i obrazovanje (Široki Brijeg).

Završna izložba radova studenata sve četiri akademije održat će se u Banja Luci. Povjerenstvo za odabir radova koja se sastoji od predstavnika četiri umjetničke akademije nagradit će po jednog pobjednika iz svake umjetničke akademije studijskom posjetom jednoj od najboljih europskih umjetničkih akademija, Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu.

EU info centar je projekt koji financira Europska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenim institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: